Van onze partner Den Bosch Dataweek

Data-academie JADS overbrugt het gat tussen technologie en ondernemerschap

30 oktober 2019 12:18

Beeld ©

De Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch is een gloednieuwe universiteit die volledig in het teken staat van data. Studenten die van JADS afkomstig zijn, kunnen zo aan de slag bij een van de data start-ups in datastad Den Bosch.

De Jheronimus Academy of Data Science (JADS) werd nog maar vier jaar geleden opgericht door de Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven samen met de provincie Noord-Brabant en de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Doel is het aanbieden van een geïntegreerd data science onderwijsprogramma met elementen uit opleidingen als statistiek, informatietechnologie en ondernemerschap.

Ruud Sneep is naast docent en ondernemer samen met zijn collega Daan Kolkman ook verantwoordelijk voor het MKB Datalab, een onderdeel van JADS waar studenten samenwerken met ondernemers. Hij legt uit waarom JADS uniek is in Nederland. En welke centrale rol het kenniscentrum speelt bij de Den Bosch Dataweek.

Wat leren studenten aan JADS?

Sneep: “JADS biedt een universitaire opleiding met een praktische insteek waarin we datawetenschappers opleiden. We richten ons op technologie en ondernemerschap. De twee universiteiten die aan de basis staan, komen daarin terug. De Tilburg University is er voor de kennis over entrepreneurship. Het technologische deel van het curriculum is van de TU Eindhoven afkomstig. Technische opleidingen missen vaak een toepassingsgerichtheid. Die application gap proberen we met JADS te overbruggen.”

Waarom moest er een speciale opleiding komen, gericht op data?

“Zowel de mogelijkheden van data als de vraag naar de technische kennis van data neemt heel hard toe. Er is een nieuwe markt aan het ontstaan en daar is nieuw talent voor nodig. Dat talent ontbreekt nu nog, of is eenzijdig opgeleid. Door heel gericht te kijken naar de vraag uit de markt, stellen we een lesprogramma samen dat aansluit op de praktijk. We zijn up-to-date en heel toegankelijk voor het bedrijfsleven. Zo hebben we specifiek alleen al in het MKB Datalab meer dan honderd projecten gedraaid waarbij we ondernemers hebben geholpen met het oplossen van een datavraagstuk.”

Data klinkt heel abstract: wat maakt de opleiding concreet?

“Nieuwe ontwikkelingen gaan via uitvinding en innovatie naar de markt als concreet product of dienst. Dat vermarkten en delen van kennis zijn we continu mee bezig.”

Op wat voor manieren werkt de opleiding samen met het bedrijfsleven?

“We werken hier in Den Bosch bijvoorbeeld nauw samen met KPN, CZ, Vivat en Brand Loyalty. Studenten kunnen aan de slag met hele mooie cases waarbij ze een vraag van deze bedrijven kunnen oplossen. In ruil sponsoren deze bedrijven specifiek onderzoek en educatie binnen JADS. Met het Datalab helpen we het MKB. Daar gaat het vaak meer om het zetten van een eerste stap, zodat er bewustzijn ontstaat van de mogelijkheden die data ook voor het MKB te bieden heeft. De deelnemende bedrijven betalen 2500 euro voor een sprint van tachtig uur. De student ontvangt de helft van dit bedrag. Het is tenslotte kennis van waarde.”

Gaan afgestudeerden van JADS vooral aan het werk bij bestaande bedrijven, of beginnen ze zelf een start-up?

“Het mooie is dat er volop wordt ondernomen. Er zijn nu al acht start-ups uit JADS voortgekomen, van consultancybureaus tot bedrijven die echt een eigen product hebben ontwikkeld. Een voorbeeld is een zoekmachine die jurisprudentie doorzoekt. Wat opvalt is dat veel studenten goed nadenken over de rol die data in de wereld moet vervullen. Ze richten zich expliciet op the social good. Deze generatie wil met dataoplossingen echt impact maken.”

Hoe kunnen bezoekers aan de Den Bosch Dataweek ervaren wat JADS te bieden heeft?

“Op 2 november organiseren we samen met Spark het Data Makers Event bij JADS, waar bezoekers – jong en oud - kunnen zien en ervaren wat data voor ze doet. Mensen mogen bij ons altijd langs komen voor een kop koffie of een gesprek. We zullen op de academie ook een aantal cases tentoonstellen. En daarna kunnen we altijd even verder praten.”