Tech

Adverteerders willen niet naast haatvideo's staan, Google wijzigt beleid

Bright • 21 maart 2017 11:32 @Bright

Beeld © EPA

Grote adverteerders hebben niet zo'n zin om geassocieerd te worden met Ku Klux Klan, en willen daar zeker hun geld niet aan uitgeven. Google heeft dat inmiddels ook door en geeft adverteerders meer controle over waar hun reclame verschijnt.

De advertentiegigant voert de wijziging door nadat er in Groot-Brittannië ophef ontstond over advertenties die via het netwerk van Google naast extremistische YouTube-video's komen te staan. Zo werden reclames voor het leger en de bloedbank getoond voor video's van voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke, haatprediker imam Wagdi Ghoneim en aan IS gerelateerde groeperingen. 

Reclamecampagnes gecanceld

Die reclame was best lucratief voor de extremisten. Zonder dat adverteerders het in de gaten hadden verdiende de Klu Klux Klan er zeker 250.000 pond (iets minder dan 289.000 euro) aan.

Dat schoot veel adverteerders in het verkeerde keelgat. Grote bedrijven als Marks and Spencer maar ook de banken HSBC, Lloyds, Royal Bank of Scotland, de Britse overheid en mediabedrijven als de BBC en The Guardian trokken daarop hun advertentiecampagnes bij Google terug.

Google moet volgende week aan de Britse regering uitleggen hoe de reclames naast de extremistische video's zijn beland. 

Betere controle

Google is één van de grootste online adverteerders, en plaatst met automatische systemen gerichte reclame op veel websites en voor YouTube-video's.

"We hebben een strikt beleid dat aangeeft waar Google-advertenties moeten verschijnen, en in de overgrote meerderheid van de gevallen werkt dat zoals bedoeld. Maar soms doen we het niet goed", schrijft Google-advertentiehoofd Philipp Schindler aan zijn adverteerders.

Hij biedt zijn excuses aan voor advertenties die verscheen naast content die niet strookt met de richtlijnen van Google.

Zelf kiezen

Om ervoor te zorgen dat reclames in het vervolg niet meer naast extremistische of haatzaaiende inhoud komt te staan, gaat Google advertenties standaard naast een kleiner aanbod content plaatsen. Adverteerders kunnen zelf bepalen of zij op een breder aantal sites willen adverteren.

Bovendien kunnen adverteerders zelf aangeven op welke sites of kanalen zij hun advertenties niet willen hebben. Ook kunnen adverteerders volgens Google fijnmaziger instellen waar zij hun reclame juist wel willen zien.

Maandag kwam YouTube ook al in opspraak voor het verbergen van LHBTQ-video's.

Bron: Bright.nl. Kijkt techprogramma Bright TV elke week op RTL Z.

Bron • Bright.nl