Carrière

Last van de warmte? Dit zijn de zes koelste banen

Gert-Jan Verstegen • 19 juni 2017 15:53 @GJVerstegen

Last van de warmte? Dit zijn de zes koelste banen
Op de indoor skipiste vriest het het hele jaar door. Beeld © ANP

Dat het warm is zal je niet zijn ontgaan. Het is dan maar te hopen dat er airco op je werk is, want anders is het zweten geblazen. Al heb je voor sommige banen geen airco nodig om de dag koel door te komen.

Skileraar

Dat op de pistes in de Alpen inmiddels weer koeien rondlopen, wil niet zeggen dat alle skileraren werkloos thuis zitten. Op de indoorpistes wordt namelijk de hele zomer geskied. Bij SnowWorld is het binnen vijf graden onder nul. Als we kijken naar Landgraaf is dat een verschil van zo'n 35 graden met de buitentemperatuur. Kom maar door met die glühwein na werktijd.

Engineer in de Noord/Zuidlijn

Weg uit de brandende zon en weg van de hitte? Kruip dan als een mol diep de grond in. In de Noord/Zuidlijn bijvoorbeeld. Verschillende technici leggen de laatste hand aan de Amsterdamse metrolijn, die volgend jaar open moet. Volgens een woordvoerder van de lijn is het inderdaad geen straf om op dit moment in de tunnel te zitten.


In de Noord/Zuidlijn is een jas geen overbodige luxe. (foto: ANP)

"In de winter is het er warm en 's zomers lekker koel. Op het diepste punt, zo'n 33 meter diep, is het tien graden. Dat is bij de Munttoren. Op de stations komt er meer warmte van boven binnen, daar is het zo'n vijftien graden."

Veilingmeester

En dan bedoelen we niet de veilingmeesters van Sotheby's. Nee, voor verkoeling moet je op de groente-, fruit- of bloemenveiling zijn. Zo is het bij The Greenery in Barendrecht, één van de grootste groente- en fruitdistributeurs van Nederland, altijd tussen de vijf en zeven graden. Eén grote koelcel dus.

Toch bestaat de taak van veilingmeester zoals we die kennen van vroeger niet meer, legt een woordvoerder uit. Een deel van hen werkt als kwaliteitscontroleur in het distributiecentrum. Met een warme winterjas aan uiteraard. Het andere deel van het werk van veilingmeester gebeurt tegenwoordig achter de computer. Op kantoor staat de airco op een iets vriendelijker standje.

Begrafenisondernemer

We weten dat het onder de zoden kouder is dan erboven. Maar voor het zo ver is, moet het lichaam van een overledene nog een paar dagen boven de grond blijven. Dat is met deze temperaturen lastiger natuurlijk. Er is begrafenisondernemers er dan ook alles aan gelegen om het in een mortuarium zo koel mogelijk te houden. Want hoe kouder het lichaam wordt gehouden, hoe beter het intact blijft.

Patholoog

Deze verkoelende baan ligt in het verlengde van de begrafenisondernemer. Want wie in het ziekenhuis of bij het Nederlands Forensisch Instituut met dode lichamen werkt, mag niet in de hitte zitten. In de ruimtes waar het lijk wordt geschouwd is het achttien graden, vertelt een woordvoerder van het NFI. Niet heel koud, maar vergeleken met de hitte buiten lekker koel.


Diep in de zee zul je het niet snel warm krijgen. (foto: Getty)

Onderwaterlasser

Als onderwaterlasser werk je op zeer grote diepte aan de aanleg en het onderhoud van bijvoorbeeld boorplatformen, pijpleidingen of windmolens. Op grote diepte komt de warmte van de zon niet, waardoor het er koud is. Op de diepste plekken van de oceaan is het zelfs maar een paar graden boven nul.

Prima om af te koelen dus, maar het werk van onderwaterlasser kent ook grote risico's. Denk bijvoorbeeld aan elektrocutie of explosies, want je werkt met elektriciteit of gas. Omdat de duikers vaak op grote diepte werken, lopen ze ook nog kans op duikersziekte.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen

Gerelateerde artikelen