Podcast

'Managers staan nu echt bovenaan de lijst van bedreigde soorten'

09 maart 2018 06:01

Beeld ©

"Niet de toekomst is aan kleine, zelfsturende organisaties", zegt Arko van Brakel. "Het is nu gaande." De rusteloze ondernemer en oprichter van het Semco Style Institute zweert bij kleine teams die niet aan een baas, maar aan elkaar verantwoording afleggen. In het interview met Paul van Liempt zegt hij dat juist de millennials deze werkwijze omarmen.

 "Ze zijn opgeleid om in het grote geheel te denken en ze willen zichzelf graag blijven ontwikkelen. Dan heb je geen enkele behoefte je in het keurslijf van een klassiek bedrijf te laten persen", aldus Van Brakel.

Ego boven eega

Van Brakel is een 'serial entrepreneur' die z’n tijd ver vooruit is. Met Simon Cavendish vormde hij een gouden team en werd hij al heel jong multimiljonair. Daarna liet hij zich door diezelfde Cavendish overhalen in zee te gaan met Adam Curry, om Jamby groot te maken, de voorloper van YouTube.

Zijn intuïtie zei nee, zijn vrouw zei ook nee, maar in die tijd dacht hij even dat hij over water kon lopen en liet hij zijn ego boven z'n eega prevaleren. Levensles: "Nooit meer doen."

Burn-out

Daarna kreeg hij een burn-out, een echte.  Openhartig en met zelfinzicht: "Ik ging maar door in die tijd. Achteraf had ik de signalen aan moeten voelen: snel geïrriteerd, vaak moe en ik moest mezelf enorm oppeppen om te presteren."

Hoe lang duurde de klap? "M'n zintuigen waren overbelast, ik kon me niet concentreren, liep met een zonnebril door m'n huis. Na tien maanden ging ik aan de slag, maar pas na twee jaar voelde ik me opgeknapt." Levensles: maak meer plezier.

Spaak tussen de wielen

Hij was directeur van De Baak, maar als CIO van Semco, vernoemd naar de Braziliaan Ricardo Semler, de goeroe van de autonome zelfsturing, is hij pas echt op z’n plaats. Hij weet nu hoe je werk leuker en efficiënter kunt inrichten. "Zonder manager die een spaak tussen de wielen steekt."

-Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Met deze week: Chief Inspiration Officer Semco Style Institute Arko van Brakel.

Bron • RTL Z