We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
roderick_vrij_nw.png

Roderick Veelo

@RVeelo

Roderick presenteert op RTL Z en verbaast zich over wat er zich in het nieuws afspeelt.

Opinie

Wilders heeft nog nooit premier willen worden

Het dominospel van Rutte staat nog. Nederland is niet gevallen voor het 'verkeerde populisme' en daarmee hoopt de premier het momentum voor populisten elders in Europa om zeep te hebben geholpen. Opluchting hierover bij Europese leiders en bij bijna alle partijen.

Behalve bij de PVV vanzelfsprekend en bij de PvdA, die na gisteren zit opgesloten in z'n eigen existentiële crisis. De PVV heeft een aantal grote fouten gemaakt, maar de populistische revolte is ver van voorbij en de opluchting is voorbarig.

Laten we niet vergeten dat de PVV fors zetels heeft gewonnen. Echter niet de aantallen die een paar weken geleden volgens de peilingen nog in het verschiet lagen en toen nog voldoende waren om de VVD als grootste te verslaan. In die zin is de uitslag voor de PVV ronduit teleurstellend. Schuldig daaraan is vooral de PVV zelf.

Allereerst was er de matige verkiezingscampagne. Wilders was goed aanwezig op social media, maar afwezig bij de meeste debatten. De campagne afblazen en weer opstarten - hoe onvrijwillig en gedwongen door onveiligheid ook - maakte een wispelturige indruk, die haaks staat op de rigoureuze opstelling van de partij ten aanzien van een aantal problemen in ons land. Weglopen voor debatten en weg uit de campagne was niet wat het imago van Wilders kon gebruiken.

Verantwoordelijkheid - de bereidheid het land door moeilijke tijden heen te loodsen - lijkt de achilleshiel van de PVV. Nooit in de campagne was het Geert Wilders om het Torentje te doen; nimmer maakte hij aanstalten om te gaan regeren.

Ook de PVV is voor het verwezenlijken van haar ideeën aangewezen op samenwerking met andere partijen. En hoe oprecht de wensen om een verbod van de Koran, het sluiten van moskeeën of minder Marokkanen ook zijn, ze blokkeren ook maar het begin van regeringsdeelname.

Zorgen van mensen benoemen en problemen agenderen is de kracht van Wilders, maar zonder haalbare oplossingen komt er niets van de grond. "Dan gaan we dat regelen" was de gemakzuchtige en loze belofte na het antwoord op de vraag over meer of minder Marokkanen. Natuurlijk ging de PVV dat niet regelen na die beruchte avond op het Plein in Den Haag, zondag precies drie jaar geleden.

Het gebrek aan verantwoordelijkheid brak Wilders in de campagne definitief op in het weekend van de diplomatieke rel met Turkije. Met misschien wel de meest doortastende aanpak uit zijn carriere, zette Rutte Wilders schaakmat. Rutte toonde durf en leiderschap in een zeer lastige zaak van nationaal belang en werd daarmee voor potentiële PVV-stemmers geleidelijk een steeds betere keus dan Wilders. Veel te weinig bestuurlijke ervaring en wapenfeiten breken de PVV uiteindelijk op.

Maar hoewel de PVV-stemmers hun wensen opnieuw zien stranden in de oppositiebankjes, is de populistische revolte met deze verkiezingen niet beëindigd. Geen verliezer groter dan de PvdA, maar ook de VVD verliest aanzienlijk. En zoals gezegd, de PVV wint fors.

Bovendien komt Forum voor Democratie vanuit het niets met twee zetels de Kamer in. Het dominospel van Rutte staat nog overeind, maar de maatschappelijke onvrede over ongecontroleerde immigratie, mislukte integratie en de macht van Brussel ook.

Die onvrede gaat niet weg, niet vanzelf. De brede coalitie die dit land straks gaat regeren, zal op haar beurt verantwoordelijkheid en durf moeten tonen op deze onderwerpen en zelf met echte oplossingen aan de slag moeten gaan. Pas als dat gebeurt zal de populistische revolte een zachte dood sterven. 

Meer van Roderick Veelo

Meer opinie