Podcast

Robert Went: Van bang voor robots naar de baas over robots

Paul van Liempt • 22 juni 2018 06:00

Beeld © Archieffoto ANP

Alle onheilsprofeten die een paar jaar geleden waarschuwden voor het verdwijnen van vele banen door robotisering gaan geen gelijk krijgen, zegt Robert Went, econoom en verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

"Een jaar of vijf geleden ging het robotalarm echt af", weet Went nog. "Het Algemeen Dagblad zette in een kop: 'Pikken robots onze banen in?', NRC Handelsblad schreef: 'Kijk uit voor de robots!' en Telegraaf TV zond een onderwerp uit met als titel: 'De robots komen!'. Juist omdat 'ze slimmer en beter worden nemen ze grote delen van ons werk over, was de teneur."

Went zit middenin het project Werk van de Toekomst, waarvoor hij naast het denk- en schrijfwerk ook tientallen congressen en discussiebijeenkomsten in het land bezoekt. Het viel hem op hoe snel de discussie veranderde, sinds hij aan het WRR-project begon.

Verkeerde been?

Maar zaten de media fout of had juist de wetenschap ons op het verkeerde been gezet? Went: "Natuurlijk kun je die berichtgeving niet los zien van wetenschappelijk onderzoek. In mijn tour door het land laat ik in alle zalen een 'slide' zien met: '47 procent'. Het geruchtmakende getal uit het onderzoek van Frey en Osborne, onderzoekers uit Oxford, die in 2013 voorspelden dat over twintig jaar 47 procent van alle banen in Amerika door robots kan worden overgenomen." Zeiden ze ook welke beroepen er aan moesten geloven? "Ja, ze maakten een lange lijst, waarin telemarketeers, verzekeraars en technisch wiskundigen bovenaan stonden."

Gaan ze gelijk krijgen? "Nee", zegt Went gedecideerd. Het valt hem op hoe snel het voortschrijdend inzicht gaat in deze discussie. Hij zit nog middenin het project, maar verklapt alvast wat hij op bijeenkomsten zegt tegen mensen die bang zijn dat robots hun baan inpikken: "Banen zijn bundels van taken, we gaan daarom met robots samenwerken, de zogenaamde cobots." In het interview legt Went uit wat Cobots precies zijn, hoe die samenwerking er uit ziet en hoe we vleesrobots kunnen weren.

Elke vrijdag een nieuw interview in de podcastreeks Van Liempt 1-op-1. Deze keer: WRR-econoom Robert Went.

Bron • RTL Z