Personal finance

ASR moet hoge kosten woekerpolis terugbetalen

Puck Scheres • 02 mei 2017 15:22 @PuckScheres

ASR moet hoge kosten woekerpolis terugbetalen
ASR moet hoge kosten in woekerpolis compenseren

Het Gerechtshof in Den Bosch vindt dat ASR de poliskosten en een deel van de andere kosten terug moet betalen aan een woekerpolisgedupeerde. Het hof vindt dat de voorwaarden van ASR oneerlijk en onredelijk bezwarend zijn.

ASR Nederland
34.78
0.75%

De gedupeerde had zich aangemeld bij ConsumentenClaim, een claimorganisatie die al jaren procedeert tegen allerlei verzekeraars.  

De woekerpolis was een Falcon Levensplan waarvan er ongeveer 220.000 zijn verkocht. De eerste kosten - de provisie voor de tussenpersoon en verzekeringsmaatschappij - bedroegen 4 procent over de premie gedurende de hele looptijd. Maar daar was de klant niet duidelijk over geïnformeerd.

Ook de beleggingskosten, het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs van aandelen, moeten worden terugbetaald, bepaalde de rechter. Daarnaast krijgt de klant ook nog de wettelijke rente en de proceskosten van bijna 5000 euro vergoed door ASR. 

3500 euro

Stef Smit van ConsumentenClaim zegt: "Het betrof hier een relatief kleine polis waarbij twintig jaar lang 45 euro per maand werd ingelegd. Volgens onze berekening komt de onterecht ingehouden kosten inclusief wettelijke rente op ruim 3.500 euro."

De polishoudster heeft al zo’n 1000 euro compensatie gekregen van ASR, die gaan van het schadebedrag af. Maar voor een gemiddelde polis gaat het om veel hogere bedragen.

In cassatie

Verzekeraar ASR reageert summier. "Het gaat om een individuele uitspraak over één specifiek product met specifieke voorwaarden. ASR bestudeert of we in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Het is daarom prematuur om uitspraken te doen over aantallen polissen en bedragen."

Smit zegt dat dit vonnis wel degelijk van belang is voor andere ASR-klanten met een soortgelijk product. "De rechter heeft heel expliciet naar de polisvoorwaarden gekeken. En deze voorwaarden waren van toepassing op alle andere polissen." 

Niet automatisch compensatie

Reken jezelf nu niet meteen rijk. Deze proefprocedure zorgt er niet meteen voor dat je automatisch compensatie krijgt.

ConsumentenClaim probeert nu met ASR een regeling te treffen voor alle gedupeerden die bij hen zijn aangesloten. "En het zou ASR sieren als ze die compensatie ook aan alle andere klanten zouden geven", zegt Smit. Maar als de verzekeraar in beroep gaat, kan dat nog lang duren.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen