Tech

Contactloos betalen met een smartphone slaat nog niet echt aan

Bram van Dijk • 09 maart 2017 09:36 @ikbenbrampuntnl

Beeld © ANP

Er zijn nog maar 200.000 mensen die in Nederland af en toe betalen met hun smartphone. Niet echt veel als je bedenkt dat het al sinds 2015 mogelijk is.

Betalen met je telefoon groeit de afgelopen jaren, maar in absolute aantallen stelt het nog niet zoveel voor.

Thumbnail

Daar zijn twee redenen voor, volgens Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland.

"Veel mensen weten het nog niet en die gebruiken om contactloos te betalen nog gewoon hun bankpasje. En twee: je moet een telefoon hebben die daarvoor geschikt is", zegt hij.

Apple doet niet mee

Er moet namelijk een nfc-chip in de telefoon zitten om contactloos betalen mogelijk te maken. De meeste Android-telefoons hebben zo'n chip en de iPhone sinds versie 6 ook.

Apple gebruikt die chip alleen voor het eigen Apple Pay, een dienst die nog niet in Nederland is gelanceerd. Banken krijgen geen toestemming van Apple om de chip te gebruiken en daarom is betalen met een iPhone in Nederland niet mogelijk.

Nog niet alle banken doen mee

Als je al de juiste telefoon hebt, is het ook nog eens afhankelijk van je provider en je bank of je contactloos kunt betalen met je smartphone. Het kan bijvoorbeeld bij ING en ABN Amro, maar bij de Rabobank kan het alleen als je KPN-abonnee bent. De andere banken geven de mogelijkheid nog niet.

Vodafone biedt vanaf vandaag een omweg aan voor mensen waarvan de bank nog niet mee wil doen. Abonnees kunnen nu hun PayPal-account koppelen aan de speciale app en creditcards toevoegen. Dat maakt smartphone-pinnen weer een stukje toegankelijker, al geldt dit voorbeeld dus wel alleen voor Android-bezitters met NFC-chip en een Vodafone-abonnement. 

Paypal heeft in Nederland 1,7 miljoen actieve gebruikers, zegt Jan-Willem Roest, general manager van PayPal Benelux. Het aandeel van mobiele betalingen groeit volgens hem snel: "Een derde van alle Paypal-betalingen wordt al op mobiele apparaten gedaan."

Logische volgende stap

Mobiel betalen is wel een logische volgende stap als je bedenkt dat er heel veel diensten al via je smartphone lopen, zegt Boudewijn. "Je krijgt je bioscoopkaartjes, je tickets en uiteindelijk alles op je smartphone. En dus ga je ook betalen met je smartphone."  

Er zijn ook al vele succesvolle testen gedaan met de OV-chipkaart op de smartphone.

De Betaalvereniging Nederland verwacht dat het aantal mensen dat weleens mobiel betaalt dit jaar verdubbelt.

Ondertussen gaat contactloos betalen met de pas wél als een dolle

In februari 2017 was 1 op de 4 pinbetaling (27%) contactloos. Dat was een jaar eerder nog rond de 13%.

Als de trend zich doorzet, wordt nog deze maand de miljardste contactloze betaling verwacht.

De laatste drie maanden blijft het aantal contactloze betalingen ongeveer gelijk, op bijna 80 miljoen transacties.

Thumbnail

Bron • RTL Z