Podcast

Esther van Fenema: 'Narcisme heeft ook goede kanten'

Paul van Liempt • 23 maart 2018 06:15

Beeld ©

Psychiater Esther van Fenema durft de knuppel in het hoenderhok te gooien. Ook in het actuele debat over metoo. ​En omdat ze heeft nagedacht over wat ze zegt en alles met beschaafde dictie voor het voetlicht brengt, krijgen haar opvattingen nog meer zeggingskracht.

In een openhartig podcastinterview met Paul van Liempt zegt ze: "De metoo-discussie zette het tanende vertrouwen in de medemens dramatisch tegen de muur. Mensen kregen opeens een dader- of slachtofferkaart in de knuist gedrukt en de grijstinten die de realiteit kenmerken waren onbespreekbaar", aldus Van Fenema.

Onbekend bij groot publiek

Esther van Fenema (1970) is bij een groot publiek nog onbekend, maar als de voortekenen niet bedriegen komt daar snel verandering in. Ze maakt meters als interviewer op de YouTube-zender Café Weltschmerz, waar ze een mooi gesprek met Dries van Agt voerde. En ze schrijft scherpe columns voor ThePostOnline. 

Ook in het podcastinterview voor RTL Z laat ze zich niet onbetuigd. "Narcisme heeft ook goede kanten, echt waar." En op de vraag of ze dieper in wil gaan op de metoo discussie, zet ze de luisteraar op het verkeerde been door eerst verwarring te veinzen. Tegen de interviewer: "Dat is goed hoor, als je eerst die hand van mijn knie haalt, haha."

Violiste en psychiater

Ze behaalde haar masterdiploma als violiste aan het koninklijk conservatorium in Brussel en speelt in diverse kamermuziekensembles. "Muziek is in belangrijke mate wie ik ben, als ik niet speel voel ik me niet compleet."

Ze werkt ook als stafpsychiater bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Over depressies: "Het is een potentieel dodelijke ziekte." En over de levenseinde discussie: "Zelfbeschikkingsrecht is in theorie een prachtige term, maar in de praktijk steeds meer synoniem met eenzaamheid en verwaarlozing."

Her fenomeen Van Fenema treedt meer dan ooit naar buiten. En ze begint op te vallen. Tot nu toe sprak ze over alles, behalve over haar man en haar politieke voorkeur. Nu doet ze dat wel, voor het eerst. En wie luistert begrijpt haar aanvankelijke schroom. 

Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Met deze week: violiste, psychiater, columnist en interviewer Esther van Fenema.

Bron • RTL Z