Tech

Nederlanders maken webcamcover om je privacy te beschermen

Daniël Verlaan • 22 februari 2017 06:00 @danielverlaan

Beeld © Spy Fy

Heb jij ook tape over je webcam geplakt? De Nederlandse ondernemers Ties den Dekker en Peter van de Rijdt hebben een elegantere oplossing: de Spyslide, die vanaf vandaag op crowdfundingplatform Indiegogo te koop is.

Facebook-baas Mark Zuckerberg plakt zijn webcam af. FBI-directeur James Comey raadt het mensen aan. En ook PiratenPartij-lijsttrekker Ancilla van der Leest en ondergetekende dekken hun camera af.

Waarom? Omdat overheden, opsporingsdiensten en criminelen jouw laptop, tablet of smartphone kunnen hacken en op die manier mee kunnen gluren met jouw webcam.

Niet echt elegant

Met een stukje tape over de camera kom je al een heel eind, maar het is niet echt een elegante oplossing. Daarom bedachten Den Dekker en Van de Rijdt de Spyslide: een dun metalen schuifje van 0.6 millimeter dik die je over de camera plakt.

De installatie gaat simpel: haal de folie van de Spyslide af, positioneer hem op de camera en druk 'm vervolgens aan. Daarna kun je het schuifje bewegen om de camera wel of niet te bedekken. 

Laptop, smartphone of tablet

De Spyslide is vanaf vandaag voor de vroege vogels te koop voor 7 euro inclusief verzendkosten. Daarna kost hij 9 euro. In mei vallen de eerste webcamcovers bij kopers op de deurmat. 

Den Dekker en Van de Rijdt zeggen dat de Spyslide op vrijwel elke laptop, desktop en tablet past. Bij smartphones kunnen ze dat niet beloven, omdat daar meer vormen en maten voorkomen.

Thumbnail

De Spyslide past meestal wel op de voorkant van een telefoon. De achterkant kan een probleem vormen: veel smartphones hebben een uitstekende cameralens, zoals de iPhone 7 of Galaxy S7. Dan past de Spyslide niet.

Niet de enige keuze

Op crowdfundingplatform Kickstarter is een andere webcamcover een groot succes: de Camera Cover van het Zwitserse Intelligent Security. Deze webcamcover is 0.7 millimeter dik en maak je via een plakrandje vast op je computer. Daarna koppel je het schuifje, dat vast blijft zitten via een magneetje.

De stalen Camera Cover is met zijn 13 euro (inclusief verzendkosten naar Nederland) wel een stukje duurder dan de Spyslide. Net als de Spyslide kun je hem ook gebruiken op tablets en smartphones en valt hij in mei op je deurmat.

​Lees op rtlz.nl
Tape en schermfolie: hoe houd je digitale pottenkijkers buiten?

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan