We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
paul_van_liempt.png

Paul van Liempt

@paulvanliempt

Paul van Liempt is presentator van het programma 'Van Liempt, één op één', elke maandag om 22.30 op RTL Z. Hij schrijft over ondernemerschap. En de rol van media.

Opinie

Dit hebben QE, een sekscrisis, Henk Krol en millennials gemeen

Het blijft kwakkelen in Europa en Amerika, ook in China houdt het niet over. Maar het slechtst gaat het met Japan. We zouden het bijna vergeten. Nog steeds is Japan een grote wereldeconomie, maar toekomstbestendig is het al lang niet meer. Japan was het eerste land waar de Centrale Bank het instrument van kwantitatieve verruiming (QE) inzette, om het deflatiegevaar af te wenden. Andere landen volgden, omdat er niet meer smaken waren en de politiek een almaar afwachtender houding aannam.

Niet dat het hielp, integendeel. Oud DNB-president Nout Wellink nam het woord ‘kamikaze QE’ al eens in de mond en waarschuwde dat met al die QE-programma’s 'het systeem op een zeker moment zal breken.' Hij was bang dat de centrale banken los van de realiteit raken. Alle kaarten inzetten op het halen van een inflatiedoel is gevaarlijk, het medicijn moet heroverwogen worden, zeker nu de vergrijzing voor een natuurlijke druk op de inflatie zorgt.

Die grijze plaag neemt in Japan grote vormen aan. De Belgische website hln.be illustreerde dat onlangs op geheel eigen wijze. De site richt zich op een groot en breed publiek en begrijpt dat een gedegen verhaal over Japan en QE een klein bereik heeft. En in de werkwijze van de president van de Japanse Centrale Bank Haruhiko Kuroda, die de rente op een ultiem laag niveau houdt, is al helemaal niemand geïnteresseerd.

Ze gooiden de vergrijzing daarom over een andere boeg: ‘Japan kampt al 25 jaar met een heuse sekscrisis. Een almaar dalend geboortecijfer en een vergrijzende bevolking zijn volgens experts een tikkende tijdbom. Als de Japanners hun libido niet terugvinden binnen 1750 jaar, dan sterft het land uit. De dag waarop er nog 1 Japans kind overschiet is 16 augustus 3766, als het land niet uit haar sekscrisis geraakt tenminste.’ Het verhaal is gebaseerd op onderzoek van de Tohoku-universiteit. De Japanse Associatie voor Familieplanning stelt dat de sekscrisis wordt veroorzaakt door de hoge werkdruk: ‘Japanners werken tot tachtig uur per week, wat het libido niet ten goede komt.’

De demografische tijdbom onder Japan, ligt nog lang niet onder ons land, maar we moeten wel oppassen. Al is er geen onderzoek bekend dat de relatie zoals in Japan met een sekscrisis legt. De grijze plaag is op korte termijn zelfs een zegen voor de 50Plus partij, de partij die naast de PVV de grootste kans op een gigantische zetelwinst maakt. En enorm potentieel aan kiezers kan Nederland aan een kabinet Wilders-Krol helpen. Niet alleen door QE kan het systeem op breken staan, daar kan een partij als 50Plus ook toe bijdragen. Marcel van Dam notabene voorspelde het al: 'Als de revolutie die hij (partijvoorzitter van 50Plus Jan Nagel) onder ouderen wil ontketenen slaagt, zal die zijn eigen kinderen verslinden.'

Als Henk Krol en Jan Nagel de babyboomers weten te verleiden ziet het er treurig uit voor de generaties na hen. Zonder hervormingen zal over tien jaar één werkende volwassene, één niet-werkende volwassene, alle kinderen en ook zichzelf moeten onderhouden. Het is te hopen dat op 15 maart de millennials, groot genoeg in aantal, massaal naar de stembus gaan, en het niet laten afweten zoals in Amerika en Groot-Brittannië. Dan blijft een Japan-scenario ons bespaard.

Meer van Paul van Liempt

Meer opinie