Van onze partner

Gala van de Wetenschap

In het kort

Hoe kunnen we de natuur en de kosmos beter begrijpen, nu nieuw ontdekte materie de traditionele natuurkunde op z'n kop blijkt te zetten? Hoe ziet de operatiekamer van de toekomst eruit? En wanneer kunnen we met stamcel-kweektechniek voor menselijke leverstamcellen kanker daadwerkelijk bestrijden? Deze en vele andere vragen kwamen aan bod op het Gala van de Wetenschap, georganiseerd door New Scientist, Het Parool en de Stadsschouwburg Amsterdam. Tijdens het Gala werd ook – in het bijzijn van Robbert Dijkgraaf – de winnaar bekendgemaakt van de Robbert Dijkgraaf Essayprijs 2016.

Artikel 10 van 11

Erik Verlinde over zijn zwaartekrachttheorie

23 december 2016 14:17
Erik Verlinde over zijn zwaartekrachttheorie
Tijdens het vierde Gala van de Wetenschap kwamen de grote namen uit de Nederlandse academische wereld bijeen. Met korte, toegankelijke lezingen boden ze een inkijkje in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied. Erik Verlinde legt zijn grensverleggende zwaartekrachttheorie uit. Klik op kop voor video.
Artikel 9 van 11

Hans Clevers over stamcellen

23 december 2016 13:37
Hans Clevers over stamcellen
Tijdens het vierde Gala van de Wetenschap kwamen de grote namen uit de Nederlandse academische wereld bijeen. Met korte, toegankelijke lezingen boden ze een inkijkje in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied. Geneticus en arts Hans Clevers legt uit wat een stamcel is en wat je er mee kunt doen. Klik op kop voor video.
Artikel 8 van 11

Willem van Winden over een duurzame productie van denim

23 december 2016 13:32
Willem van Winden over een duurzame productie van denim
Tijdens het vierde Gala van de Wetenschap kwamen de grote namen uit de Nederlandse academische wereld bijeen. Met korte, toegankelijke lezingen boden ze een inkijkje in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied. Willem van Winden weet alles over collaborative innovation en is oprichter van de ‘Alliance for Responsible Denim’. Klik op kop voor video.
Artikel 7 van 11

Vanessa Evers over de sociale robot

23 december 2016 13:25
Vanessa Evers over de sociale robot
Tijdens het vierde Gala van de Wetenschap kwamen de grote namen uit de Nederlandse academische wereld bijeen. Met korte, toegankelijke lezingen boden ze een inkijkje in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied. Vanessa Evers is hoogleraar aan de Universiteit Twente en ‘de meest hippe hoogleraar van Nederland’, Dankzij haar loopt robot Spencer op Schiphol. Klik op kop voor video.
Artikel 6 van 11

Ron Heeren over de 'massamicroscoop'

23 december 2016 13:21
Ron Heeren over de 'massamicroscoop'
Tijdens het vierde Gala van de Wetenschap kwamen de grote namen uit de Nederlandse academische wereld bijeen. Met korte, toegankelijke lezingen boden ze een inkijkje in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied. Ron Heeren, universiteitshoogleraar aan de Universiteit Maastricht, houdt zich bezig met de bouw van een ‘massamicroscoop’. Klik op kop voor video.
Artikel 5 van 11

Roeland van Geuns over schuld en armoede

23 december 2016 13:15
Roeland van Geuns over schuld en armoede
Tijdens het vierde Gala van de Wetenschap kwamen de grote namen uit de Nederlandse academische wereld bijeen. Met korte, toegankelijke lezingen boden ze een inkijkje in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied. Roeland van Geuns is lector Armoede aan de Hogeschool van Amsterdam en vertelt over schuld en armoede. Klik op kop voor video.
Artikel 4 van 11

George van Hal over het elastisch universum

23 december 2016 13:08
George van Hal over het elastisch universum
Tijdens het vierde Gala van de Wetenschap kwamen de grote namen uit de Nederlandse academische wereld bijeen. Met korte, toegankelijke lezingen boden ze een inkijkje in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied. Wetenschapsjournalist en New Scientist medewerker George van Hal verklaart het elastisch universum van Erik Verlinde. Klik op kop voor video.
Artikel 3 van 11

Een experiment met Rob van Hattum

23 december 2016 12:02
Een experiment met Rob van Hattum
Tijdens het vierde Gala van de Wetenschap kwamen de grote namen uit de Nederlandse academische wereld bijeen. Met korte, toegankelijke lezingen boden ze een inkijkje in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied. Rob van Hattum van Nemo doet een experiment waarbij wetenschappers een vacuümgetrokken bol uit elkaar proberen te krijgen. Klik op kop voor video.
Artikel 2 van 11

Rianne Letschert over rechten van minderheden

23 december 2016 11:55
Rianne Letschert over rechten van minderheden
Tijdens het vierde Gala van de Wetenschap kwamen de grote namen uit de Nederlandse academische wereld bijeen. Met korte, toegankelijke lezingen boden ze een inkijkje in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied. Rianne Letschert, de jongste vrouwelijke rector magnificus van Nederland, vertelt over rechten voor minderheden. Klik op kop voor video.
Artikel 1 van 11

Anne-Mei The over dementie

23 december 2016 11:41
Anne-Mei The over dementie
Tijdens het vierde Gala van de Wetenschap kwamen de grote namen uit de Nederlandse academische wereld bijeen. Met korte, toegankelijke lezingen boden ze een inkijkje in de opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied. Zoals hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie Anne Mei The, over dementie. Klik op kop voor video.