Tech

'Facebook wacht boete voor WhatsApp-deal'

17 mei 2017 21:30

Een beveiliger staat voor het Facebook-logo op de Web Summit in Dublin. Beeld © Bloomberg

Facebook krijgt mogelijk donderdag een boete voor misleiding van gebruikers rondom de overname van WhatsApp. Goedkeuring van de overname voor 22 miljard dollar komt niet in gevaar.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

Facebook zei rond de overname, die plaatsvond in 2014, dat gegevens van gebruikers van Facebook niet gekoppeld zouden worden aan hun WhatsApp account. Volgens het bedrijf was dat technisch niet mogelijk. In augustus kwam het bedrijf daar deels op terug.

De Europese Commissie beschuldigde Facebook er in december al van foutieve of misleidende informatie te hebben gegeven over de overname van WhatsApp. Margrethe Vestager, eurocommissaris Mededinging, zei bij de aankondiging van dat onderzoek: "Bedrijven zijn verplicht om de Commissie van accurate informatie te voorzien bij onderzoek naar fusies. Ze moeten deze verplichting serieus nemen."

Het Amerikaanse internetbedrijf kan een boete van maximaal 1 procent van de jaaromzet opgelegd krijgen. Die kwam in 2016 uit op 26,8 miljard dollar.

Hoewel Vestager inmiddels al een behoorlijk rijtje bedrijven heeft onderzocht, Google, Amazon, Apple, Gazprom, Starbucks en Fiat, bleef Facebook altijd buiten schot. Al is het zeker niet de eerste keer dat Facebook op de vingers wordt getikt. Italië en Frankrijk beboetten het bedrijf deze week al.

De Commissie heeft "geen commentaar". Facebook reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Bron • RTL Z