Tech

Amsterdam krijgt gratis netwerk voor apparaten

19 augustus 2015 18:09

Beeld © ANP

The Things Network lanceert vrijdag een nieuw netwerk. Daarmee is het mogelijk om in Amsterdam gratis gebruik te maken van draadloos internet voor apparaten. Het is gratis en open source.

Geen gratis Netflix
Volgens initiatiefnemer Wienke Giezeman is het netwerk geen vervanger van het internet, maar een verlengstuk ervan. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om Netflix te kijken via het netwerk, daarvoor is de bandbreedte niet groot genoeg. Giezeman: “We focussen ons nu op het doorgeven van een ‘state’. Een zender die bijvoorbeeld zegt: “Ik ben hier, het raam staat open, de kelder staat onder water.”

Een voorbeeld: samen met hoosjebootje.nl hebben ze een zender ontwikkeld die je in het laagste punt van je boot kunt leggen. Als je boot dan onder komt te staan, krijgt de eigenaar een SMS. Als je terugstuurt: ‘Hoos maar’, komt er een boot van hoosjebootje.nl naar je boot om het water eruit te hozen.

10 zendmasten
Het netwerk lijkt beperkt, maar het grote voordeel is dat het gratis toegankelijk is voor consumenten én bedrijven. Dat betekent dat een jonge start-up met een heel innovatief idee dat gebruikt maakt van internet niet meer geremd wordt door een abonnement model van een telecombedrijf.

Het netwerk maakt gebruik van nieuwe goedkope zenders die 1200 euro kosten en een bereik van tien kilometer hebben. The Things Network hoefde daardoor maar tien van deze zenders in de stad te hebben staan om heel Amsterdam toegang te geven tot het netwerk. Binnen twee weken vonden ze tien bedrijven die een zendmast kochten en op hun dak plaatsten.  

Thumbnail

Wereldwijd binnen één jaar
Giezeman wil binnen één jaar een wereldwijd netwerk realiseren. Dat wil hij onder andere voor elkaar krijgen door goedkopere zendmasten aan te bieden. Niet om rijk te worden: alle technieken, scripts en firmware van de zendmasten zijn openbaar en te kopiëren. Wienke noemt een concurrent die met hun ontwerp hun eigen zendmast uit de markt concurreert dan ook: “Het beste wat ons kan overkomen.”

Bron • RTL Z Toekomstmakers / Leon van Poppel