Startup Week

Hoogtepunten van de RTL Z Startup Week

27 mei 2016 17:37

Beeld ©

Het zal je niet ontgaan zijn. De week stond geheel in het teken van startups. RTL Z deed live verslag van onder andere Startup Fest, The Next Web, Fintech Stage en F&A Next. Kijk of lees hier de hoogtepunten nog eens terug.

De aftrap van de week begon meteen met groot nieuws voor startupminnend Nederland. Prins Constantijn wordt de nieuwe startupambassadeur. Hij volgt daarmee Neelie Kroes op, die de afgelopen jaren de kar mocht trekken.

De taak is nu aan de prins om Nederland voor 2020 tot de top drie startup-ecosystemen te laten horen van Europa.

Eric Schmidt: Europa heeft veel te veel regels

Maar de echte show werd gestolen door enkele van de allergrootste namen in het wereldwijde bedrijfsleven, die voor een propvolle zaal spraken op Startup Fest Europe.

Eric Schmidt van Alphabet (of stiekem Google) ziet heel veel potentieel in Europa. Het stikt er van het talent, zei hij dinsdag, maar de talloze wetten op ons continent maken het te moeilijk om een onderneming te beginnen.

Ook Tim Cook heeft tips voor Europa

Ook de baas van Apple, Tim Cook, had wel wat tips voor Nederlandse ondernemers en de politiek. Volgens Cook moeten we immigratie en diversiteit omarmen, omdat dat "belangrijk is voor de innovatie op een wereldwijde markt."

En nog een bonustip: Cook vindt dat programmeren een verplicht vak op scholen zou moeten worden. Net als Frans of Engels.

Zo verleid je financiers

De groten der aarde kunnen het natuurlijk mooi vertellen, maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je bedrijf kan uitgroeien tot een succesvolle, grote onderneming? Belangrijk is om goede financiers achter je te krijgen: en dat doe je zo.

En dat dat belangrijk is, dat bleek wel tijdens F&A Next. Hella Hueck sprak in Wageningen met ondernemers die de voedsel- en landbouwsector radicaal willen vernieuwen, maar dat lukt maar moeilijk. De ondernemers kunnen bijna niet aan geld komen.

Toezichthouder relaxter voor fintech

Financiering is niet het enige probleem waar startups tegenaan lopen. Zeker als je een bedrijf begint dat echt vooruitstrevend is, dan loop je vaak tegen regels aan die niet gemaakt zijn op de toekomst. Fintechondernemer Marleen Evertsz ziet lichtpuntjes: de toezichthouders zijn volgens haar de afgelopen jaren veel relaxter geworden.

Oprichter Pirate Bay wil dat je gaat betalen voor content

Op The Next Web spraken wij met de oprichter van The Pirate Bay. Ofwel: de nachtmerrie van menig rechthebbende. En hij had opmerkelijk nieuws: Via het platform Flattr wil hij nu juist dat je gaat betalen voor content, en dat dat geld bij muzikanten en media terechtkomt.

Jitse Groen: "Het is vreselijk moeilijk"

Stel: Je hebt het helemaal gemaakt als startup. Het overkwam Jitse Groen, de oprichter van Thuisbezorgd. Zijn bedrijf is uitgegroeid tot een enorme speler in Nederland en het buitenland. Maar dat gaat niet gemakkelijk, vertelde hij tijdens The Next web. “Het is vreselijk moeilijk. Het maakt niet uit hoe groot je bent wereldwijd: de strijd gaat per land.”

Kijk hier alles nog eens in vogelvlucht terug

Heb je er nog geen genoeg van? Lees en kijk dan al onze verhalen en interviews terug op de speciale Startup Week-pagina.

Bron • RTL Z