We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
online foto's 400x300_Sandra Korstjens NEW 2014-1_0_0.png

Sandra Korstjens

Sandra Korstjens is correspondent voor RTL Nieuws in Latijns-Amerika

Opinie

Het lot van Julian Assange

Zondag zijn er presidentsverkiezingen in Ecuador. Lekker belangrijk, denk je misschien. Maar bij de verkiezingsstrijd in dit Zuid-Amerikaanse land gaat het deze keer niet alleen maar om nationale zaken zoals werkgelegenheid, corruptie en armoedebestrijding. Er staat ook nog iets anders op het spel: het lot van een man die we waarschijnlijk allemaal nog wel kennen, Julian Assange.

"De president van het Zuid-Amerikaanse land, ziet zijn kans schoon om Ecuador mee te laten spelen op het wereldtoneel."

We gaan even terug naar het jaar 2010. De wereld is in de ban van een aantal onthullingen via de website Wikileaks. Oprichter Julian Assange wordt door de Amerikanen gezocht voor zijn betrokkenheid bij het publiceren van gevoelige informatie. Tegelijkertijd wordt hij in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Assange ontkent en zegt dat er sprake is van een lastercampagne.

Aan het eind van dat jaar meldt hij zich bij de politie in Londen, waar hij op dat moment woont. Assange wordt ondervraagd en weer vrijgelaten. Maar Zweden blijft Groot-Brittannië om uitlevering vragen. Als dat in 2012 dreigt te gebeuren, vlucht Assange naar de ambassade van Ecuador in Londen. Want hij is bang dat Zweden hem uiteindelijk aan de Verenigde Staten zal uitleveren.

Rafael Correa, de president van het Zuid-Amerikaanse land, ziet zijn kans schoon om Ecuador mee te laten spelen op het wereldtoneel én om zijn grote vijand de Verenigde Staten een hak te zetten. Correa besluit om Assange asiel te verlenen, waardoor uitlevering onmogelijk wordt. Maar vertrekken naar Ecuador kan Assange niet. Als hij ook maar één voet buiten de ambassade zet, wordt hij door Groot-Brittannië gearresteerd en alsnog uitgeleverd.Assange op het balkon van de ambassade in Londen (Foto: AFP)

Intussen zijn we vier jaar verder en zit Assange nog altijd vast in de ambassade. En daar is hij nu een stuk minder welkom. De frustratie onder het personeel zou groot zijn. De ambassade wordt scherp in de gaten gehouden door de Britse inlichtingendiensten. Het telefoon- en internetverkeer wordt regelmatig onderbroken. En Assange zelf zal er ook niet gezelliger op zijn geworden. Een binnenplaatsje of tuin is er niet bij de ambassade, waardoor hij al ruim vier jaar niet buiten is geweest.

"De rechtse kandidaat Lasso heeft al aangegeven dat het verblijf veel te duur is."

Maar daar komt binnenkort misschien wel verandering in. De aanstaande verkiezingen betekenen na tien jaar het definitieve einde van de termijn van president Rafael Correa. En misschien ook wel van het verblijf van Assange in de ambassade. Want de rechtse presidentskandidaat Guillermo Lasso heeft al aangegeven dat hij het verblijf veel te duur is en niet meer te rechtvaardigen naar het Ecuadoriaanse volk.

Als Lasso komende zondag de eerste ronde van de verkiezingen doorkomt, maakt hij in de tweede ronde op 2 april een serieuze kans op de overwinning. In dat geval krijgt Assange van Lasso een maand de tijd om de ambassade in Londen te verlaten. Het zou een nieuw hoofdstuk betekenen in een politieke thriller waar geen einde aan lijkt te komen.

Voorlopig zit Assange nog even in zijn zelfverkozen gevangenis, een kantoorruimte in de ambassade. Ik durf te wedden dat hij de verkiezingen in Ecuador in ieder geval met bijzonder veel interesse zal volgen.

@sandrakorstjens 

Meer van Sandra Korstjens

Meer opinie