Tech

4G-snelheid in het vliegtuig komt er nu écht écht aan, belooft T-Mobile

Bram van Dijk • 19 april 2017 06:00 @ikbenbrampuntnl

Beeld © Getty Images

Nog dit jaar gaat T-Mobile echt snel internet in het vliegtuig aanbieden. Boven Europa moet het lukken om zonder horten of stoten Netflix te streamen of te videobellen, tegen een redelijke prijs.

Dit komt door een samenwerking van T-Mobile, Nokia Networks, luchtvaartproduct Thales en telecommunnicatiebedrijf Inmarsat. Zij hebben samen het European Aviation Netwerk (EAN) ontwikkeld.

Wat het netwerk speciaal maakt, is dat het niet alleen gebruik maakt van de satellieten in de lucht, maar ook van de telefoonpalen op de grond. In heel Europa zijn op deze palen zenders geplaatst, zodat overvliegende vliegtuigen er gebruik van kunnen maken. Daarvoor moeten de vliegtuigen wel worden uitgerust met een drie verschillende antennes. 

Thumbnail

'4G-ervaring'

De vliegtuigen vangen dit signaal op en zetten het om tot een wifi-netwerk, waar de passagiers gebruik van kunnen maken. 'Internet met de 4G-ervaring' noemt T-Mobile het, maar een inlog op het wifi-netwerk is noodzakelijk. Je kunt dus niet met je eigen 4G-verbinding online.

Het wordt goedkoper

Nog dit jaar is het netwerk helemaal klaar voor gebruik en wordt het aangeboden aan luchtvaartmaatschappijen. Aan hen is dan de keuze op ze de dienst willen afnemen en tegen welke vergoeding ze het netwerk aan de klanten doorrekenen.

T-Mobile laat wel aan RTL Z weten dat hun netwerk goedkoper is dan de huidige oplossing. Het moet dus vreemd lopen wil het duurder worden dan nu. De eerste officiële klant heeft zich al gemeld: de IAG Group (British Airways, Vueling, Iberia en Aer Lingus) gaat het netwerk aanbieden.

Bij deze luchtvaartmaatschappijen kan het al

Volgens een overzicht van Skyscanner is er nu al wifi bij Corendon, KLM en Lufthansa. De kwaliteit van dit internetsignaal is alleen vaak bedroevend slecht. Ook wordt er over het algemeen 10 euro voor een uur internet gerekend.

Bron • RTL Z / Bram van Dijk