Podcast

Willemijn Verloop: 'Geiten-wollen-sokken'-fase sociaal ondernemen voorbij

Paul van Liempt • 13 juli 2018 06:03

Beeld © Archieffoto ANP

Willemijn Verloop werd bij een groot publiek bekend als oprichter van War Child. In 2012 richtte ze Social Enterprise NL op, voor ondernemers die met hun bedrijf oplossingen zoeken voor maatschappelijke vraagstukken als vergrijzing en grond en voeding. "Het draait om geld verdienen, winst maken en impact creëren", schrijft ze in haar onlangs verschenen boek Zaken die je Raken.

Volgens Verloop ligt de 'geiten-wollen-sokken'-fase van het sociaal ondernemerschap allang achter ons: "Omdat we winst maken niet vies vinden. Je hebt geldreserves nodig voor als het minder goed gaat. Je wil niet het risico lopen om te vallen als het even tegenzit. Maar voor de duidelijkheid: maatschappelijke impact gaat voor winstmaximalisatie. Ik denk dat we het tij nu meehebben."

Ze baseert het op het toenemend aantal voorbeelden van succesvolle Nederlandse sociale ondernemingen. Welke dan? "Triodos Bank, dat met duurzaam bankieren invloed heeft in binnen- en buitenland. Fairphone slaat nu ook internationaal aan, de mobiele telefoon waarvan alle onderdelen duurzaam geproduceerd worden. En Reflow probeert de 3D printrevolutie honderd procent duurzaam vorm te geven."

Volgende stap sociaal ondernemersschap

In Zaken die je Raken veel nieuwe voorbeelden: Studio Jux is een modemerk met een kantoortje in Amsterdam en een fabriek waar veertig mensen werken in Nepal. "Het bedrijf is voor hen opgezet. Ze worden opgeleid tot kleermaker en krijgen een fatsoenlijk loon en goede arbeidsomstandigheden aangeboden. En het bedrijf Freebird Club uit Ierland, heeft een online platform voor senioren opgezet dat ouderen aanmoedigt op reis te gaan en in elkaars huis te verblijven."

Een heel groot voorbeeld is Tony Chocolonely. Verloop, alert, nog voor de vraag gesteld is: "Maar ik zou het zelf niet noemen omdat ik er als commissaris bij betrokken ben." In het interview legt ze uit hoe sociaal ondernemerschap een volgende grote stap kan maken, om naast de sympathiefactor ook een stevig businessmodel te ontwikkelen dat wijd verspreid kan worden.

-Elke vrijdag nieuwe podcastinterviews. Deze keer: Willemijn Verloop, oprichter Social Enterprise NL en schrijver van Zaken die je Raken. Dat is een vervolg op het boek 'Verbeter de wereld, begin een bedrijf'. 

Bron • RTL Z