Podcast

Peter Ho: "Grote problemen als Chinese vastgoedzeepbel barst"

Paul van Liempt • 04 mei 2018 06:02

Beeld ©

Hoogleraar Chinese Economie en Ontwikkeling aan de TU Delft Peter Ho schreef het boek Unmaking China's Development. Een gedetailleerde studie over de ontwikkeling van China waar hij zes jaar aan werkte. In het podcastinterview met Paul van Liempt spreekt hij zijn zorgen uit over de op knappen staande vastgoedzeepbel: "De corruptie in het vastgoed is enorm. President Xi moet orde op zaken stellen."

Peter Ho is geboren en getogen in Maastricht. Als kind van Chinese ouders spreekt hij vloeiend Mandarijn. Hij adviseerde het Nederlandse kabinet en het Nationaal Volkscongres van China. In zijn boek toont hij aan hoe China na 'jaren polderen' eindelijk een eigendomswet heeft aangenomen. 

Einde aan de willekeur

Het land heeft nu, met dank aan Nederlandse kennis, een kadaster en dankzij de eigendomswet staat China nu garant voor ieders eigendom. Ho: "Een belangrijke vooruitgang, die een eind maakt aan de willekeur. Je kunt niet zomaar meer je huis worden uitgezet."

Als de vastgoedzeepbel in China barst, en die kans is niet denkbeeldig meent Ho, heeft de hele wereld daar last van. Daarom vindt hij het goed dat Xi de touwtjes strak in handen heeft. Vindt hij het ook goed dat de president voor het leven benoemd is? "Nee, dat is te lang. Wel had ik hem zeker nog één extra termijn gegeven. En wie dat te lang vindt moet eens naar Duitsland kijken, waar Merkel aan haar vierde termijn is begonnen."

Gespleten land

In het interview gaat Ho in op de kritiek op China, die in het Westen steeds heviger vormen aanneemt. Hoe denkt hij over de technologie-overname en werelddominantie van China? En over de geopolitiek die er op gericht is Europese landen tegen elkaar uit te spelen? Voorlopig is het nog lang niet zover, relativeert Ho: "China is nog altijd een gespleten land, tussen eerste en derde wereld. Als Amerika haar problemen weet op te lossen, blijft het nummer één, met China als goede tweede."

 

-Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks van Liempt 1-op-1. Deze week: hoogleraar Chinese Economie en Ontwikkeling Peter Ho.

Bron • RTL Z