Energieweek

Duurzaam ondernemen: van diesel naar zonlicht

14 oktober 2019 08:58

Ondernemer Bert de Heus in zijn elektrische tractor Beeld © RTL Z

Bert de Heus is eigenaar van een bedrijf dat handelt in tractoren. Dat klinkt misschien niet als een heel klimaatvriendelijke business, maar De Heus laat zien dat het ook in de tractors heel groen kan. En dat levert meer op dan een beter milieu.

Verduurzaming is voor steeds meer ondernemers een thema op de agenda. Niet alleen wordt de regelgeving verder aangescherpt, maar duurzaam ondernemen kan ook financieel voordeel opleveren.

Dat zag Bart de Heus, mededirecteur van De Heus tractors ook. Dankzij de beschikbare subsidieregelingen heeft zijn bedrijf inmiddels flinke stappen kunnen maken.

Subsidie geeft de doorslag bij verduurzaming

Uit idealistisch oogpunt wilde De Heus al wel verduurzamen, maar het mocht niet teveel geld kosten. "Je wilt allemaal meewerken aan een beter milieu, maar zodra het geld gaat kosten wordt dat toch anders", legt de ondernemer uit. De subsidiemogelijkheden waren dan ook doorslaggevend.

Inmiddels heeft zijn bedrijf bijna 800 zonnepanelen op de daken liggen. En daar is De Heus erg blij mee: "Je wekt eigenlijk zonder brandstof energie op." Het hele bedrijf kan draaien op de 800 panelen, én er wordt energie teruggeleverd aan het net. Met name daar zit het voordeel voor de importeur en exporteur van tractoren, want zijn kosten gaan flink omlaag.

Ook in de toekomst kiezen voor duurzame alternatieven 

En dat smaakt voor De Heus naar meer. De nieuwbouw die in de planning staat wordt sowieso voorzien van zonnepanelen. Daarnaast overweegt hij een warmtepomp en elektrische tractoren. Voor veel van dit soort zaken kunnen boerenbedrijven ook subsidie krijgen, wat het extra interessant maakt.

"Het doet me zeer om te zeggen, want ik ben een echte dieselman, maar ik ben toch bijna over. Je ziet namelijk dat het werkt", aldus de enthousiaste ondernemer.

Bron • RTL Z