Den Bosch Dataweek

'Mkb'ers kunnen meer met data door samen te werken'

Harm Teunis • 30 oktober 2019 16:38 @harmteunis

Beeld © RTL Z

Verkoopcijfers, voorraadgegevens en klantenbestanden: ondernemers kunnen veel meer met de data die zij nu al hebben. Om met al die gegevens succesvoller te ondernemen, is samenwerken met anderen belangrijk, zegt hoogleraar Applied Data Science Jakob de Vlieg.

Op de Den Bosch Dataweek zocht RTL Z uit hoe ondernemers leren van andere bedrijven die dat al succesvol doen.

Het is namelijk een misvatting dat leren aan de hand van data alleen is voorbehouden aan grote bedrijven, zegt Martin Houben, een van initiatiefnemers van de Den Bosch Dataweek. 

Daarom willen de organisatie anderen inspireren, om ook met data aan de slag te gaan. 

Ingewikkeld

Er is ook een keerzijde. Want omdat data soms zo gecompliceerd kunnen zijn, is samenwerken met kennisinstellingen en kleine en grote ondernemers belangrijk.

"Juist ondernemers hebben de juiste ideeën. Maar ze hebben vaak geen toegang tot data en technologie. Dat is een probleem dat zij samen, ook met kennisinstellingen, kunnen aanpakken", zegt hoogleraar Jakob de Vlieg van de TU Eindhoven.

Picnic bezorgt niet meer alleen je dagelijkse boodschappen, maar ook maaltijdboxen.

Data voor ondernemers

Wat kun je uit big data halen voor je bedrijf, en hoe begin je eraan om data te verzamelen én analyseren? Welke goede voorbeelden zijn er al van projecten waar data succesvol toegepast zijn? In aanloop naar de Den Bosch Dataweek (van 28 oktober tot 2 november) duikt RTL Z in de wereld van data voor ondernemers. Je vindt alle verhalen en video's op onze bundelpagina. De inhoud van deze producties is redactioneel onafhankelijk gemaakt.

 

Bron • RTL Z / Harm Teunis