Tech

Drone-gigant DJI start een vliegacademie in Enschede

Bram van Dijk • 05 juli 2017 06:03 @ikbenbrampuntnl

Een DJI-drone en een dummy Beeld © GettyImages

De gemeente Enschede en DJI hebben een overeenkomst gesloten: op Twente Airport gaat de drone-fabrikant vliegles geven aan brandweerlieden en ambulancepersoneel.

Dat drones handige hulpjes zijn in noodsituaties, is uit verschillenden proefvluchten gebleken. Toch is de kans dat een brandweerdrone een huis komt blussen bijzonder klein.

De bekendste drone-fabrikant ter wereld DJI wil nu in Enschede mensen opleiden om deze moeilijke taken uit te voeren. Het ondertekent vandaag een samenwerking met onderzoekscentrum Space53 voor een trainingsprogramma voor reddingswerkers.

Regelgeving is ideaal

Volgens de verantwoordelijke wethouder Patrick Welman heeft DJI voor Enschede gekozen vanwege de oefenmogelijkheden. "De regelgeving rondom drones is heel ingewikkeld. Dan is een voormalig vliegveld erg interessant, want het is een controleerbare omgeving met de juiste voorzieningen", zegt hij tegen RTL Z.

De brandweer in Enschede test nu al met een drone, maar dat is nog op kleine schaal. Via de samenwerking hoopt Welman dat het niveau van drone-reddingswerkers omhoog wordt gelift. 

'Ze komen echt'

Het is de bedoeling dat DJI voor lange termijn betrokken blijft bij het gebied en niet na een eenmalige cursus de biezen weer pakt. "Ze komen echt. Ze gaan hier echt investeringen doen."

De wethouder van Economie & Werk zegt dat de intrede van DJI nu al 'tientallen banen oplevert'. Op de lange termijn moet het volledige gebied zelfs honderden mensen aan werk helpen.

Nokia kwam eerder al

De samenwerking is onderdeel van een sterke lobby van het gebied. Eerder sloot Nokia al een overeenkomst in Enschede, om hun verkeersmanagmentsysteem te testen.

Sinds maart van dit jaar is het vliegveld officieel geen militair vliegveld meer. Er is lang gesproken om het vliegveld te gaan gebruiken voor chartervluchten, maar toen dat niet lukte is het terrein naar de wetenschap gegaan. Nu zitten zowel de Universiteit Twente, als de hogeschool Saxion en de ROC op het terrein.

Bron • RTL Z / Bram van Dijk