Tech

'Larry Page werkt aan jongensdroom: een vliegende auto'

Daniël Verlaan • 09 juni 2016 12:35 @danielverlaan

Beeld ©

Larry Page, ceo van Alphabet en medeoprichter van Google, bouwt in het geheim een klein voertuig dat rijdt, opstijgt en verticaal landt: de vliegende auto.

Page investeert volgens Bloomberg meer dan 100 miljoen dollar van zijn eigen geld in twee startups: Zee.Aero en Kitty Hawk. Eerstgenoemde is pal naast het hoofdkantoor van Google gevestigd. Een paar jaar geleden werd er al aan Zee.Aero gevraagd of het bedrijf iets met Google te maken had. Dat werd ontkend, en we weten nu waarom: Zee.Aero is een privéproject van Page - en niet van Google.

Twee prototypen

In het grote gebouw van Zee.Aero werken zo'n 150 mensen aan minstens twee prototypen: smalle voertuigen met een bolvormige cockpit en ruimte voor één persoon. Aan de achterkant zit een vleugel, aan de zijkanten zijn propellers te vinden. Volgens Bloomberg lijken de prototypen vooralsnog meer op vliegtuigen dan op auto's.

Het andere bedrijf, Kitty Hawk, is kleiner dan Zee.Aero en zou zich vooral richten op het bouwen van een grote drone die mensen vervoert.

Thumbnail

Een patent van Zee.Aero uit 2012 (via)

Volgens Bloomberg is het voor Page een jongensdroom om een vliegende auto te bouwen. Eerder zei hij al dat hij 'meer risico's' wil nemen, net als Tesla-ceo Elon Musk. Maar Page heeft nog veel obstakels te overwinnen. Niet alleen technologische obstakels, maar ook lastige regelgeving en de vraag of het wel mogelijk is om als consument veilig zelfstandig in de lucht te vliegen.

Aeromobil

Naast Page zijn bedrijven als Volocopter en Aeromobil ook bezig met het ontwikkelen van consumentenvliegtuigen. Een prototype van de vliegende auto van Aeromobil stortte vorig jaar nog neer, nadat het in 2013 wel een succesvolle vlucht had afgerond.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan