Podcast

Harald Benink: 'Stop perverse prikkels voor bankentop'

Paul van Liempt • 20 april 2018 05:55

Beeld © RTL Z

Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering, volgt de bankensector al dertig jaar op de voet. Sinds de crisis van 2007-2008 is er het nodige veranderd én verbeterd, zegt hij. Twee dingen moeten in zijn ogen beter: de buffers en de persverse prikkels voor de beloningen van de top.

De Raad van Commissarissen van ING wilde de beloning van topman Ralph Hamers flink verhogen, omdat hij te weinig zou verdienen. Zijn basissalaris zou 2,2 procent stijgen, maar  Hamers zou daarnaast jaarlijks vaste aandelen krijgen die een waarde hebben gelijk aan 50 procent van het bruto basissalaris.

In gesprek met Paul van Liempt zegt Benink, verbonden aan de Tilburg University, dat hij de maatschappelijke verontwaardiging over die salarisverhoging wel begrijpt. Volgens hem stimuleert het de in zijn ogen 'perverse prikkels'. "Je kunt het vaste salaris beter alleen in de vorm van cash uitkeren. Dus niet in de vorm van aandelenpakketten."

'Pumping and dumping'

in Nederland is afgesproken dat de variabele beloning niet meer dan twintig procent van het vaste salaris mag zijn, vertelt Benink. "Om zo perverse prikkels te voorkomen, die bankbestuurders er toe kunnen aanzetten op korte termijn meer risico’s te nemen om de winstgevendheid te verhogen."

Het is juist deze 'pumping and dumping' (het rendement op eigen vermogen en de aandelenkoers op te krikken, zodat ze de aandelen jaren later met winst kunnen verkopen) die in de aanloop naar de crisis een grote rol speelde, zegt de hoogleraar.

Buffers omhoog

Hoewel banken sinds de crisis van 2007-2008 het nodige hebben veranderd en verbeterd, vindt hij die beloningsstructuur nog wel een verbeterpunt, net als de buffers van banken. Die moeten volgens Benink fors omhoog.

"Grote multinationals hebben vaak een buffer aan eigen vermogen van dertig tot veertig procent van het balanstotaal. Grote Nederlandse banken staan nu op vier procent. Banken kunnen dus geen grote klappen opvangen en dan draait de belastingbetaler er in een mogelijke reddingsoperatie weer voor op."

Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Deze keer: hoogleraar Harald Benink. 

Bron • RTL Z