Podcast

Hoogleraar Remco Breuker: 'Doe het niet Trump! Praat niet met Noord-Korea'

Paul van Liempt • 27 april 2018 06:13

Beeld ©

Vandaag ontmoeten de leiders van Zuid- en Noord-Korea elkaar in Panmunjom, in de zone tussen beide landen. Het is pas de derde keer, na 2000 en 2007, dat zo'n topontmoeting plaatsvindt. In een interview met Paul van Liempt noemt Remco Breuker die top 'volstrekte onzin'. "Met Noord-Korea onderhandel je niet."

​De uitgesproken hoogleraar Koreastudies vindt het ook 'dom' van Trump om een maand na die top Kim Jong-un te ontmoeten. "Zo'n ontmoeting geeft Noord-Korea de legitimiteit als staat waarnaar het op zoek is."

"Met zijn toezegging aan Kim is Trump in een goed voorbereide val getrapt. Het voorstel om nucleair te ontwapenen is van Noord-Korea alleen een papieren voorstel, ze zullen het nooit echt overwegen", aldus Breuker. 

Ontwapening is een illusie

Volgens de hoogleraar is de tactiek van Trump ingegeven door een gebrek aan Noord-Korea-expertise om hem heen. Ontwapening is een historische illusie gebleken, vindt hij, en uitzicht op een andere koers er niet.

Hij ziet een nog grotere bedreiging dan die van de raketten, in het land zelf. "Noord-Korea is de geïnstitutionaliseerde ontkenning van menselijke en individuele vrijheid. Denk je anders, doe je anders, geloof je anders, heb je anders lief? Dan is het concentratiekamp dichtbij."

'Noord-Korea moet je mijden'

Zo'n land moet je mijden, is zijn stellige overtuiging. Hij vindt het daarom onvoorstelbaar dat collega-wetenschappers Noord-Korea met een bezoek vereren. "Je stelt je ego boven de wetenschap, als je naar Noord-Korea gaat." Volgens Breuker kun je ter plekke toch geen serieus gesprek voeren. Met wie moet je dan wel praten: "Met Noord-Koreaanse vluchtelingen, dan hoor je het echte verhaal."

-Elke vrijdag nieuwe podcastinterviews in de serie Van Liempt Een op Een. Deze keer: hoogleraar Korea-studies Remco Breuker.

Bron • RTL Z