Podcast

Werkgeversdirecteur: 'Komende jaren komen er meer banen bij'

Paul van Liempt • 01 juni 2018 05:37

Beeld © RTL Z

In de bijna vijf jaar dat Harry van de Kraats directeur van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) is raakte hij steeds meer overtuigd van goede vooruitzichten op meer werk.

"Natuurlijk is er nog altijd sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt, maar ik zie dat er een beweging op gang komt die steeds meer mensen aan het werk helpt", zegt hij in een interview met Paul van Liempt. Van de Kraats is algemeen directeur van een vereniging die de belangen van bedrijven behartigt, bedrijven met in totaal vijf miljoen mensen in dienst.

Een belangrijke speler op de arbeidsmarkt, die van oudsher over cao's onderhandelt, maar ook alle aspecten van 'het nieuwe werken' bekijkt. Dat betekent dat de AWVN zich buigt over vragen als: hoe maak je van je bedrijf een wendbare organisatie?, tot hoe regel je dat een leven lang leren meer dan een loze kreet is.

Gewerkt bij Unilever, Wolters Kluwer en TomTom

Van de Kraats werkte in HR-functies bij Unilever en op directieniveau bij Wolters Kluwer, TomTom en de NS. De laatste jaren volgt hij alle discussies over de technologische revolutie, die onheilspellende berichten opleveren over robots die onze banen inpikken, maar ook optimistische geluiden over alle nieuwe banen die erbij komen.

In het interview geeft hij precies aan waarom hij tot de optimisten behoort. En hoe hij ziet dat er een beweging op komt die meer mensen aan het werk helpt.

Van korte naar lange termijn

Als HR-specialist vertelt hij over de verschuiving van korte naar lange termijn denken. Van het voeren van exit-gesprekken naar investeren in ontwikkeling van je mensen. "Wat vroeger soft-skills waren, zijn tegenwoordig hard skills."

En wat wordt in die nieuwe constellatie de positie van de HR-directeur? "De HR-directeur schuift aan in de board en beslist op dat niveau mee."

Iedere vrijdag nieuwe interviews in de podcastreeks van Liempt 1Een op Een, deze week: AWVN-directeur Harry van de Kraats.

Bron • RTL Z