Podcast

Maurits Hertzberger: 'Kunst kopen is geen goede investering'

27 juli 2018 06:07

Beeld © iStock

Galeriehouder en kunstkenner Maurits Hertzberger praat in een interview met Paul van Liempt vooral over de zakelijke kant van kunst kopen: "Maak het bezoek aan een galerie tot een leuk uitje voor het weekend."

Als oprichter van zoekmachine Recht.nl is hij gewend op een zakelijke, juridische manier naar de wereld te kijken. Als kunstkoper en galeriehouder verenigt hij de zakelijke blik met die van de liefhebber van 'mooie dingen'. Hertzberger is ook mede-oprichter van galerie H.E.R.O in Amsterdam Noord.

Op de zonovergoten dag waarop ik hem bezoek ligt de galerie, met een oppervlakte van 600 vierkante meter, gevestigd in een oude fabriekshal, er stralend bij. De omgeving doet denken aan Brooklyn, met veel voormalige industriële gebouwen, waar kunstenaars en start-ups de boel flink hebben opgefleurd. Herztberger: "En hier is zo’n enorme ruimte nog betaalbaar."

Geen goede investering

Hertzberger noemt kunst kopen 'geen goede investering'. Omdat 'niemand weet of de waarde in de loop der jaren vermeerdert, koop vooral iets omdat je het mooi vindt om aan de muur te hangen'. We praten over waar je wel op moet letten: "Galeriehouders zouden voor laagdrempeligheid moeten zorgen, zodat je op een zaterdag als weekenduitje galeries gaat bezoeken. Nu heerst er vaak een gewijde stilte en de ontvangst is niet altijd uitnodigend."

In het interview legt Hertzberger uit waar de beginnende koper op moet letten. Kun je altijd over de prijs onderhandelen en hoe doe je dat? Krijg je korting als je meer werken tegelijk koopt? Is de oplage van belang? Heb je een certificaat van echtheid nodig?  Wie komt het kunstwerk ophangen? Hoe hou je het door de jaren heen in goede conditie? En hoe kun je het doorverkopen als je er genoeg van hebt?

-Elke vrijdag nieuwe podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Deze keer: kunstkenner en galeriehouder Maurits Hertzberger.

Bron • RTL Z