paul_van_liempt.png

Paul van Liempt

@paulvanliempt

Paul van Liempt is presentator van het programma 'Van Liempt, één op één', elke maandag om 22.30 op RTL Z. Hij schrijft over ondernemerschap. En de rol van media.

Opinie

Flexibel als beton? Dan nooit meer aan het werk

Onlangs sprak ik een ondernemer die het tot een blijvende notering in de Quote 500 had geschopt. Hij had op zijn vijftigste met werken kunnen stoppen, maar moest er niet aan denken. De omgang met klanten, de alertheid door het voortdurend bereikbaar zijn, de vreugde vanwege het succes en zelfs de pijn van de mislukking wilde hij niet missen. En zijn vrouw, die bij iedere nieuwe klus tegenstribbelde dat hij het nu eindelijk eens rustiger aan moest om meer tijd voor haar en de kinderen te hebben, hield hij vakkundig aan de lijn. Zijn verdedigingslinie: ‘Natuurlijk schat, ik kan dit er eigenlijk niet bij doen, maar het is maar voor drie maanden.’ In de praktijk bleken die maanden vaak jaren te worden.

Om met plezier je werk te blijven doen en te behouden is meer nodig dan je vrouw om de tuin te leiden, las ik in het rapport ‘Perspectief op groei’ van De Nederlandsche Bank. De bank maakte een analyse van de toekomstvisie van economen die het donker inzagen en van economen die vol vertrouwen vooruit keken. De zwartkijkers denken dat de economische groei afzwakt. Ze zien geen heil in technologische vernieuwingen, omdat de belangrijkste innovaties al achter ons liggen. De positieve economen denken dat de grote vernieuwingen er nog aan komen, maar waarschuwen dat het niet altijd tot baangroei zal leiden door de opmars van de robots.

Een goed ingevoerde econoom vertelde me dat het met die robots niet zo’n vaart zal lopen. Uiteindelijk zal de roep om menselijke arbeid in de zorg en het onderwijs alleen maar toenemen. Daarna liet hij een korte stilte vallen, kuchte even en zei op fluistertoon dat het alleen onduidelijk is hoe lang die overgangsfase naar meer werk gaat duren. Stel dat het een jaar of vijftien is, dan kan iedereen voor zichzelf uitrekenen hoe lang de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt.

Maar het DNB-rapport heet niet voor niets ‘Perspectief op groei.’ Wie weerbaar is en bereid om aan permanente educatie te doen, kan van de ene in de andere baan rollen. Een flexibele geest doet wonderen. Managing partner van executive searchbureau De Vroedt & Thierry Ralf Knegtmans komt in zijn nieuwe boek ‘Agile talent’ tot dezelfde conclusie. Kennis van nu kan morgen achterhaald blijken, dus ontwikkel jezelf tot iemand die vragen van morgen kan oplossen. Werkgevers moeten bij aanname van nieuwe mensen meer dan ooit op persoonskenmerken gaan letten. Ben je flexibel als beton, of bereid  jezelf steeds opnieuw uit te vinden? Selecteer op veerkracht, nieuwsgierigheid en leervermogen.

Ik miste in het rapport en het boek alleen het belang van standvastigheid. Want zo flexibel als Wim Pijbes hoeven we toch hopelijk ook niet te worden? Jarenlang vocht hij tegen de fietspassage, de onderdoorgang van het Rijksmuseum. Veel te gevaarlijk, riep hij. En: ‘Ik ben meer met fietsers bezig dan met Rembrandt.’ Na de opening, met fietstunnel, verklaarde hij doodleuk dat hij nu zelf met plezier door de tunnel fietste. In Amsterdam woedt nu een heftige discussie over een verbod op de bierfiets in de stad. Voorstanders beroepen zich op het ‘recht op joelen’, waarmee ze het gekrijs van de fietsende idioten een juridisch tintje willen geven. Burgemeester Van der Laan is fel tegen de bierfiets. Uitspraak over drie weken. En nu maar hopen dat hij niet zo flexibel is om in het nieuwe jaar, joelend over de gracht, te schreeuwen dat hij met veel plezier zelf op de bierfiets is geklommen.

Meer van Paul van Liempt

Meer opinie