Podcast

Van den Wall Bake: 'Rusland kan net, WK in Qatar is echt absurd'

Paul van Liempt • 29 juni 2018 06:02

Beeld © AFP

"De 222 miljoen euro die Paris St. Germain voor Neymar aan Barcelona betaalde, wordt nog deze zomer overtroffen", daar is sport- en sponsoradviseur Frank van den Wall Bake zeker van. In een interview met Paul van Liempt vertelt hij over zijn vak en hoe dat gaat veranderen.

"Data en algoritmes vernieuwen de sportmarketing en het sociaal ondernemen wordt belangrijker", aldus de 73-jarige, die nog lang niet van plan is om op te houden, omdat hij 'verslaafd is aan z'n werk'.

Het WK Voetbal in Rusland ziet hij graag, ondanks de bedenkelijke reputatie van het gastland. Het is weliswaar een dubieus regime, maar niet zo extreem als in Qatar dat er doden zijn gevallen in aanloop naar het WK. "Een WK in Qatar is absurd. Vanwege de corruptie en de doden die zijn gevallen tijdens de bouw van stadions, waar ze bij extreme temperaturen geacht werden door te werken", vindt Van den Wall Bake. 

Formule 1 of voetbal?

Nu we toch vergelijken: is Formule I of voetbal de grootste sport ter wereld? "Ik weet dat Formule I-liefhebbers altijd hameren op het totaal aantal kijkers per jaar, maar voetbal is nog groter, omdat het toegankelijker is. Overal ter wereld kunnen twee jongetjes een balletje pakken en samen op en neer trappen." 

Zeker sinds Max Verstappen meedoet is hij ook gek van Formule I. "Ik weet zeker dat Max ooit wereldkampioen wordt. Zelfs Lewis Hamilton zei dat hij Max dingen zag doen waar hij zelf niet toe is staat is."

Dumoulin gaat de Tour winnen

Ook een grote overwinning voor een andere Nederlander ligt binnen handbereik, denkt hij. "Ik volgde de laatste Giro. Zat bij Sunweb in de auto achter Dumoulin tijdens de tijdrit. De Giro is veel leuker dan de Tour. Omdat hij zo getalenteerd is, en nog lang meegaat, verwacht ik dat Dumoulin ook de Tour een keer gaat winnen."

Maar de Olympische Spelen zijn voor hem toch de overtreffende trap in sport."Daar komen alle sporten samen. Dat is nog groter en mooier."

In het interview vertelt Van den Wall Bake hoe digitalisering zijn wereld verandert, waarom sociaal ondernemen een ander businessmodel vraagt, hoe het komt dat Coolblue en Bol.com nog geen grote sportsponsors zijn, maar dat daar verandering in gaat komen. En hij praat over Voetbal Inside: "Leuker dan Studio Voetbal, daar hoor ik nooit iets nieuws."

Iedere vrijdag nieuwe interviews in de podcastreeks Van Liempt 1-op-1. Deze week: sport- en sponsoradviseur Frank van den Wall Bake.

Bron • RTL Z