Podcast

René Cuperus: Opwarming aarde krijgt te veel aandacht

Paul van Liempt • 30 maart 2018 06:28

Beeld ©

Cultuurhistoricus en columnist René Cuperus is een dwarse denker die tegen de mode van zijn tijd in durft te gaan. Dat Nederland groener moet begrijpt hij, maar hij snapt niet waarom milieu en klimaat zoveel aandacht krijgen van beleidsmakend Nederland.

"Ik maak me drukker over de verhitting van de samenlevingstemperatuur dan over de opwarming van de aarde", zegt hij in een podcastinterview met Paul van Liempt.

Wie naar de laatste onderzoeken over tevredenheid en geluk kijkt, zou denken dat Cuperus een zwartdenker is. Zowel uit het World Happiness Report, als uit een onderzoek van de Europese Commissie (Eurobarometer Interactive) blijkt dat Nederlanders zich gelukkig en tevreden voelen.

'Welk Nederland geven we door?'

En na landen als Noorwegen en Denemarken staat Nederland hoog in de top 10 van gelukkige landen. Maar Cuperus denkt dat dat korte termijn denken is. "Fragmentatie, politiek wantrouwen, multiculturele spanningsopbouw, toegenomen kansenongelijkheid, een steeds instabielere wereld: welk Nederland geven we eigenlijk aan onze kinderen en kleinkinderen door?"

Cuperus wil als gastonderzoeker bij het Duitsland Instituut promoveren op oorzaken en gevolgen van de neergang van de naoorlogse volkspartijen. En hij werkt als strategisch adviseur, 'tegendenker', bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hoe blijft Europa Europa?

In het interview gaat hij dieper in op oorzaken en gevolgen van het populisme in Europa, waar hij veel over heeft gepubliceerd, en probeert hij antwoord te geven op de vraag hoe Europa Europa kan blijven in een heftig veranderende wereld.

Hij prijst premier Rutte die onlangs in zijn Berlijnse speech zei dat Europa na 1945 ' het meest welvarende, meest sociale en meest democratische continent ter wereld is geworden'.

"Maar hoe houden we dat Europa en dat Nederland toekomstbestendig", vraagt Cuperus zich af. "Hoe bewaren we middenin het mijnenveld van nationaal-populisme en dom-linkse identiteitspolitiek de Nederlandse samenlevingsnormen?"

Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1, met deze week: cultuurhistoricus René Cuperus.

Bron • RTL Z