Story
• 19 artikelen

RTL Z Podcast

In het kort

Luister hier al onze podcasts over economie, politiek, maatschappij en het buitenland.

Artikel 19 van 19 • Opinie

Hoogleraar Paul de Beer: 'Een leven lang leren klinkt als straf'

Paul van Liempt • 20 juli 2018 05:00

Hoogleraar Paul de Beer: 'Een leven lang leren klinkt als straf'

Hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam Paul de Beer doet sinds begin dit jaar onderzoek naar de waarde die we hechten aan werk in een veranderende arbeidsmarkt. Een project dat wordt gefinancierd door de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie. In een interview met Paul van Liempt zegt hij: "Voorlopig weten we alleen dat het arbeidsethos in Nederland stabiel blijft. Maar onder de millennials daalt het licht."

Hoe dat komt moet nog blijken. Hij zit nu nog in het stadium van het historisch perspectief. Wel kan hij voorzichtig concluderen dat iedereen werk belangrijker is gaan vinden. In 2002 vond negentig procent dat werk niet het belangrijkst was in het leven, nu is dat tachtig procent. "Maar een leven lang leren klinkt voor bijna iedereen als straf, mijzelf incluis. Ik heb nooit een cursus gevolgd. Nieuwe vaardigheden en kennis doe je op de werkplek op, al doende, al lezende en al pratende met iemand. Ik pleit daarom voor een nieuwe benaming: een leven lang ontwikkelen. Dat is veel aantrekkelijker."

We willen ons graag ontwikkelen, ergens beter in worden, hebben een hoog arbeidsethos. Maar als je naar de cijfers kijkt zie je dat Nederlanders minder werken dan bijvoorbeeld de Grieken. De gemiddelde arbeidsduur van een Nederlander is 30 uur per week, het minst van de Europese Unie. Maar volgens De Beer is in toekenning van waarde aan werk doorslaggevend dat we aan de slag willen blijven: "Liever werk waar je met de pest in je lijf heen gaat, dan geen werk. En een grote meerderheid zou ook in geval van financiële onafhankelijkheid blijven werken."

In het interview geeft De Beer voorbeelden van loopbaanontwikkelingen die bij deze tijd passen. Ook zegt hij wat volgens hem de beste leeftijd is om met pensioen te gaan, hoe vaak je vanaf je dertigste waarschijnlijk nog van baan zult wisselen en waarom het idee van arbeidscontracten met een duur van zeven jaar volgens hem onzinnig is.

Elke vrijdag nieuwe podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Deze keer: hoogleraar Arbeidsverhoudingen Paul de Beer.

Bron • RTL Z

Willemijn Verloop: 'Geiten-wollen-sokken'-fase sociaal ondernemen voorbij
Beeld © Archieffoto ANP

Willemijn Verloop werd bij een groot publiek bekend als oprichter van War Child. In 2012 richtte ze Social Enterprise NL op, voor ondernemers die met hun bedrijf oplossingen zoeken voor maatschappelijke vraagstukken als vergrijzing en grond en voeding. "Het draait om geld verdienen, winst maken en impact creëren", schrijft ze in haar onlangs verschenen boek Zaken die je Raken.

Volgens Verloop ligt de 'geiten-wollen-sokken'-fase van het sociaal ondernemerschap allang achter ons: "Omdat we winst maken niet vies vinden. Je hebt geldreserves nodig voor als het minder goed gaat. Je wil niet het risico lopen om te vallen als het even tegenzit. Maar voor de duidelijkheid: maatschappelijke impact gaat voor winstmaximalisatie. Ik denk dat we het tij nu meehebben."

Ze baseert het op het toenemend aantal voorbeelden van succesvolle Nederlandse sociale ondernemingen. Welke dan? "Triodos Bank, dat met duurzaam bankieren invloed heeft in binnen- en buitenland. Fairphone slaat nu ook internationaal aan, de mobiele telefoon waarvan alle onderdelen duurzaam geproduceerd worden. En Reflow probeert de 3D printrevolutie honderd procent duurzaam vorm te geven."

Volgende stap sociaal ondernemersschap

In Zaken die je Raken veel nieuwe voorbeelden: Studio Jux is een modemerk met een kantoortje in Amsterdam en een fabriek waar veertig mensen werken in Nepal. "Het bedrijf is voor hen opgezet. Ze worden opgeleid tot kleermaker en krijgen een fatsoenlijk loon en goede arbeidsomstandigheden aangeboden. En het bedrijf Freebird Club uit Ierland, heeft een online platform voor senioren opgezet dat ouderen aanmoedigt op reis te gaan en in elkaars huis te verblijven."

Een heel groot voorbeeld is Tony Chocolonely. Verloop, alert, nog voor de vraag gesteld is: "Maar ik zou het zelf niet noemen omdat ik er als commissaris bij betrokken ben." In het interview legt ze uit hoe sociaal ondernemerschap een volgende grote stap kan maken, om naast de sympathiefactor ook een stevig businessmodel te ontwikkelen dat wijd verspreid kan worden.

-Elke vrijdag nieuwe podcastinterviews. Deze keer: Willemijn Verloop, oprichter Social Enterprise NL en schrijver van Zaken die je Raken. Dat is een vervolg op het boek 'Verbeter de wereld, begin een bedrijf'. 

Bron • RTL Z

Kitty Koelemeijer: 'Prijs blijft leidend bij dagelijkse boodschappen'
Beeld © RTL Z

Alibaba, Amazon en Coolblue lijken te bewijzen dat online winkelen een enorme vlucht neemt. Zo groot, dat de vraag niet lijkt of stenen winkels het daartegen afleggen, maar wanneer. Maar dat is een verkeerde voorstelling van zaken, volgens hoogleraar Kitty Koelemeijer.

"Dat er meer leegstand komt is onvermijdelijk, omdat er minder winkelruimte door dezelfde merken wordt benut. Maar op termijn, je ziet het nu al in veel steden, wordt de ruimte door tijdelijke winkels (pop up-stores) ingenomen", vertelt de hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit in een podcastinterview met Paul van Liempt.
Iedere vrijdag nieuwe interviews in de podcastreeks Van Liempt Een op Een. Deze week: hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit Kitty Koelemeijer.

"Websites en webshops zijn middelen, veel retailers overschatten het zogenaamde kanaaldenken. Service of beleving zorgen dat je je echt kunt onderscheiden", aldus Koelemeijer, ook columnist op RTL Z.

Investeren in online

Juist vanwege de beleving zullen winkels en winkelcentra altijd populair blijven. Ook de jonge generatie vindt 'shoppen' een prettige tijdsbesteding. Maar, waarschuwt ze, natuurlijk blijft online groeien, dus investeer daar wel in.

Haar oproep is vooral gericht op het 'high end'-segment, bijvoorbeeld de luxe modezaken, waar ruim negentig procent offline wordt verkocht. "Dan denken ze dat je online niet veel hoeft te investeren, maar ook die kapitaalkrachtige consument wil zich eerst online oriënteren. Dan kun je maar beter zorgen dat je website op orde is."

Bron • RTL Z

Artikel 16 van 19 • Opinie

Werkgeversdirecteur: 'Komende jaren komen er meer banen bij'

Paul van Liempt • 01 juni 2018 05:37

Werkgeversdirecteur: 'Komende jaren komen er meer banen bij'
Beeld © RTL Z

In de bijna vijf jaar dat Harry van de Kraats directeur van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) is raakte hij steeds meer overtuigd van goede vooruitzichten op meer werk.

"Natuurlijk is er nog altijd sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt, maar ik zie dat er een beweging op gang komt die steeds meer mensen aan het werk helpt", zegt hij in een interview met Paul van Liempt. Van de Kraats is algemeen directeur van een vereniging die de belangen van bedrijven behartigt, bedrijven met in totaal vijf miljoen mensen in dienst.

Een belangrijke speler op de arbeidsmarkt, die van oudsher over cao's onderhandelt, maar ook alle aspecten van 'het nieuwe werken' bekijkt. Dat betekent dat de AWVN zich buigt over vragen als: hoe maak je van je bedrijf een wendbare organisatie?, tot hoe regel je dat een leven lang leren meer dan een loze kreet is.

Gewerkt bij Unilever, Wolters Kluwer en TomTom

Van de Kraats werkte in HR-functies bij Unilever en op directieniveau bij Wolters Kluwer, TomTom en de NS. De laatste jaren volgt hij alle discussies over de technologische revolutie, die onheilspellende berichten opleveren over robots die onze banen inpikken, maar ook optimistische geluiden over alle nieuwe banen die erbij komen.

In het interview geeft hij precies aan waarom hij tot de optimisten behoort. En hoe hij ziet dat er een beweging op komt die meer mensen aan het werk helpt.

Van korte naar lange termijn

Als HR-specialist vertelt hij over de verschuiving van korte naar lange termijn denken. Van het voeren van exit-gesprekken naar investeren in ontwikkeling van je mensen. "Wat vroeger soft-skills waren, zijn tegenwoordig hard skills."

En wat wordt in die nieuwe constellatie de positie van de HR-directeur? "De HR-directeur schuift aan in de board en beslist op dat niveau mee."

Iedere vrijdag nieuwe interviews in de podcastreeks van Liempt 1Een op Een, deze week: AWVN-directeur Harry van de Kraats.

Bron • RTL Z

Artikel 15 van 19 • Opinie

Hoogleraar Bas Bloem: 'Steeds meer mensen krijgen parkinson'

Paul van Liempt • 25 mei 2018 06:01

Hoogleraar Bas Bloem: 'Steeds meer mensen krijgen parkinson'
Archiefbeeld van een vrouw met parkinson. Beeld © iStock

Bas Bloem is hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson en werkt op dit gebied in de internationale top. Tegen Paul van Liempt zegt hij dat er op dit moment sprake is van een parkinson-pandemie. "Steeds meer mensen krijgen er mee te maken."

De gedreven hoogleraar (en oud-topvolleyballer) richtte Parkinson Net op, een specialistisch netwerk om de ziekte nog beter te kunnen behandelen. En hij staat bekend als zorg-innovator, die een revolutie in de gezondheidszorg wil ontketenen.

"Doktoren moeten hun patiënt als partner zien, niet als object van goed bedoelde zorg: van God to Guide. Ziekenhuizen en doktoren moeten specialiseren, niet alles een beetje doen. En de patiënt moet geholpen worden eigen keuzes te maken. Nu is de zorg er vooral op gericht het de dokter naar de zin te maken."

Boek met Michael J. Fox

Samen met parkinson-patiënt en acteur Michael J. Fox (Family Ties, Back to the Future) werkt Bloem aan een boek over de parkinson-pandemie, dat in het najaar moet verschijnen. "We beschrijven de geschiedenis van drie ziektes, waar veel mensen mee te maken kregen en waar veel geld en activisme voor nodig was om ze goed te kunnen behandelen. De Amerikaanse president Roosevelt leed aan polio en zette een stichting op om de ziekte te bestrijden: March of Dimes Foundation. HIV werd door activisten met aids op de kaart gezet en de derde grote ziekte, parkinson, wordt door de Michael J.Fox Foundation (waar Bloem in de wetenschappelijke adviesraad zit) aangepakt."

-Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Deze keer: hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen Bas Bloem.

Bron • RTL Z

Artikel 14 van 19 • Opinie

Peter Ho: "Grote problemen als Chinese vastgoedzeepbel barst"

Paul van Liempt • 04 mei 2018 06:02

Peter Ho: "Grote problemen als Chinese vastgoedzeepbel barst"

Hoogleraar Chinese Economie en Ontwikkeling aan de TU Delft Peter Ho schreef het boek Unmaking China's Development. Een gedetailleerde studie over de ontwikkeling van China waar hij zes jaar aan werkte. In het podcastinterview met Paul van Liempt spreekt hij zijn zorgen uit over de op knappen staande vastgoedzeepbel: "De corruptie in het vastgoed is enorm. President Xi moet orde op zaken stellen."

Peter Ho is geboren en getogen in Maastricht. Als kind van Chinese ouders spreekt hij vloeiend Mandarijn. Hij adviseerde het Nederlandse kabinet en het Nationaal Volkscongres van China. In zijn boek toont hij aan hoe China na 'jaren polderen' eindelijk een eigendomswet heeft aangenomen. 

Einde aan de willekeur

Het land heeft nu, met dank aan Nederlandse kennis, een kadaster en dankzij de eigendomswet staat China nu garant voor ieders eigendom. Ho: "Een belangrijke vooruitgang, die een eind maakt aan de willekeur. Je kunt niet zomaar meer je huis worden uitgezet."

Als de vastgoedzeepbel in China barst, en die kans is niet denkbeeldig meent Ho, heeft de hele wereld daar last van. Daarom vindt hij het goed dat Xi de touwtjes strak in handen heeft. Vindt hij het ook goed dat de president voor het leven benoemd is? "Nee, dat is te lang. Wel had ik hem zeker nog één extra termijn gegeven. En wie dat te lang vindt moet eens naar Duitsland kijken, waar Merkel aan haar vierde termijn is begonnen."

Gespleten land

In het interview gaat Ho in op de kritiek op China, die in het Westen steeds heviger vormen aanneemt. Hoe denkt hij over de technologie-overname en werelddominantie van China? En over de geopolitiek die er op gericht is Europese landen tegen elkaar uit te spelen? Voorlopig is het nog lang niet zover, relativeert Ho: "China is nog altijd een gespleten land, tussen eerste en derde wereld. Als Amerika haar problemen weet op te lossen, blijft het nummer één, met China als goede tweede."

 

-Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks van Liempt 1-op-1. Deze week: hoogleraar Chinese Economie en Ontwikkeling Peter Ho.

Bron • RTL Z

Artikel 13 van 19 • Opinie

René Cuperus: Opwarming aarde krijgt te veel aandacht

Paul van Liempt • 30 maart 2018 06:28

René Cuperus: Opwarming aarde krijgt te veel aandacht

Cultuurhistoricus en columnist René Cuperus is een dwarse denker die tegen de mode van zijn tijd in durft te gaan. Dat Nederland groener moet begrijpt hij, maar hij snapt niet waarom milieu en klimaat zoveel aandacht krijgen van beleidsmakend Nederland.

"Ik maak me drukker over de verhitting van de samenlevingstemperatuur dan over de opwarming van de aarde", zegt hij in een podcastinterview met Paul van Liempt.

Wie naar de laatste onderzoeken over tevredenheid en geluk kijkt, zou denken dat Cuperus een zwartdenker is. Zowel uit het World Happiness Report, als uit een onderzoek van de Europese Commissie (Eurobarometer Interactive) blijkt dat Nederlanders zich gelukkig en tevreden voelen.

'Welk Nederland geven we door?'

En na landen als Noorwegen en Denemarken staat Nederland hoog in de top 10 van gelukkige landen. Maar Cuperus denkt dat dat korte termijn denken is. "Fragmentatie, politiek wantrouwen, multiculturele spanningsopbouw, toegenomen kansenongelijkheid, een steeds instabielere wereld: welk Nederland geven we eigenlijk aan onze kinderen en kleinkinderen door?"

Cuperus wil als gastonderzoeker bij het Duitsland Instituut promoveren op oorzaken en gevolgen van de neergang van de naoorlogse volkspartijen. En hij werkt als strategisch adviseur, 'tegendenker', bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hoe blijft Europa Europa?

In het interview gaat hij dieper in op oorzaken en gevolgen van het populisme in Europa, waar hij veel over heeft gepubliceerd, en probeert hij antwoord te geven op de vraag hoe Europa Europa kan blijven in een heftig veranderende wereld.

Hij prijst premier Rutte die onlangs in zijn Berlijnse speech zei dat Europa na 1945 ' het meest welvarende, meest sociale en meest democratische continent ter wereld is geworden'.

"Maar hoe houden we dat Europa en dat Nederland toekomstbestendig", vraagt Cuperus zich af. "Hoe bewaren we middenin het mijnenveld van nationaal-populisme en dom-linkse identiteitspolitiek de Nederlandse samenlevingsnormen?"

Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1, met deze week: cultuurhistoricus René Cuperus.

Bron • RTL Z

Artikel 12 van 19 • Opinie

Esther van Fenema: 'Narcisme heeft ook goede kanten'

Paul van Liempt • 23 maart 2018 06:15

Esther van Fenema: 'Narcisme heeft ook goede kanten'

Psychiater Esther van Fenema durft de knuppel in het hoenderhok te gooien. Ook in het actuele debat over metoo. ​En omdat ze heeft nagedacht over wat ze zegt en alles met beschaafde dictie voor het voetlicht brengt, krijgen haar opvattingen nog meer zeggingskracht.

In een openhartig podcastinterview met Paul van Liempt zegt ze: "De metoo-discussie zette het tanende vertrouwen in de medemens dramatisch tegen de muur. Mensen kregen opeens een dader- of slachtofferkaart in de knuist gedrukt en de grijstinten die de realiteit kenmerken waren onbespreekbaar", aldus Van Fenema.

Onbekend bij groot publiek

Esther van Fenema (1970) is bij een groot publiek nog onbekend, maar als de voortekenen niet bedriegen komt daar snel verandering in. Ze maakt meters als interviewer op de YouTube-zender Café Weltschmerz, waar ze een mooi gesprek met Dries van Agt voerde. En ze schrijft scherpe columns voor ThePostOnline. 

Ook in het podcastinterview voor RTL Z laat ze zich niet onbetuigd. "Narcisme heeft ook goede kanten, echt waar." En op de vraag of ze dieper in wil gaan op de metoo discussie, zet ze de luisteraar op het verkeerde been door eerst verwarring te veinzen. Tegen de interviewer: "Dat is goed hoor, als je eerst die hand van mijn knie haalt, haha."

Violiste en psychiater

Ze behaalde haar masterdiploma als violiste aan het koninklijk conservatorium in Brussel en speelt in diverse kamermuziekensembles. "Muziek is in belangrijke mate wie ik ben, als ik niet speel voel ik me niet compleet."

Ze werkt ook als stafpsychiater bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Over depressies: "Het is een potentieel dodelijke ziekte." En over de levenseinde discussie: "Zelfbeschikkingsrecht is in theorie een prachtige term, maar in de praktijk steeds meer synoniem met eenzaamheid en verwaarlozing."

Her fenomeen Van Fenema treedt meer dan ooit naar buiten. En ze begint op te vallen. Tot nu toe sprak ze over alles, behalve over haar man en haar politieke voorkeur. Nu doet ze dat wel, voor het eerst. En wie luistert begrijpt haar aanvankelijke schroom. 

Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Met deze week: violiste, psychiater, columnist en interviewer Esther van Fenema.

Bron • RTL Z

Artikel 11 van 19 • Opinie

Schooldirecteur Hogewind: 'Hou op met klagen en slachtoffergedrag'

Paul van Liempt • 16 maart 2018 05:05

Schooldirecteur Hogewind: 'Hou op met klagen en slachtoffergedrag'

In 2009 was het Amsterdamse Calvijn College nog een school in diepe crisis, nu is het een school in grote bloei. Hoe kreeg directeur Jolanda Hogewind, die er een boek over schreef, dat voor elkaar? "Kom uit de slachtofferrol en pak de regie."

Geen klagende en zeurende docentenkamer. Grote betrokkenheid bij de leerlingen. Een directeur die niet op de winkel past, maar durft te veranderen en de moed heeft vuile handen te maken. Het lijkt een profielschets van een niet bestaande school, maar toch bestaat-ie echt. Het is het Calvijn College in Amsterdam. 

Leek ten dode opgeschreven

De school voor vmbo en mbo leek ten dode opgeschreven. Toenmalig wethouder voor onderwijs Lodewijk Asscher zag het met lede ogen aan, schrijft hij in het voorwoord van het boek 'Een radslag in het onderwijs', dat nu al een bestseller is. "Leerlingen kwamen soms maanden niet opdagen, docenten hadden geen overwicht en er werd behoorlijk gepest. Ouders wisten soms niet eens waar hun kind uithing."

De sfeer op de school was er een van cynisme en pessimisme. Maar door 'durf, doorzetting en coördinatie', kwam er een 'radicale omwenteling', recht 'tegen de natuurwetten in en met valgevaar'. Dat het project geslaagd is merkte Asscher jaren later: "Ik voelde verheffing en trots."

'Stinkend gebouw'

Wat stond Hogewind tegen toen ze aantrad? "Nauwelijks functioneringsgesprekken; strenge dames op de administratie die docenten niet behulpzaam zijn, maar als last ervaren; een gebouw dat stinkt en vechtpartijen tussen leerlingen."

Met een nieuw gebouw, een nieuw team en een schoolleider met lef, staat de school er nu heel goed op. In Zomergasten vorig jaar zei Eberhard van der Laan: "Van misschien wel de slechtste school, is het Calvijn na tien jaar veranderd in misschien wel de beste school van Nederland."

In dit uitgebreide interview vertelt de gedreven directeur hoe ze dat voor elkaar kreeg.

Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt Een op Een. Deze week: De directeur van het Calvijn College en schrijver van 'Een radslag in het onderwijs' Jolanda Hogewind.

Bron • RTL Z

Artikel 10 van 19 • Opinie

'Managers staan nu echt bovenaan de lijst van bedreigde soorten'

09 maart 2018 06:01

'Managers staan nu echt bovenaan de lijst van bedreigde soorten'

"Niet de toekomst is aan kleine, zelfsturende organisaties", zegt Arko van Brakel. "Het is nu gaande." De rusteloze ondernemer en oprichter van het Semco Style Institute zweert bij kleine teams die niet aan een baas, maar aan elkaar verantwoording afleggen. In het interview met Paul van Liempt zegt hij dat juist de millennials deze werkwijze omarmen.

 "Ze zijn opgeleid om in het grote geheel te denken en ze willen zichzelf graag blijven ontwikkelen. Dan heb je geen enkele behoefte je in het keurslijf van een klassiek bedrijf te laten persen", aldus Van Brakel.

Ego boven eega

Van Brakel is een 'serial entrepreneur' die z’n tijd ver vooruit is. Met Simon Cavendish vormde hij een gouden team en werd hij al heel jong multimiljonair. Daarna liet hij zich door diezelfde Cavendish overhalen in zee te gaan met Adam Curry, om Jamby groot te maken, de voorloper van YouTube.

Zijn intuïtie zei nee, zijn vrouw zei ook nee, maar in die tijd dacht hij even dat hij over water kon lopen en liet hij zijn ego boven z'n eega prevaleren. Levensles: "Nooit meer doen."

Burn-out

Daarna kreeg hij een burn-out, een echte.  Openhartig en met zelfinzicht: "Ik ging maar door in die tijd. Achteraf had ik de signalen aan moeten voelen: snel geïrriteerd, vaak moe en ik moest mezelf enorm oppeppen om te presteren."

Hoe lang duurde de klap? "M'n zintuigen waren overbelast, ik kon me niet concentreren, liep met een zonnebril door m'n huis. Na tien maanden ging ik aan de slag, maar pas na twee jaar voelde ik me opgeknapt." Levensles: maak meer plezier.

Spaak tussen de wielen

Hij was directeur van De Baak, maar als CIO van Semco, vernoemd naar de Braziliaan Ricardo Semler, de goeroe van de autonome zelfsturing, is hij pas echt op z’n plaats. Hij weet nu hoe je werk leuker en efficiënter kunt inrichten. "Zonder manager die een spaak tussen de wielen steekt."

-Elke vrijdag podcastinterviews in de reeks Van Liempt 1-op-1. Met deze week: Chief Inspiration Officer Semco Style Institute Arko van Brakel.

Bron • RTL Z

Artikel 9 van 19 • Opinie

Podcast: Reinier Castelein ziet de middenklasse afbrokkelen

23 februari 2018 05:44

Podcast: Reinier Castelein ziet de middenklasse afbrokkelen

Waar blijven de vakbonden? Zelfs werkgeversorganisaties roepen er om, beducht als ze zijn straks met alle werknemers individueel om de tafel te moeten. Maar dan willen ze wel praten met een vakbond die de huidige tijd aanvoelt.

De kleine vakbond De Unie, voor midden- en hoger personeel, lijkt zich te ontpoppen tot die vakbond nieuwe stijl. Voorman Reinier Castelein maakte een omslag en legt met nauwelijks ingehouden woede in het podcastinterview met Paul van Liempt uit waar zijn drift vandaan komt: "Het is toch ongelofelijk dat we in dit land meer voedselbanken dan vestigingen van McDonald’s hebben."

Hij komt uit een liberaal ondernemersgezin en werkte bij Air France-KLM. Reinier Castelein had daarom nooit gedacht ooit een vakbond te gaan leiden. Maar hij ziet de middenklasse ook in Nederland langzaam afbrokkelen. Er komen rafels aan de rechtsstaat. Met drie duidelijke voorbeelden geeft hij aan waarom hij zich grote zorgen maakt.

 En zijn verhuizing na zestien jaar Amsterdam naar de provincie heeft ook een omslag bij hem veroorzaakt. “Mensen maken zich hier om heel andere dingen druk dan in de Randstad.” Waar richt hij zich nu dan op? “Op de integrale mens. Je bent meer dan je werk alleen, van perfecte minnaar tot goede dochter of zoon.” Hoe De Unie je daar bij helpt hoor je in:

De reeks Podcastinterviews Van Liempt 1-op-1, elke vrijdag een nieuwe. Deze keer: voorzitter van Vakbond De Unie Reinier Castelein.

Bron • RTL Z

Artikel 8 van 19 • Opinie

Tophotelier Toren opent hotel met suites à 8000 euro per nacht

Paul van Liempt • 09 februari 2018 06:05

Tophotelier Toren opent hotel met suites à 8000 euro per nacht

Hotelier en ondernemer Eric Toren oogstte internationale faam met zijn 4 sterren hotel The Toren. Maar hij wilde meer. Hij verkocht The Toren en opende onlangs zijn droomhotel Twenty Seven aan De Dam in Amsterdam, gevestigd in hetzelfde pand als de Koninklijke Industrieele Groote Club.

In het podcastinterview met Paul van Liempt vertelt hij over zijn filosofie en achtergrond. En verklaart hij waar gastvrijheid en hospitality, belangrijk in een land waar de dienstensector banen schept, volgens hem om draait. 

In zijn hotel met zestien ultraluxe suites wordt service dan ook met een grote letter S geschreven, want voor minder gaat de ambitieuze Toren niet.

'Kom maar kijken'

Service met een grote S? Is dat geen marketingpraatje van een hotelier die gewoon doet wat hij moet dan? Nee, benadrukt Toren. "Kom nou voor je dit interview maakt hier rondkijken. Dan kun je met eigen ogen zien wat ik bedoel."

En die S staat inderdaad voor een overtreffende trap. Want hoe wordt de gast in de watten gelegd? Met valet parking, persoonlijke butlers, personal shoppers, een eigen nanny en kamers met stoffen, meubilair en materialen uit Nepal, Parijs en Venetië. En met een restaurant dat naar de sterren moet reiken: Bougainville. Hier geldt het oude gezegde: het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Geen zondagskind

Zijn viersterrenhotel The Toren aan de Keizersgracht werd zes keer op rij door TripAdvisor gekozen tot beste hotel van Nederland. En Toren werd ook als eerste Nederlander ooit European Hotelier of the Year. Maar Toren is geen zondagskind.

Hij kreeg er op de nonnenschool van langs met de lineaal, in dronken buien had zijn vader losse handjes en Toren sliep met zijn vijf zussen op één kamer.

Openhartig

In het interview is hij openhartig over zijn jeugd en verklaart hij zijn ambitie en zijn vak:

  • Waarom ging hij het idee achter boetiekhotel The Toren niet internationaal verspreiden, zoals aanvankelijk de gedachte was?
  • Hij vindt reputatiemanagement en gasttevredenheid essentieel. Wat bedoelt hij daar precies mee en hoe maakt hij het waar?
  • Waarom is hospitality op niveau lastig in Nederland? En wat zijn z'n tips?
  • De prijs van de suites varieert tussen zeshonderd euro voor de goedkoopste, tot achtduizend (!) euro voor de duurste. Op wat voor gasten mikt hij?
  • En waarom slaapt hij op vakantie zelf het liefst in een camper?

Elke vrijdag op RTL Z de reeks podcastinterviews Van Liempt Een Op Een

Bron • RTL Z

Artikel 7 van 19 • Opinie

Podcast: Arnoud Boot over de toekomst van banken en pensioenen

Paul van Liempt • 02 februari 2018 06:03

Podcast: Arnoud Boot over de toekomst van banken en pensioenen
Beeld © RTL Z

Het huidige financiële systeem is failliet en de schuldenberg wereldwijd dreigt uit de hand te lopen, zegt Arnoud Boot. En uit de mond van een lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, voorzitter van de Bankraad van de Nederlandsche Bank en voormalig kroonlid van de SER doet dat er toe.

In het uitgebreide podcastinterview met Paul van Liempt toont Boot zich van zijn openhartigste kant. In The Green Room van het NH Schillerhotel kijken we uit over het Rembrandtplein in Amsterdam, waar we door de dubbele beglazing alleen gestoord worden door het bellen van de trams.

Boot begint meteen enthousiast over de pensioenen, waar hij eindelijk een doorbraak vermoedt. Tijden van lage rente zoals deze lenen zich volgens hem bij uitstek voor pijnloze hervormingen. Hard nodig, want niemand begrijpt het huidige stelsel nog: een fictie van garantie, terwijl de beleggingsrisico's allang bij de deelnemers liggen.

Toekomstbestendig plan voor pensioenen

En omdat jong en oud in een gemeenschappelijke pot zitten is er voortdurend geruzie over wie wat toekomt. In het interview ontvouwt hij het mede door hem ontworpen toekomstbestendige plan. Vervolgens geeft hij antwoord op vijf grote kwesties:

  • "Ja, het financiële systeem is failliet", zegt hij. "Het is niet, zoals andere kritische economen beweren, fragiel. Dan zou er niets aan de hand zijn." Boot legt uit hoe het systeem het faillissement te boven kan komen.
  • Als de schuldenberg wereldwijd blijft groeien loopt het uit de hand. Wat moet er gebeuren? Boot zegt welke landen op welke manier het voortouw moeten nemen.
  • Hoe ziet de toekomst van de banken eruit? Boot vertelt hoe ze zichzelf opnieuw uit kunnen vinden. Hij verwacht, vanwege de fintech, dat er meer banken komen de komende jaren. Van de bestaande Nederlandse banken is ING volgens hem op de goede weg. In het interview horen we ook van hem wie het minder goed doet.
  • Kan de consument straks rechtstreeks geld stallen bij de Centrale Bank? Boot over mogelijke gevolgen van dit idee.
  • Media: de reactie van Boot op kwalificaties als 'roeptoeter' en 'bijbanenkampioen'.

Elke vrijdag op RTL Z de reeks podcastinterviews Van Liempt Een Op Een

Bron • RTL Z

Artikel 6 van 19 • Opinie

Paul Riemens gaat de RAI leiden. Wat is hij van plan?

19 januari 2018 10:41

Paul Riemens gaat de RAI leiden. Wat is hij van plan?

Eind deze maand debuteert Paul Riemens als voorzitter van Jumping Amsterdam, een van de belangrijkste paardensportevenementen ter wereld, in de RAI. De RAI is de arena waar hij al eerder de touwtjes zelf dagelijks in handen nam. Na acht jaar als ceo Lucht Verkeersleiding Nederland maakte hij de opmerkelijke overstap. Tegen Paul van Liempt vertelt hij waarom hij switchte en wat hij van plan is in zijn nieuwe functie.

Nee, hij was niet bang dat hij op korte termijn niets meer te doen zou hebben vanwege de robotisering. Voorspellingen dat in de toekomst een vliegtuig zonder piloot vanuit een verkeerstoren zonder verkeersleider wordt geleid, kunnen een keer bewaarheid worden, maar daar zijn we nog vele decennia van verwijderd, is de algehele opvatting binnen de beroepsgroep.

En discussies over de Wet Normering Topinkomens, waar de Luchtverkeersleiding zich al jaren tegen verzet, waren ook geen reden voor vertrek, zegt hij. Na acht jaar vond hij het tijd voor iets nieuws, 'altijd verfrissend', en dit ligt in het verlengde van zijn vorige werk, vindt hij. Pardon? "Ik promoveerde in 2011 op regionale economische ontwikkeling, toegespitst op het belang van Schiphol voor Amsterdam en Nederland. De RAI als complex heeft ook veel invloed op de stad, in die zin lijk het op Schiphol."

Riemens wil de RAI meer bij de stad en de stad meer bij de RAI betrekken en daarin samenwerken met winkeliers, 'om meer voor onze buurt te gaan zorgen'. Hij heeft er een mooie uitdrukking voor gevonden: "De RAI moet meer rentmeester zijn dan kale evenementenorganisator op zoek naar het hoogste rendement."

Er liggen plannen voor bootcamps, voor een mediahub voor startende ondernemers en voor een innovatielaboratorium in een glazen huis midden op het plein voor de RAI.

De gemeente heeft nu een belang van 25 procent in het complex. Is het voor de betrokkenheid bij de stad noodzakelijk dat de gemeente aandeelhouder blijft? In de uitzending geeft Riemens uitsluitsel.

Elke vrijdag Podcastinterviews in Van Liempt 1-op-1. Deze week: CEO van de RAI in Amsterdam Paul Riemens.

Bron • RTL Z

Artikel 5 van 19 • Opinie

Podcast: Filosoof Verbrugge over de 'onvermijdelijke transformatie'

Paul van Liempt • 05 januari 2018 05:53

Podcast: Filosoof Verbrugge over de 'onvermijdelijke transformatie'
Beeld © RTL Z

Het gaat Nederland economisch voor de wind, maar een flinke transformatie is voor de nabije toekomst ‘wenselijk en onvermijdelijk’, zegt filosoof Ad Verbrugge. Hij was nauw betrokken bij de vertaling van één van de meest invloedrijke boeken van de twintigste eeuw, Der Untergang des Abendlandes, dat nu misschien wel actueler is dan ooit.

Oswald Spengler schreef het eerste deel van Der Untergang des Abendlandes in 1918. Volgens Ad Verbrugge, die adviseerde bij de vertaling van het onlangs verschenen 'De Ondergang van het Avondland', is het boek 'het beslissende boek van de 21ste eeuw'. 

"Hij stelt de vragen die nu bijzonder actueel zijn. Die vragen gaan over de democratie, nieuwe techniek, de innerlijke crisis van de democratie en de partijpolitiek die langzaam uit vorm raakt en z'n legitimiteit verliest en hoe de financiële wereld in de politiek infiltreert."  

Beluister hier de podcast:

Vooral 'de dynamiek van het menselijk samenleven in het tijdperk van globalisering' is in het denken van Spengler richtinggevend, stelt Verbrugge. En dan is er meer aan de hand dan we nu vermoeden, zegt hij. 

Afkalving van de middenklasse 

Zo groeit de mondiale schuldenberg en staat het financiële stelsel zwaar onder druk. Het globalisme zorgt ook voor afkalving van een sterke middenklasse, belangrijk voor elke stabiele, sterke economie. Geopolitieke verschuivingen geven aan dat het Westen aan invloed inboet. En de vluchtelingencrisis zet Europa onder druk.

Het zijn allemaal factoren die volgens Verbrugge op een aanstaande transformatie wijzen en die kan er sneller komen dan voorheen, denkt hij, omdat de snelheid van de technologie een grotere vlucht neemt dan ooit.

Groei, bloei en verval 

Geïnspireerd door filosofen als Herakleitos, Plato, Aristoteles, Kant, Hegel en Spengler weet hij dat alle grote rijken en culturen dezelfde fases doorlopen: groei, bloei, verval en sterfte. Ter relativering: toen de ondergang van  het Romeinse Rijk werd voorspeld, duurde het nog vijfhonderd jaar voor het zover was.

Als goed voorspellen een teken van intelligentie is, kun je Spengler als hoogbegaafd beschouwen. Hij voorspelde aan het begin van de twintigste eeuw al dat de democratie zou gaan lijden onder toenemende verstrengeling van het grote geld en de media. 

Fatalistische pessimist 

Hij heeft het over de opkomst van 'nieuwe Caesars' die de democratie misschien wel met de mond belijden, maar in feite uit zijn op alleenheerschappij. En hij voorzag de ondergang van het Derde Rijk in 'hooguit tien jaar'. Verbrugge zegt Spengler lang niet in alles te volgen. Hij vindt vooral zijn methode interessant, die leidde tot 'weidse vergezichten'.

En een veel gehoord misverstand: Spengler was een fatalistische pessimist. Juist niet, zegt Verbrugge. "Hij analyseerde hoe culturen na hun bloeitijd prima konden voortbestaan." Nog een misverstand volgens Verbrugge: Spengler is een halve nazi en een racist.

In een opiniestuk in NRC Handelsblad werd de uitgever verweten het boek te neutraal en zelfs wervend in de markt te zetten, terwijl Spengler 'extreem-rechts was'. In het interview de repliek van Verbrugge.

Bron • RTL Z

Artikel 4 van 19 • Opinie

Podcast: ‘Er liggen miljarden te wachten in China'

29 december 2017 10:34

Podcast: ‘Er liggen miljarden te wachten in China'

Het boegbeeld van de topsector Agri & Food, Aalt Dijkhuizen, zet zich al jaren in voor intensievere betrekkingen tussen Nederland en China. Het resultaat: 'made in Holland' is een keurmerk op de Chinese markt. Mede door zijn toedoen kan de Chinese consument via webwinkel Hollandbuy op Alibaba rechtstreeks voedsel kopen van Nederlandse bedrijven.

Aalt Dijkhuizen is onlangs benoemd tot visiting professor aan de Fuzhou University, in Fujian Province, waar de Chinese president Xi zijn carrière als burgemeester en gouverneur begon. In Fujian is Dijkhuizen ook persoonlijk adviseur van de huidige gouverneur op het gebied van agri en food.

Aan de Fuzhou University gaat hij gastcolleges over landbouwinnovatie en wereldvoedselvoorziening gaat geven. Een logische stap voor iemand die China al heel lang als zijn ‘tweede huis’ beschouwd. Omdat China net als Nederland beperkt is in haar landbouwgrond en grondstoffen, probeert het land met nieuwe technologie de productiviteit te verhogen en de kwaliteit te verbeteren.

Beluister hier de podcast:

De invloed van Dijkhuizen reikt ver. Hij stimuleert premier Rutte China te bezoeken en de handelsbetrekkingen strakker aan te trekken. In het kielzog van Willem-Alexander en Máxima ging hij mee op staatsbezoek naar China, waar het koninklijk paar ook sprak met Alibaba-oprichter Jack Ma over de e-commerce activiteiten.

Samen met de Chinese ondernemer Zhu richtte hij het Holland Center in Shanghai op, waar Hollandbuy uit is voortgekomen. Dijkhuizen: "Er liggen miljarden te wachten in China."

Gouden driehoek

Voor hij boegbeeld van de sector werd was Dijkhuizen bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research. Bij zijn afscheid daar werd hij geprezen als een 'onvermoeibare alliantiesmeder'.

Hij behoort tot de grondleggers en aanjagers van de zogenaamde Gouden Driehoek: een samenwerking tussen onderzoekers, overheid en bedrijfsleven. Een samenwerking die typerend is voor veel innovatiezones in de westerse wereld.

Eberhard van der Laan

Het verbinden zit hem in het bloed. Dijkhuizen heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van een rechtstreekse verbinding tussen de Chinese metropool Xiamen en Amsterdam. Tijdens de eerste KLM-vlucht ontmoette hij Eberhard van der Laan, de toenmalige burgemeester van Amsterdam.

Het klikte en samen maakten ze een combinatie die z'n vruchten ging afwerpen: Wageningen als koploper op het terrein agri & food en Amsterdam als wereldmerk. Het leidde ertoe dat de burgemeester van Beijing het dorpje Bleiswijk bezocht, omdat daar kassen staan die twintig keer zoveel produceren als op land. Beijing zette daarna meteen in op glastuinbouw.

Kritiek uit de biologische landbouw

Kritiek is er ook, uit de hoek van de biologische landbouw. Die willen juist extensiveren en overschakelen op biologische productie. En Milieudefensie, Partij voor de Dieren en GroenLinks zetten vraagtekens bij het dierenwelzijn en de megastallen. Dijkhuizen: "We kunnen niet verder dan naar onze eigen postzegel blijven kijken en gaan extensiveren, maar de wereld roeit de andere kant op."

En: "Als je op meer extensieve biologische productie overschakelt, heb je voor de huidige productie twintig procent meer ruimte nodig. Waar haal je die vandaan? Nog meer bossen kappen? Of minder voedsel produceren dan nodig is?" En hoe zit het met de megastallen? Die moet je niet afschaffen, maar ze zo ontwikkelen dat dieren het er goed hebben en ze in het landschap passen."

Bron • RTL Z

Artikel 3 van 19 • Opinie

Onderwijsgoeroe Edu van de Walle: 'Discipline is sleutel tot vrijheid'

22 december 2017 14:02

Onderwijsgoeroe Edu van de Walle: 'Discipline is sleutel tot vrijheid'
Beeld © RTL Z

Hij houdt van orde en tucht. Van discipline en schooluniformen. Niet van iPads, die worden uit de klaslokalen geweerd. En ook niet van teveel vrouwen voor de klas, de verjuffing van het onderwijs is hem een gruwel.

Directeur en eigenaar Edu van de Walle van het EuroCollege , een school voor particulier mbo en hbo onderwijs, met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam, is een man van uitgesproken ideeën. "Het geeft je een grote verantwoordelijkheid dat ouders hun kinderen aan jou toevertrouwen. Daar moet je heel serieus mee omgaan."

Beluister hier de podcast:

Geen iPads

Bij een groter publiek raakte hij bekend na een flinke aanvaring met Maurice de Hond in Pauw. De door alle mediawateren gewassen De Hond had het moeilijk met Van de Walle, die met zijn ruime ervaring in het onderwijs en zijn toewijding voor het vak, de profeet van de Steve Jobs-scholen stevig van repliek diende.

Natuurlijk mogen leerlingen op zijn school gebruik maken van alle mogelijke digitale middelen, maar niet tijdens de lessen. "De computer is een soort doos van Pandora, een Playstation. Onze leerlingen willen les krijgen van een goede docent, ze zweren niet bij een computer, dan maar dat rotboek lezen."

Sturing nodig

Hij hekelt ook het inzicht van de Steve Jobs-scholen, waar de docent gedegradeerd wordt tot begeleider. Juist op jonge leeftijd hebben kinderen leiding en sturing nodig, een enkele hoogvlieger daargelaten.

De vakdocent, met kennis van zaken, is van veel groter belang dan een begeleider van groepjes die aan werkstukken bezig zijn. Het mislukte Studiehuis heeft dat in het verleden volgens hem al meer dan aangetoond.

Discipline

Discipline acht hij van het grootste belang, want 'discipline is de sleutel tot vrijheid'. Van de Walle ziet om zich heen een afname van discipline met kwalijke gevolgen.

"Je ziet het op scholen, maar ook op sportclubs en in de hele samenleving. Het vertaalt zich in lamlendigheid en ondermaatse prestaties. Het schort aan discipline in het reguliere onderwijs", vindt hij, maar zijn beeld is nog donkerder gekleurd door de vijfduizend 'intake-gesprekken' die hij afgelopen vijftien jaar voerde met potentiële studenten en hun ouders.

Het beeld dat het hem opleverde: veel lesuitval, adhd en dyslexie door gebrek aan focus en discipline, weinig uitdaging, veel achter de laptop en leraren die geen orde kunnen houden en liever aardig gevonden willen worden dan streng zijn.

Particulier onderwijs

Dat kleinschalig onderwijs in een veilige omgeving aanslaat wordt volgens hem bewezen door de groei van het particuliere onderwijs in Nederland, want voor het eerst in vijf jaar zijn er nieuwe aanbieders.

En zijn EuroCollege is ook een groeimodel, binnenkort opent hij nieuwe vestigingen in Utrecht en Antwerpen. In het interview geeft hij meer details prijs en praat hij ook over de verjuffing, luie docenten en de prijs voor goed onderwijs.

Bron • RTL Z

Artikel 2 van 19 • Opinie

Van Liempt Een op Een met Jaap Seidell: 'Stop met alcohol'

Paul van Liempt • 15 december 2017 11:11

Van Liempt Een op Een met Jaap Seidell: 'Stop met alcohol'

Paul van Liempt gaat in gesprek met hoogleraar Jaap Seidell, die vindt dat we na het roken ook massaal moeten stoppen met het drinken van alcohol. En hij is voor een verplichte overheidslunch op de basisschool, met veel groente en fruit.

Jaap Seidell is Universiteitshoogleraar in Amsterdam met gezondheid en voeding als specialisme. Lid van de KNAW en internationaal gewaardeerd om zijn onderzoek. In de reeks podcastinterviews Van Liempt Een op Een pleit hij voor het eten van meer groente op zo jong mogelijke leeftijd. "Net als in Frankrijk, zou de overheid hier de driegangenlunch op de  basisschool moeten invoeren."

Op de lijst van landen waar mensen het oudst worden, staat Hongkong fier bovenaan. De gemiddelde leeftijdsverwachting is 83,5 jaar, met dank aan de Chinese gevechtskunst Tai Chi, die tot op hoge leeftijd wordt beoefend en ervoor zorgt dat ouderen lang in beweging blijven. De traditie van gestoomd eten, die voor een gebalanceerd dieet zorgt, is net zo belangrijk voor de hoge leeftijdsverwachting. Het verbaast Universiteitshoogleraar en invloedrijk schrijver, spreker en denker over gezondheid en voeding Jaap Seidell niet dat landen als Hongkong, Japan, Italië, Spanje en Zweden hooggenoteerd staan. Ze voldoen aan de criteria die doorslaggevend zijn: een gezond dieet en een goede, toegankelijke gezondheidszorg.

Het verbaast hem wel dat Nederland niet in de top 15 van de OESO lijst is terug te vinden. Het sterkt hem in de gedachte dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Niet voor niets is hij een van de aanjagers achter de campagne 'Voedselonderwijs voor ieder kind'. Een burgerinitiatief met de oproep een petitie te ondertekenen, waarvoor 40.000 handtekeningen nodig zijn. Hoe het er voor staat? Seidell: "Heel goed, het vereiste aantal handtekeningen is bijna bereikt. Maar nu al heeft het ministerie van Economische Zaken het idee omarmt en probeert het er handen en voeten aan te te geven."

Het betekent niet dat Seidell op z’n lauweren kan (en wil) gaan rusten. Als lid van de KNAW en als internationaal gewaardeerd onderzoeker op het gebied van obesitas zet hij zich wetenschappelijk in. Maar hij mengt zich ook volop in het publieke debat, variërend van diepgaande interviews tot vrolijke panels op radio, televisie en op verschillende podia in het land.

En er wordt naar hem geluisterd: als hij pleit voor een suikertax, voor zeer matig alcoholgebruik en voor het aanleren van een gezond voedselpatroon op jonge leeftijd. Want het is cruciaal om jong te beginnen, daar wordt de kiem gelegd voor een (on)gezond leven op latere leeftijd.

"In Nederland eet maar één procent van de kinderen genoeg groente. Ze ontbijten en lunchen zonder groente en zouden dat alleen kunnen inhalen als ze 's avonds de aanbevolen hoeveelheid van 150 gram eten. Dat blijkt teveel gevraagd. In Frankrijk lukt het wel. Omdat de kinderen op basisscholen allemaal een driegangenlunch met salade, rauwkost, veel groente en vers fruit krijgen. De ouders betalen naar draagkracht tussen 15 cent en vijf euro. De overheid regelt de maaltijden. Zoiets zou ik hier graag ook zien."

Waar Seidell niet op zit te wachten is een aparte minister voor Voeding. Goed dat het kabinet zo iemand niet heeft aangesteld, vindt hij. "Dan parkeer je het op één departement en hoeft de rest er niet aan te denken, nu loopt het door alle ministeries heen, zoals het hoort." Intussen blijft het belangrijk, vindt hij, om zoveel mogelijk voorlichting te blijven geven over wat gezond is en wat niet. Samen met Jutka Halberstadt schreef hij Het Voedsellabyrint, om enige orde te scheppen in een wereld vol tegenstrijdige adviezen.

Hard nodig, het boek kreeg niet voor niets onlangs een opvolger: Jong Leren: kleine en grote vragen over een leven lang gezond eten. In het interview spreekt Seidell zich alvast helder over een paar kwesties uit: hoeveel koffie mag je op een dag drinken? Is 1 glas wijn per dag gezond of niet? Is een beetje vlees beter dan geen vlees? En kan suikervrije kauwgom kwaad?

Elke vrijdag: RTLZ Podcast interviews: Van Liempt Een op Een.

Bron • RTL Z

Artikel 1 van 19 • Opinie

Van Liempt Een op Een met Lex Hoogduin: 'Schaf het ESM af'

08 december 2017 12:19

Van Liempt Een op Een met Lex Hoogduin: 'Schaf het ESM af'

Paul van Liempt gaat in gesprek met hoogleraar Economie Lex Hoogduin over het opkoopprogramma van de ECB, het Europese noodfonds en collega-economen die 'onbegrijpelijke' dingen zeggen.

Beluister hier de podcast

Lex Hoogduin gaat er eens goed voor zitten als de ECB ter sprake komt. Onlangs besloot het beleidscomité van de Europese Centrale Bank haar opkoopprogramma (QE) tot september volgend jaar voort te zetten. De ECB blijft obligaties opkopen en heeft zichzelf verplicht in ieder geval nog tien maanden elke maand voor 30 miljard euro aan nieuwe obligaties op te kopen.

Het is Hoogduin, hoogleraar economie en oud-directeur van De Nederlandsche Bank, al langer een doorn in het oog dat de ECB geen andere smaak heeft dan stimuleren. Hij noemt het 'kicking the can down the road' en is vol onbegrip over het maakbaarheidsideaal van de ECB. Hoogduin: "Hoe kun je in een (financieel) onzekere wereld, waarin zoveel variabelen een rol spelen, ook roepen dat de inflatie op 1,8 procent of 1,9 procent moet staan. Alsof je dat met een paar drukken op de knop precies kunt bepalen."

Hij is ook niet te spreken over het ESM, het Europees Stabiliteitsmechanisme. Het permanente financieringsprogramma voor de redding van lidstaten van de Europese Unie die in nood verkeren. In de praktijk leidt het er volgens hem toe dat Noord-Europa het onderspit moet delven tegen Zuid-Europa. Hoogduin: "Ja, ik zou graag zien dat het ESM wordt afgeschaft."

In zijn analyses wil Hoogduin niet op de man spelen, hoewel het hem ook niet ontgaan is dat economen als Bas Jacobs en Coen Teulings in sommige opzichten lijnrecht tegenover hem staan, zeker als het over het beleid van de ECB gaat. Waar Hoogduin pleit voor een geleidelijke stopzetting van het opkoopprogramma van de ECB, gaat Teulings nog verder de andere kant op. Die zegt: "Als QE niet voldoende blijkt resteert nog maar één optie: Bernanke’s 'helicopter money'. Geld uitdelen zodat mensen meer gaan besteden."

Wat Hoogduin daarvan vindt? Voor het eerst in zijn geconcentreerd vertelde betoog aarzelt hij en valt hij even stil: "Tja, hoe zeg ik dat in nette bewoordingen?" Na de aanmoediging het dan maar in minder nette bewoordingen te omschrijven, laat hij een harde lach volgen: "Voor mij onbegrijpelijk, daar laat ik het bij."

In de rubriek De Associatie, 'waar denkt u aan bij dit onderwerp?', opgenomen aan het eind van elk podcastgesprek in de Studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein, is Hoogduin op verzoek spraakzaam over Nout Wellink, Wouter Bos en Mark Rutte. En hij laat zich in hartje Amsterdam kennen als doorgewinterde Feyenoordsupporter: "Ik heb een seizoenkaart." Hij heeft vroeger zelf ook gevoetbald, als verdediger.

Maar zijn echt favoriete sporten zijn Amerikaans: honkbal en basketbal. Aan voorspellingen waagt hij zich niet. Maar een kampioenschap van Feyenoord sluit hij dit jaar uit. Een harde economische voorspelling doet hij ook niet, maar hij beaamt dat de wereldwijde schuldenberg tot grote problemen kan leiden bij ongewijzigd beleid. "Het gaat nu goed en ik ga ook geen grote crisis aankondigen. Maar als er eentje komt dan is die mogelijk groter dan in 2007."

RTL Z Podcast. Lex Hoogduin in Van Liempt Een op Een. Elke vrijdag.

Bron • RTL Z