Podcast

Hoogleraar Paul de Beer: 'Een leven lang leren klinkt als straf'

Paul van Liempt • 20 juli 2018 05:00

Beeld ©

Hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam Paul de Beer doet sinds begin dit jaar onderzoek naar de waarde die we hechten aan werk in een veranderende arbeidsmarkt. Een project dat wordt gefinancierd door de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie. In een interview met Paul van Liempt zegt hij: "Voorlopig weten we alleen dat het arbeidsethos in Nederland stabiel blijft. Maar onder de millennials daalt het licht."

Hoe dat komt moet nog blijken. Hij zit nu nog in het stadium van het historisch perspectief. Wel kan hij voorzichtig concluderen dat iedereen werk belangrijker is gaan vinden. In 2002 vond negentig procent dat werk niet het belangrijkst was in het leven, nu is dat tachtig procent. "Maar een leven lang leren klinkt voor bijna iedereen als straf, mijzelf incluis. Ik heb nooit een cursus gevolgd. Nieuwe vaardigheden en kennis doe je op de werkplek op, al doende, al lezende en al pratende met iemand. Ik pleit daarom voor een nieuwe benaming: een leven lang ontwikkelen. Dat is veel aantrekkelijker."

We willen ons graag ontwikkelen, ergens beter in worden, hebben een hoog arbeidsethos. Maar als je naar de cijfers kijkt zie je dat Nederlanders minder werken dan bijvoorbeeld de Grieken. De gemiddelde arbeidsduur van een Nederlander is 30 uur per week, het minst van de Europese Unie. Maar volgens De Beer is in toekenning van waarde aan werk doorslaggevend dat we aan de slag willen blijven: "Liever werk waar je met de pest in je lijf heen gaat, dan geen werk. En een grote meerderheid zou ook in geval van financiƫle onafhankelijkheid blijven werken."

In het interview geeft De Beer voorbeelden van loopbaanontwikkelingen die bij deze tijd passen. Ook zegt hij wat volgens hem de beste leeftijd is om met pensioen te gaan, hoe vaak je vanaf je dertigste waarschijnlijk nog van baan zult wisselen en waarom het idee van arbeidscontracten met een duur van zeven jaar volgens hem onzinnig is.

Elke vrijdag nieuwe podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Deze keer: hoogleraar Arbeidsverhoudingen Paul de Beer.

Bron • RTL Z