We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
paul_van_liempt.png

Paul van Liempt

@paulvanliempt

Paul van Liempt is presentator van het programma 'Van Liempt, één op één', elke maandag om 22.30 op RTL Z. Hij schrijft over ondernemerschap. En de rol van media.

Opinie

Biertje bij de kapper moet VVD omhoog halen in de peilingen

Vrijdag had ik twee afspraken op één dag in dezelfde stad en een wereld van verschil kwam me tegemoet. Zo kort voor de feestdagen wandelend door de PC Hooftstraat in Amsterdam denk je dat er niets aan de hand is in Nederland. Adembenemende luxe in de etalages, uitbundige feestverlichting als een triomfantelijke boog hoog over de weg gespannen en ogenschijnlijk zorgeloos winkelend publiek. Hier is het 'all the time partytime.'

Een paar uur later op bezoek bij een vriend in Zuid-Oost zag het er anders uit. Hij vertelde over een sigarenwinkel in zijn buurt, waar de sigaretten per stuk werden verkocht vanwege de aanhoudende crisis bij de bewoners.

Voor die laatste groep is het geen groot nieuws dat de VVD een initiatiefwet heeft ingediend die het winkeliers makkelijker moet maken een glas alcoholische drank te schenken. Maar het is wel nieuws, voor iedereen die de mond vol heeft van eigen verantwoordelijkheid én ondernemen zonder lastige hinderlijke regels.

Want wat is er aan de hand? Al jaren woedt er een felle strijd vanwege 'blurring'. Een woord dat buiten de retailwereld onbekend is, maar daarbinnen tot hoog oplopende emoties leidt. Blurring verwijst naar een mengvorm van horeca en winkel. Kappers, modezaken en boekhandels schenken graag een wijntje voor hun klanten. Maar De Slijtersunie is er fel op tegen: oneigenlijke concurrentie.

Je koopt een pak in een herenmodezaak en krijgt een glas prosecco of champagne aangeboden om de aanschaf te vieren. De kapster zet op vrijdagmiddag een glaasje wijn voor je neer. En de boekhandel schenkt een Belgisch biertje omdat er weer een nieuwe Herman Brusselmans uit is. Allemaal bedoeld om met frisse formules de binnenstad levendig te maken en de hoge leegstand tegen te gaan, zeggen de voorstanders.

Nog een voorbeeld: de Belgische startup Wasbar, een wasserette met een bar, is overal succesvol, maar kan zich vanwege achterhaalde wetgeving vooralsnog niet in Nederland vestigen. Het mag niet, houdt voorzitter van De Slijtersunie Ron Andes voet bij stuk. De consument moet beschermd worden tegen impulsaankopen, alcohol in het spel betekent dat het gezondheidsbelang en de openbare veiligheid in het geding is. Stel dat je een pak koopt, je daarna vol laat lopen in de modezaak en vervolgens in je auto naar huis gaat. Je moet niet aan de gevolgen denken.

Een beetje politicus zou wel raad weten met die Slijtersunie, zou je denken. Een branchevereniging nota bene. In de praktijk vertegenwoordigen ze bijna nooit iemand. Tandeloze tijgers met een kansloze missie, maar deze Unie zeurt door als een rottende kies. Ze spannen zelfs rechtszaken aan tegen gemeenten die experimenteren met pilots waarin mengvormen van winkels en horeca worden gedoogd.

Als ik zelfstandig slijter was, die de Unie zegt te vertegenwoordigen, zou ik een vereniging willen die regelt dat mijn drank door die winkels wordt gekocht. En de ondernemer zelf is verantwoordelijk voor de hoeveelheid die wordt geschonken. Goed systeem, want wie is er gebaat bij dronken klanten die bij bosjes door de politie worden aangehouden als ze dronken achter het stuur worden betrapt?

Dappere burgemeesters lieten de pilots gewoon doorgaan, de rechter stelde ze in het gelijk. Maar de verantwoordelijke minister, Henk Kamp, is minder dapper. Hoewel een groot voorstander van blurring, durft hij zijn handen niet te branden aan de zaak, bang als hij is voor discussies over gezondheid met staatssecretaris Van Rijn.

Na z’n als vaag ontvangen energieagenda een nieuw smet op z’n blazoen. Partijgenoot Ziengs probeert nu met z’n initiatiefwet het liberale gezicht te redden. Rijkelijk laat, waardoor hij de verdenking op zich laadt dat electoraal gewin zegeviert boven visie en overtuiging. Want voor de VVD blijft het MKB een zeer interessant kiezerspotentieel.

Meer van Paul van Liempt

Meer opinie