Life

Gezond 130 worden? Dat kan, zegt hoogleraar Andrea Maier

Paul van Liempt • 30 april 2017 13:56

Gezond 130 worden? Dat kan, zegt hoogleraar Andrea Maier
Andrea Maier waagt een dansje met presentator Paul van Liempt. Beeld © RTL Z

Ook in de visagiestoel op een geïmproviseerde plek in haar woonkamer, wil ze niet tot rust komen. Vanuit haar ooghoek ziet ze de interviewer nog eens door z'n voorbereiding gaan, wat haar het zuigende zinnetje ontlokt: "Ben je er niet gerust op?", gevolgd door een schaterende lach.

Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne. In 1978 geboren in Aurich, in het Duitse Oost-Friesland. En, benadrukt ze ongegeneerd: "Prof., dr., dr., twee keer dr. Dus." Weer die lach.

In Van Liempt 1-op-1 zet de bovenmatig energieke geleerde in een krachtig betoog neer waarom ze 130 kan en hoopt te worden.

Excellente wetenschapper

In de boerderij in Zoeterwoude-Dorp, een verbouwproject dat nog niet af is van haar en haar achttien jaar oudere man Hans Meij (medisch antropoloog en directeur van het Melbourne Academic Center for Health), schiet ze snel van rol naar rol. Van strenge wetenschapper naar uitgelaten jong meisje. Van controlfreak naar losse creatieveling.

Haar man houdt haar nauwlettend in het oog. En ze luistert vooral naar zijn adviezen over hoe de visagiste haar haar moet doen. Zit het zo goed? Juist omdat ze ook nog eens veel jonger oogt dan ze is, kiest hij voor een opgestoken kapsel, niet voor de lange losse haren waarmee ze ons verwelkomde.

Tekst loopt door onder de foto.


(Beeld: RTL Z)

Hij ziet haar graag als de vrouw die ze vooral professioneel is: een excellente wetenschapper, die ook nog leiding geeft aan een divisie van duizend medewerkers van de afdeling interne geneeskunde van het Royal Melbourne Hospital. Ze vliegt geregeld op en neer naar Australië, zonder een seconde te verspillen: "Het tijdverschil los ik op door zeven dagen lang voor het slapengaan een gin-tonic met 5 gram melatonine, Valdispert en 10 milligram temazepam te nemen. Dat werkt prima."

Dol op provoceren

Maier onderzoekt veroudering van cellen en werkt aan de ontwikkeling van medicijnen tegen veroudering. In de hoop en de verwachting dat we binnen afzienbare tijd 130 jaar oud kunnen worden, zonder gebreken.

Zelf is ze hoogbegaafd, perfectionistisch en gedisciplineerd. Bereid om er alles voor over te hebben zo goed mogelijk in haar vak te worden. En ze ligt op koers. Op haar 33ste was ze de jongste hoogleraar interne geneeskunde in Nederland. En nu, met drie titels en het boek Eeuwig Houdbaar verder op weg, is ze steeds meer overtuigd van de mogelijkheid op een lang gezond leven. Afgetakelde cellen die nog wel leven, maar zich niet meer delen, aanpakken. Dan bestrijd je ouderdom.

Maier is ook dol op provoceren. Geeft met argumenten, en vaak op licht-valse toon, aan dat volgens haar medische maatstaven de meeste veertigers ziek zijn. En dat lokt woedende reacties uit. 

Tekst loopt door onder de foto.


(Beeld: RTL Z)

Tanden poetsen op een been

Verpleeghuisarts Bert Keizer zegt: "U zorgt dat de vervelendste fase van het leven wordt opgerekt. Een mooie symfonie duurt ook geen drie dagen." En schrijfster Renate Dorrestein: "Er ontstaat een beschimpte onderklasse van mensen die niet mee willen in het sneue streven naar eeuwige jeugd." 

Maier lacht het charmant weg en geeft de hele crew nog een paar tips mee om langer te leven. In het Nederlands met prachtige Duitse klanken: "Geïntegreerd bewegen! Wat ik daarmee bedoel? Elke ochtend en elke avond op 1 been tanden poetsen. En met gezondheidsapps bijhouden hoe vaak je beweegt en hoeveel je fietst." Maandagavond volgen nog meer adviezen van de ook na dit lange, intensieve interview nog immer energieke hoogleraar.

Maandag 1 mei in Van Liempt 1-op-1, hoogleraar veroudering Andrea Maier, RTL Z, 22.30 uur.

Bron • RTL Z / Paul van Liempt

Gerelateerde artikelen