Podcast

Ondernemer Dennis Heijn: 'Transparantie wordt overschat'

Paul van Liempt • 06 april 2018 06:00

Beeld ©

Zijn overgrootvader Albert Heijn was de oprichter van de beroemde supermarktketen. En Dennis Heijn (1963) eert hem achterin zijn zojuist verschenen boek The Fearless Monkey, met een appendix van vier pagina's.

​Een greep uit een lijst gedachten die na zijn dood door kleinzoon Albert, de oom van Dennis, werd gevonden. Een van de mooiste: "Always check that your trust is well placed. Do not pass this task to another."

Dennis Heijn zegt in het podcastinterview met Paul van Liempt dat managementliteratuur meestal niet aan hem besteed is. "Vaak saai en je weet na drie pagina's al welke kant het opgaat."

Rauw randje

Dat geldt niet voor het originele boek van Heijn, die zich laat leiden door nieuwsgierigheid, waarbij hij tegenstrijdigheden en een rauw randje op de koop toe neemt. "Het leven laat zichzelf niet in regels vastleggen, daarom schreef ik geen boek als 'De drie wetten van Dennis', of 'Vijf stappen naar succes'. Allemaal onzin."

Ook dogma's schuwt hij: "Je hoeft niet altijd transparant te zijn, het wordt overschat. Wel over je doelstellingen, maar niet iedereen hoeft alles van elkaar te weten."

Moord op vader Gerrit Jan

Heijn kiest voor een persoonlijke invalshoek, op basis van een succesvolle carrière van zeventien als manager van Heineken in Nederland, Argentinië, Israël, HongKong en Italië. "Ik was ook baas van een startup in de media, aandeelhouder van een modebedrijf dat failliet ging, bijna de baas van Ajax en vader van zeven kinderen."

Ingrediënten voor een opmerkelijk verhaal, waarin hij ook uitgebreid stilstaat bij de moord op zijn vader Gerrit Jan.

'Kidnapped and murdered'

Hij ging naar het buitenland om anoniem door het leven te kunnen, maar soms, als antwoord op de vraag van nietsvermoedende collega's of zijn ouders nog leefden, liet hij wel eens een bommetje vallen: "My father is kidnapped and murdered."

In het interview gaat hij ook uitvoerig in op het totaal verkeerde advies dat experts zijn vader meegaven in geval van een mogelijke ontvoering: "Als je in de chaotische tien eerste seconden niet kunt ontsnappen, werk dan met je ontvoerder mee."

Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Deze keer: ondernemer Dennis Heijn. 

Bron • RTL Z