Van onze partner KPN

KPN-Topman Maximo Ibarra zet in op snelheid

02 april 2019 15:17

Beeld ©

De digitale transformatie zit in een stroomversnelling. En KPN-topman Maximo Ibarra gaat er alles aan doen om te zorgen dat Nederland met KPN daarin voorop kan lopen.

Maximo Ibarra is sinds april 2018 het nieuwe gezicht aan de top van het Nederlandse telecombedrijf KPN. Bij zijn aantreden begon de Colombiaans-Italiaanse CEO met een voorstelrondje in diverse media. Het beeld dat hieruit naar voren komt schetst een man met haast. Hij wil het tempo van KPN flink opvoeren. In het FD: “We moeten versnellen, de hele omgeving versnelt. En het is ook nodig, omdat we van een verhaal zonder groei een groeiverhaal willen maken.”

Favoriet restaurant

Voor Ibarra bij KPN begon, was hij topman bij het Italiaanse Wind Telecomunicazioni. Eerder werkte hij bij Telecom Italia, Vodafone en Benetton. Sinds zijn verhuizing heeft hij zich de Nederlandse mores razendsnel eigen gemaakt. Hij bezoekt voetbalwedstrijden in de Johan Cruyff ArenA, is inmiddels al aan z’n tweede sportfiets toe (nadat de eerste werd gestolen) en heeft een favoriet Italiaans restaurant in de hoofdstad gevonden.

Digitale snelweg

De visie die Ibarra ontvouwt richt zich op de grote veranderingen die er in telecomland staan te gebeuren. Door sterk te investeren in de onderliggende infrastructuur (glasvezel, 5G) kan KPN straks een grote rol spelen in het mogelijk maken van innovaties als IoT, AI en Machine Learning. Ibarra: “Wij bouwen de digitale snelweg van Nederland. Met name bedrijven kunnen daar van profiteren. Onze netwerken zitten in de haarvaten van de Nederlandse samenleving. Dat is een geweldig vertrekpunt voor iedereen.”

Hoge verwachtingen

Ibarra vertelt wat betreft digitale transformatie en ondernemerskansen een herkenbaar verhaal. Nieuwe technologie biedt nieuwe kansen en vrijwel iedereen zal iets van die impact gaan merken. Ook waarschuwt hij dat bestaande businessmodellen zomaar verouderd kunnen raken. Ibarra heeft tegelijk hoge verwachtingen van Nederland. “Nederland is een van de best verbonden landen ter wereld. De Nederlandse maatschappij is extreem dynamisch en veranderlijk.”

Smart

Voor KPN ziet hij niet alleen een rol als netwerkleverancier weggelegd. Hij wil ook dat KPN onderdeel is van een groter ecosysteem, waarin kennis en ervaring met partners wordt uitgewisseld. Bij wijze van proef zijn een aantal 5G-fieldlabs ingericht. Hier worden samen met andere partijen zoals Shell, de WUR en provincies nieuwe toepassingen getest zoals smart city, mobility, industry en agriculture. Ibarra: “Het is onze ambitie om de beste slimme infrastructuur en de digitale snelweg van Nederland te bouwen.”

Welvarende samenleving

Om een en ander daadwerkelijk in de praktijk te brengen, heeft Ibarra zich als doel gesteld met KPN dit jaar ten minste zeventig procent van de Nederlandse bedrijventerreinen op glasvezel aan te sluiten. Verder komt 5G er natuurlijk aan en gaat het bedrijf het portfolio zo veel mogelijk vereenvoudigen. Naast ‘snelheid’ is ‘eenvoud’ namelijk het tweede kernbegrip dat volgens Ibarra de manier van werken bij KPN de komende jaren verder gaat bepalen: “Kennis delen, innoveren, van elkaar leren en samenwerken; dat zijn de voorwaarden waar we aan willen voldoen om een welvarende digitale samenleving te bouwen.”

Wanneer komt 5G nu echt en wat kunnen we er straks mee? Kan 5G ons fileprobleem oplossen? En welke toepassingen worden er ontwikkeld voor the internet of things? Dit en meer zie je in de RTL Z Innovatieweek: Digital, in samenwerking met KPN – The Digital Dutch.