RolandKoopman.png

Roland Koopman

@rolandkoopman

Roland Koopman is presentator en beurscommentator bij RTL Z. 

Opinie

Help, we worden opgegeten!

Tien jaar geleden waren het nog aasgieren en sprinkhanen, tegenwoordig heten ze hyena's. Er spreekt weinig warmte uit de benamingen voor buitenlandse investeerders die hier komen shoppen.

Of het nu gaat om hedgefunds met een kortetermijnrendementsdoel, of een overnemend bedrijf met een langetermijnvisie. Allemaal moeten ze gewoon wegwezen. En met hun poten van onze bedrijven afblijven. Wij zijn niet te koop!

Dat willen we althans. CDA'er Pieter Omtzigt heeft de Tweede Kamer gemobiliseerd om zich uit te spreken over de Amerikaanse belangstelling in ons bloedeigen Unilever en de dreigende overname van AkzoNobel door PPG. Ook VNO-NCW doet lekker mee. "Ons land mag geen passieve toeschouwer zijn bij een uitverkoopproces dat leidt tot structurele verarming van Nederland", aldus voorman Hans de Boer. 

En vervolgens worden alle argumenten er weer bijgesleept. Investeerders zouden gaan voor kortetermijnrendement, en dat staat weer op gespannen voet met zaken als duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, werkgelegenheid en -jawel- de Nederlandse verhoudingen.

Nieuw is het veiligheidsaspect. Criminaliteit en terrorisme. Ook dat nog. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft een fors rapport laten schrijven over vitale vennootschappen. Vitale vennootschappen zijn bedrijven die volgens de overheid de nationale veiligheid raken. Denk aan energiebedrijven, ICT-ondernemingen, de telecomsector, water, transport, chemie, de financiële dienstverlening, openbaar bestuur en uiteraard defensie.

Je moet toch niet willen dat onze telecombedrijven, energiemaatschappijen of verzekeraars in buitenlandse handen komen.

Oh wacht, dat zijn ze al.

In Brabant hebben ze een extra carnavalsweek ingelast toen de miljarden van de verkoop van Essent binnenstroomden. En na de verkoop van Nuon sloot de rest van Nederland zich daarbij aan.

En verzekeraar Vivat -ok, niet de grootste, maar toch- heeft onze eigen minister van Financiën voor een euro weggegeven aan de Chinezen. Wat nou vitaal? Nee, met het beschermen van strategische bedrijven zijn we misschien wel wat laat. 

Maar wat willen we nou eigenlijk beschermen?

AkzoNobel heet niet voor niets AkzoNOBEL (!). Dat tweede deel hebben we een paar decennia geleden uit Scandinavië weggesleept. Dat is het buitenland ja.

Hoogovens is al sinds jaren niet meer Nederlands. Het heet ook al lang geen Hoogovens meer. Er zijn daar best nog wel arbeidsconflicten en vanzelf gaat het allemaal ook niet, maar al met al doet het Indiase Tata toch prima zaken.

Of kijk anders eens naar de overnamedrift van ons Unilever. ONS Unilever met een hoofdkantoor in Londen.

En dat hele werkgelegenheidsargument is natuurlijk ook maar voor de bühne. Van de 169.000 werknemers van Unilever, werken er 3.000 in Nederland. Voor AkzoNobel zijn dat 5.000 werknemers op een totaal van 46.000.

En van wie zijn die bedrijven nu dan? Het grootste deel van alle AEX- en Midkapgenoteerde bedrijven is al jaren in buitenlandse handen. En tot nu toe loopt het best aardig.

Ok, het is een verhaal met twee kanten. Of, zoals DNB-baas Klaas Knot het mooi verwoordde in het FD: "Enerzijds, Nederlandse bedrijven zijn zelf altijd naar het buitenland gegaan. En als zij naar het buitenland kunnen, dan kan het buitenland ook deze kant op. Maar anderzijds zie je elders nogal eens dat kapitalisme wordt vertaald in: zo veel mogelijk winst voor de aandeelhouder. Terwijl wij in Nederland naar bredere belangen kijken."

Maar het debat hierover is van alle tijden. En de discussie over beschermingsconstructies ook.

Het lijkt op meebuigen met nationalisme en patriottisme en dat is geen gezond antwoord op economische ontwikkelingen.  

Focus op waardecreatie, innovatie en duurzaamheid is dat wel, want daar komt de uiteindelijke groei vandaan. Ik snap dat politici en lobbyisten zich druk maken over de economische groei en stabiliteit. Maar richt je dan op het spel, en niet op de spelers.

Als je aandeelhouderswaarde een probleem vindt, dan moet je bedrijven verbieden om naar de beurs te gaan. Als je denkt dat de markt het zelf allemaal niet kan regelen, maak dan wetgeving of neem als overheid een golden share of beter: nationaliseer de boel.

Maar ik geloof dat we dat niet willen.

Meer van Roland Koopman

Meer opinie