paul_van_liempt.png

Paul van Liempt

@paulvanliempt

Paul van Liempt is presentator van het programma 'Van Liempt, één op één', elke maandag om 22.30 op RTL Z. Hij schrijft over ondernemerschap. En de rol van media.

Opinie

Liever videogamen dan werken

Na een langdurige maaltijd in een rumoerig Italiaans restaurant met collega's van vroeger, zochten mijn vriend Rob en ik de luwte op. Bij een glas pinot grigio op een rustig terras aan een gracht begon hij uitgebreid over zijn kinderen te praten. Dat doet hij altijd als hij licht aangeschoten raakt.

Met een kleine trilling in zijn stem vertelde hij over een gesprek dat hij had gevoerd met zijn zoontjes van zes en acht. Het ging over geluk. Ze hadden hem toevertrouwd dat ze pas echt gelukkig werden van computergames spelen. En dat verontrustte hem.

Ik keek hem niet-begrijpend aan. Zo erg was dat toch ook weer niet? Wij besteedden vroeger toch ook alle tijd die we niet op school zaten aan voetballen op hobbelige grasveldjes? Hij knikte, maar verwees naar zijn favoriete columnist Tim Harford. 

Harford had met zijn vijfjarige zoontje eenzelfde ervaring opgedaan als Rob met zijn jongens. Ook het zoontje van Harford was alleen gelukkig als hij computergames kon spelen. De tranen stroomden over z'n wangen toen hij het aan zijn vader bekende. Rob was geschrokken van het stukje, omdat Harford naar een climax toewerkte die zijn onrust had opgewekt. Rob voorzag eenzelfde toekomst voor zijn zoontje als het leven van een twintiger in Amerika.

Het verhaal van Harford in het kort: het gaat goed met de arbeidsmarkt in Amerika. De werkloosheid is op het laagste niveau in zestien jaar. Maar één categorie valt buiten schot: die van de jonge mannen.

Ze tellen niet mee in de officiële cijfers omdat ze niet naar werk zoeken. Omdat ze geen enkele hoop meer hebben, maar ook omdat ze liever games spelen. Voedsel is goedkoop, computergames zijn goedkoop en leven bij je ouders is goedkoop. Waarom zou je werken? Vrouwen en oudere mannen willen graag werken, ze zijn tot op het bot gemotiveerd, maar jonge mannen tussen 18 en 30 jaar keren hun rug naar de maatschappij. Ze zijn gefixeerd op de onechte wereld van het videogamen. 

Een trend die er serieus aan het insluipen is, zoals ook blijkt uit een afgelopen week verschenen onderzoek van vier economen van de University of Chicago. De economen hadden veel onderzoeken gelezen naar de effecten van technologie op werk en over de opkomst van robots die menselijke arbeid verdringen. Maar gedegen onderzoek naar de invloed van technologie op de bereidheid om te werken was er nog niet.

Daarom sloegen Mark Aguiar, Mark Bils, Kerwin Kofi Charles en Erik Hurst de handen ineen. Ze kwamen tot de verbijsterende conclusie dat videogaming ongeveer een werkweek aan tijd opslokte bij steeds meer jongeren.

Onderzoeker Erik Hurst zocht naar een verklaring. In zijn jonge jaren (midden jaren negentig) had je tweehonderd tv-kanalen tot je beschikking, maar tv-kijken was een solitaire bezigheid. Videogaming doe je vanuit huis, maar in contact met anderen, het vervangt de echte wereld. Hurst denkt dat deze computergamers alleen nog op zoek gaan naar een baan als de lonen fors stijgen, zodat de prikkel om naar buiten te gaan groot genoeg wordt.

Producenten van videogames zullen in al hun cynisme hun pijlen op een nieuwe markt gaan richten: die van Griekenland. Jongeren tussen 25 en 30 die gestudeerd hebben, dromen er massaal van te vertrekken. Wie het niet voor elkaar krijgt, moet terugvallen op zijn familie, zoals je altijd ziet in landen met een zwakke staat.

Een groeiende groep jonge Grieken in Athene woont tot ver in hun veertigste (!) bij hun ouders. En hoe goed ze het ook met hun ouders hebben, de steeds verfijndere videogames zullen het gevecht om aandacht altijd winnen.

Meer van Paul van Liempt

Meer opinie