Van onze partner KPN

Nooit meer op zoek naar materieel

27 maart 2019 14:48

Beeld ©

De bouw kampt met verlies en diefstal van goederen. Bouwtag helpt bij het lokaliseren tot op twintig meter nauwkeurig van machines en materieel op de bouwplaats: “Deze track & trace-oplossing is nog maar het begin.”

“Een bouwplaats is een dynamische omgeving.”, zegt Maarten Visser van VisserAssen. Er vindt de hele dag aan- en afvoer van materialen plaats. Deze stroom enkel administratief bijhouden kan wel, maar is niet vaak voldoende. En dat heeft gevolgen. Als een machine onvindbaar is, loopt de voortgang van het proces gevaar.

Het is volgens Visser de gewoonte van aannemers en materiaalbeheerders om onder tijdsdruk ontbrekende machines in te huren of materiaal bij te bestellen. Zonde, zeker als ze gewoon op een andere locatie liggen. Visser: “Extra inhuur en aanschaf brengt overbodige kosten en tijdsverlies met zich mee. Terwijl dat niet nodig is.”

Doorontwikkeling

Nu bestaan track & trace-oplossingen al langer. Er zijn al jaren zenders met GPS beschikbaar, waarmee precies kan worden bijgehouden waar een object zich precies bevindt. Nadeel is dat ze duur zijn en veel energie verbruiken, waardoor een grote batterij nodig is. Bouwtag lost die bezwaren volgens Visser op. “Het is een doorontwikkeling van het idee van track & trace in een kleine verpakking.”

Bouwtag is een klein, zwart blokje met een zender dat gebruik maakt van het LoRa-netwerk, dat onderdeel is van de netwerkinfrastructuur van KPN. LoRa staat voor Long Range, een netwerkstandaard die speciaal is ontwikkeld om over grote afstanden kleine hoeveelheden data uit te wisselen tussen objecten en systemen. Omdat dit zo energiezuinig gebeurt, houden zenders het op twee batterijen met gemak tien jaar vol.

Afgeschermde omgeving

Visser erkent dat je diefstal niet voorkomt met het aanbrengen van een Bouwtag. Maar het wordt wel makkelijker om gestolen spullen terug te vinden en weer in bezit te krijgen. Door de lagere kosten is het financieel bovendien interessant om het materiaalbeheer uit te breiden naar meer objecten. Zo komen ook minder kostbare machines en materialen voor een tag in aanmerking.

“De kosten per jaar zijn een fractie van traditionele GPS-trackers”, aldus Visser. Het apparaatje kan dankzij de kleine vormfactor uit het zicht worden bevestigd. Mocht het blokje toch worden verwijderd door iemand met kwade bedoelingen, dan gaat er een melding af. Gebruikers van Bouwtags krijgen via een app voor tablet en telefoon toegang tot een afgeschermde omgeving. Deze is volgens Visser niet te kraken.

Puinbakken

Het voordeel van het kunnen lokaliseren van Bouwtags in het netwerk, is dat de bouwlogistiek een impuls krijgt. Visser noemt als voorbeeld kozijnbokken, de standaarden waar kozijnen met ramen op staan. Visser: “Die kun je vergelijken met een krat waar emballage op zit. Zo’n bok kost tegen de duizend euro. Zodra de ramen geplaatst zijn, moet deze weer opgehaald worden.” Volgens Visser zorgt het inzicht in de locatie dat een leverancier zijn logistiek en werkwijze kan verbeteren. “Het moet zo laagdrempelig mogelijk zijn voor materieelbeheerders.”

Voor veel bouwondernemers en aannemers lost Bouwtag het probleem van verlies en diefstal op, waar de bouw al lang mee kampt. Visser krijgt uit de eerste user cases signalen terug dat men eindelijk in één oogopslag zicht heeft op waar bouwmaterialen, machines, containers en puinbakken terug te vinden zijn. “Wie een blik werpt op de kaart, kan bijvoorbeeld zien dat Bouwtag nummer 3 in Terneuzen oppopt, terwijl je in Assen aan het werk bent. Als dat niet klopt kun je actie ondernemen, bijvoorbeeld door daar een beveiligingsbedrijf op af te sturen.”

Enorme potentie

Waar Bouwtag nu vooral een goedkoop tracking & tracing device is, verwacht Visser dat de toepassingen in de toekomst verder zullen uitbreiden. Andere relevante data die met sensoren in de bouw worden vastgelegd, zoals de temperatuur, vochtigheid of bijvoorbeeld de hardheid van beton, kunnen straks via een zendertag aan het LoRa-netwerk worden doorgegeven. Visser ziet een enorme potentie in de laagdrempeligheid en de diverse mogelijkheden. “Dit gaat de wereld heel wat mooier maken.”

Wanneer komt 5G nu echt en wat kunnen we er straks mee? Kan 5G ons fileprobleem oplossen? En welke toepassingen worden er ontwikkeld voor the internet of things? Dit en meer zie je in de RTL Z Innovatieweek: Digital, in samenwerking met KPN – The Digital Dutch.