We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
RolandKoopman.png

Roland Koopman

@rolandkoopman

Roland Koopman is presentator en beurscommentator bij RTL Z. 

Opinie

Alstublieft, uw agenda voor 2017!

Een terugblik op 2016? Gaan we hier niet doen. Dit is de tijd voor mooie woorden over het afgelopen jaar. Maar ik kan ze even niet vinden. 2016 was een slecht jaar. Een annus horribilis

Een vooruitblikje dan maar? Dat is een lastige. En ik weet niet of u daar blijer van wordt. Zoals u weet, gebeurt er nogal veel in de wereld en de afloop van de meeste ontwikkelingen laat zich onmogelijk voorspellen. Maar er zijn ook dingen die we wel weten:

Phil Collins is nog steeds niet dood.

Op 19 januari is de eerste persconferentie van de ECB over het monetaire beleid. Verwacht daar maar helemaal niets van. Want er is nogal wat onzeker.

Op 20 januari wordt Donald Trump geïnaugureerd. Vanaf dat moment geeft hij leiding aan de grootste economie en de sterkste militaire macht ter wereld. Wat hij met die macht gaat doen weten we niet, maar dat Trump onvoorspelbaar is weten we wel.

31 januari besluit de EU over verlenging van de sancties tegen Rusland. Die waren ingesteld na de Russische inval op de Krim. Op zich is dit misschien niet zo spannend, maar in het licht van huidige internationale verhoudingen gaat ie toch op mijn lijstje.

Ergens in maart wordt het menens voor de Britten. Het Brexit-referendum was tot nu toe een redelijke free ride voor eurosceptici. Dat blijft niet zo. Theresa May wil in maart de artikel 50-procedure starten. Hoe dit verloopt voor de Britten en voor Europa hangt af van onderhandelingen. Europa gaat de huid duur verkopen. You can't have the cake and eat it too.

Mogelijk wordt het pond nog goedkoper, en dat kan uiteindelijk werkgelegenheid voor de Britten opleveren. Maar alleen als handelsbarrières niet te hoog worden. 

15 maart zijn er bij ons verkiezingen. Normaal is dat een non-event voor financiële markten, maar in dit geval kan dat anders zijn. Winst voor anti-Europapartijen kan onzekerheid geven over de positie van Nederland binnen de unie en over de slagkracht van Brussel op het gebied van bijvoorbeeld handel en crisisbestrijding.

Ergens rond die tijd zijn er ook verkiezingen in Italië. En die leveren dan het 64e (of 65e) kabinet op sinds 1946. Op zich is dat ook een vorm van continuïteit, maar ook hier roeren de anti-Europeanen zich. 

23 april zijn de verkiezingen in Frankrijk. De socialisten gaan alvast niet winnen. De vraag is wie wel? 

Als het Brexitreferendum en de Amerikaanse verkiezingen één ding hebben geleerd, dan is het dat opiniepeilers ook maar wat doen en prognoses nogal onbetrouwbaar zijn. We hebben in het voorjaar dus drie verkiezingen die Europa op zijn kop kunnen zetten. Buckle up and enjoy the ride!

In de zomer is er een NAVO-top. Ook dat staat normaal gesproken niet op mijn lijstje, maar deze kan wel eens interessant worden. Wat wordt de nieuwe doctrine? Wie is onze grootste vijand? Hoe veranderen de posities van de EU en de VS?

Dan zijn in december de Duitsers aan de beurt om naar de stembus te gaan. Zie bovenstaand.

Verder zijn er nóg zeven persconferenties van de ECB over monetair beleid we krijgen waarschijnlijk twee renteverhogingen in de VS.

Daarnaast dient u te letten op de hypotheekrente, de olieprijs, het einde van de bullmarket (ja, of niet natuurlijk), de Euro Stoxx 50, de Italiaanse bankensector, de onderhandelingen met de Grieken en Phil Collins.

En tot slot: iedereen is zo pessimistisch over 2017, dat het eigenlijk alleen maar mee kan vallen. Het wordt vast een topjaar!

Meer van Roland Koopman

Meer opinie