Tech

De Nintendo Switch werd al 4,7 miljoen keer verkocht

Bright • 26 juli 2017 11:33 @Bright

Beeld © RTL Z

Tussen begin maart en eind juni heeft Nintendo 4,7 miljoen exemplaren van de Switch-console verkocht. De spellen Zelda en Mario Kart gingen beide een kleine 4 miljoen keer over de toonbank.

Dat meldt Nintendo bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers (pdf) over het tweede kwartaal van dit jaar. De Nintendo Switch is sinds 3 maart wereldwijd te koop. In het eerste weekend brak de Switch al verkooprecords, eind maart waren er wereldwijd 2,74 miljoen exemplaren van de Switch verkocht.

Daar kwamen er het afgelopen kwartaal nog eens zo’n 2 miljoen verkochte exemplaren bij. Volgens analisten had dat aantal nog hoger kunnen liggen, als Nintendo een betere bevoorrading had gehad. De Nintendo Switch was maandenlang slecht leverbaar.

Veel hoger dan verwacht

Nintendo is niet teruggekomen op zijn eerdere doel om nog dit kalenderjaar 10 miljoen exemplaren van de Switch te verkopen. Daarmee zou het Japanse bedrijf de verwachtingen van analisten ver overstijgen.

Zo voorspelde analysebureau Superdata begin maart dat Nintendo dit jaar slechts 5 miljoen stuks van de Switch zou slijten. Analist IHS dacht zelfs aan maar 4,4 miljoen exemplaren in heel 2017. Vermoedelijk passeert Nintendo de mijlpaal van 5 miljoen verkochte Switches nog deze maand.

De sterke start van de Switch is onder meer te danken aan het succes van The Legend of Zelda: Breath of the Wild, één van de meest positief ontvangen games ooit. Nintendo verkocht de game tot nu toe 3,92 miljoen keer voor de Switch. Maar ook Mario Kart 8 Deluxe werd goed verkocht: 3,54 miljoen keer tot nu toe.

PlayStation nog niet in zicht

Ondanks de topcijfers voor Nintendo, komt het bij lange na niet in de buurt van de PlayStation. Sony verkocht sinds eind 2013 60 miljoen consoles en 487 miljoen games.

Ook concurrent Xbox verkoopt veel beter: volgens onderzoekers is deze spelcomputer sinds september 2014 zo'n 26 miljoen keer verkocht.

Goed voor de winst

De positieve verkoopcijfers zorgen voor een nettowinst van 21,8 miljard yen (168 miljoen euro) voor Nintendo. Niet alleen meer dan dubbel zoveel als analisten hadden verwacht, maar ook een groot contrast met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen boekte Nintendo door de slechte prestaties van zijn Wii U een verlies van 24,53 miljoen yen.

In het vierde kwartaal verschijnt nieuwe Mario-game Super Mario Odyssey, ook dan worden weer sterke Switch-verkopen verwacht.

Bron • Bright / Floris Poort