Podcast

Renzo Taal: 'Onderwijs moet zich aanpassen aan de digitale wereld'

13 april 2018 05:55

Beeld © RTL Z

Paul van Liempt gaat in gesprek met Renzo Taal, die verantwoordelijk is voor de regio Noord-Europa bij softwarebedrijf Salesforce. Hij vindt dat het onderwijs veel beter moet aansluiten bij digitale wereld, want 'de kloof tussen het aanbod aan banen en de vaardigheden van de werknemers die op de arbeidsmarkt komen, is te groot'.

Volgens Taal gaat niet virtual reality gaat de komende jaren domineren, maar artificiële intelligentie. Zijn bedrijf, dat een beurswaarde van rond de vijftig miljard euro heeft, zet dan ook fors in op het door AI gedreven programma Einstein. In het podcastinterview met Paul van Liempt vertelt Renzo Taal hoe de toekomst van werk voor mens en robot er uitziet. 

In het programma Einstein zijn alle data opgeslagen die het bedrijf heeft verzameld. Einstein adviseert op basis daarvan wanneer het het juiste moment is om een klanten te benaderen en op welk manier dat moet gebeuren.

Onbeperkte mogelijkheden

Taal: "De vierde industriële revolutie, waar we nu middenin zitten, kenmerkt zich door robots, 3D-printen en slimme fabrieken. De beperking zit hem vooral nog in de creativiteit van onze eigen gedachten, de mogelijkheden van de technologie zijn onbeperkt.  Het gaat erom dat je probeert te bedenken hoe je klanten op een geheel andere manier kunt bedienen met behulp van digitalisering."

In een samengaan van technologie en diensten ziet hij de toekomst van werk. "Robot en mens gaan samenwerken, waarin de mens zich vooral onderscheidt door de dienstverlenende rol." En onderwijs kan voor iedereen het pas effenen om ook in die nieuwe wereld hogerop te komen, zegt hij.

Kloof

"Ons online leerplatform is daarom publiek toegankelijk, zegt Taal, die op zijn 31e al in de Chinee directie zat van PC-fabrikant Dell en binnenkort voor Salesforce naar Singapore vertrekt. 

Wat hem zorgen baart, is de kloof tussen het aanbod aan banen en de vaardigheden van de werknemers die op de arbeidsmarkt komen. "Die is te groot. Het onderwijs moet zich snel aanpassen aan de digitale wereld, anders moeten bedrijven alles zelf aan opleiding gaan doen."

Elke vrijdag Podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Deze keer: Renzo Taal, topman van Salesforce.

Bron • RTL Z