Tech

Plasticveger The Ocean Cleanup kiest het ruime sop

Leon van Poppel • 22 juni 2016 06:30 @LeonvPoppel

Het prototype van The Ocean Cleanup aan boord van een schip. Beeld © The Ocean Cleanup

Het idee van de 21-jarige Boyan Slat is eindelijk tot een werkend prototype gekomen en wordt vandaag gepresenteerd. Vanaf morgen gaat het ruim 100 meter wijde vaartuig voor de kust van Scheveningen plastic uit de zee vissen.

De uitvinding van Slat bedacht hij al in 2012 toen hij nog studeerde aan de TU Delft. Zijn idee was een drijvende installatie met twee lang armen in een V-vorm. Door deze op strategische locaties in de oceaan te plaatsen, zorgt de stroming ervoor dat het aanwezige plastic als het ware in de armen drijft. Achter de armen zit een container, waarin het plastic wordt opgeslagen.

Thumbnail

Een computersimulatie van The Ocean Cleanup in actie.

Nog een geldschieter
Voor deze eerste test in de Noordzee raapte Slat een slordige 1,5 miljoen euro bij elkaar. De grootste geldschieters waren de Nederlandse overheid, Boskalis en een anonieme donateur. Het prototype blijft een jaar lang in de Noordzee liggen. Met de test wil de Delftse ondernemer vooral onderzoeken hoe zijn prototype omgaat met de barre weersomstandigheden op zee.

RTL Nieuws was erbij toen het schip van The Ocean Cleanup te water ging.

Versterking van Allard Hoeken
Een van de grootste uitdagingen voor het project is dan ook het bouwen van apparatuur die zout water, harde wind, storm en golven trotseert. The Ocean Cleanup moet er allemaal tegen kunnen.

Precies om die reden is ingenieur​ Allard Hoeken aangesloten bij het project. Hij is sterk betrokken geweest bij Bluewater Energy, een project dat energie haalt uit de wisseling van de zee getijden. Die techniek en kennis gaat volgens The Ocean Cleanup goed van pas komen. 

TEDx doet wonderen
Boyan Slat richtte zijn bedrijf The Ocean Cleanup op in 2013, maar aanvankelijk was er weinig interesse voor zijn idee. Hij presenteerde zijn project op TEDx in Delft, waarna hij enorm veel aandacht en lof kreeg voor het project. Sindsdien kwam het in een stroomversnelling, en nu is er dan eindelijk een werkend prototype.

Hier kun je de beroemde TEDx van Boyan Slat terugkijken:

Bron • RTL Z