Podcast

Podcast: Reinier Castelein ziet de middenklasse afbrokkelen

23 februari 2018 05:44

Beeld ©

Waar blijven de vakbonden? Zelfs werkgeversorganisaties roepen er om, beducht als ze zijn straks met alle werknemers individueel om de tafel te moeten. Maar dan willen ze wel praten met een vakbond die de huidige tijd aanvoelt.

De kleine vakbond De Unie, voor midden- en hoger personeel, lijkt zich te ontpoppen tot die vakbond nieuwe stijl. Voorman Reinier Castelein maakte een omslag en legt met nauwelijks ingehouden woede in het podcastinterview met Paul van Liempt uit waar zijn drift vandaan komt: "Het is toch ongelofelijk dat we in dit land meer voedselbanken dan vestigingen van McDonald’s hebben."

Hij komt uit een liberaal ondernemersgezin en werkte bij Air France-KLM. Reinier Castelein had daarom nooit gedacht ooit een vakbond te gaan leiden. Maar hij ziet de middenklasse ook in Nederland langzaam afbrokkelen. Er komen rafels aan de rechtsstaat. Met drie duidelijke voorbeelden geeft hij aan waarom hij zich grote zorgen maakt.

 En zijn verhuizing na zestien jaar Amsterdam naar de provincie heeft ook een omslag bij hem veroorzaakt. “Mensen maken zich hier om heel andere dingen druk dan in de Randstad.” Waar richt hij zich nu dan op? “Op de integrale mens. Je bent meer dan je werk alleen, van perfecte minnaar tot goede dochter of zoon.” Hoe De Unie je daar bij helpt hoor je in:

De reeks Podcastinterviews Van Liempt 1-op-1, elke vrijdag een nieuwe. Deze keer: voorzitter van Vakbond De Unie Reinier Castelein.

Bron • RTL Z