maarten_veeger.png

Maarten Veeger

@breakingsweep

Maarten Veeger is verslaggever bij RTL Z. Hij verwondert zich over de ontwikkelingen in Europa. 

Opinie

Vluchten naar Amersfoort, Arnhem of Eindhoven wellicht?

In dagblad de Limburger ging onlangs het gerucht dat DSM na 115 jaar Heerlen het hoofdkantoor naar Amsterdam zal verplaatsen. Het zou niet het eerste grote bedrijf zijn dat vanuit de provincie verkast naar de hoofdstad. Tien jaar geleden verhuisde AkzoNobel het hoofdkantoor van Arnhem naar de de Zuidas in Amsterdam. Want daar moest je zijn als beetje multinational. Twintig jaar geleden kwam Philips met de bedrijfstop vanuit Eindhoven naar een wolkenkrabber bij het Amsterdamse Amstelstation. Met hen, voor hen en na hen kwamen meerdere grote en kleine bedrijven naar de hoofdstad. Want alleen daar kon je in de ogen van de managers van die bedrijven goed werken.

Philips beargumenteerde destijds de verhuizing met de woorden 'De raad van bestuur gaat zich in de afgeslankte vorm voornamelijk bezighouden met strategie, financiering en global management. In Amsterdam kunnen onze managers dat werk beter doen. De personele omstandigheden zijn er gewoon beter. Er is meer kennis voorhanden.'

Andere argumenten voor de multinationals uit de provincie waren het feit dat er in Amsterdam een grote luchthaven in de buurt was en dat het talent, met name commercieel en financieel, eigenlijk alleen daar te halen was. Omdat er een cluster van gelijkgestemde bedrijven ontstond, moest je daar gewoon tussen zitten. En door in het gezellige Amsterdam te zitten, werd het bedrijf ook voor internationaal talent een attractieve werkgever. De werknemer wilde namelijk ook graag daar zitten, waar het goed wonen is. In Eindhoven en Arnhem konden ze met een bek vol tanden de bedrijven uitzwaaien. Gedoemd tot provincialisme. En crisis.

In 2017 zou menig medewerker van die en de vele andere grote en kleine bedrijven daar wel eens heel anders over kunnen denken. Wonen in Amsterdam is op sommige gebieden een hel geworden. Het is er druk met toeristen en verkeer. En het kopen of huren van een huis is voor menig talent knap lastig dan wel financieel onmogelijk geworden. Waar hij of zij in Arnhem of Eindhoven een riant huis met tuin krijgt, is het in Amsterdam drie hoog achter en flink boven de vraagprijs. Internationals vinden er voor hun kinderen amper een plek op de bomvolle internationale school. En dochterlief moet eerst een tijdje op de wachtlijst voor ze mag gaan hockeyen.

Dat je ook in provincie talent kunt vinden, laten bedrijven als ASML (Veldhoven), Vanderlande (Veghel) en de vele tech- en designbedrijven rondom Eindhoven en in Brabant goed zien. Het aantrekken van nieuw talent gaat buiten de Randstad ook eenvoudiger. Vooral omdat het wonen er nog betaalbaar is. En binnensteden zoals die van Den Bosch, Amersfoort, Groningen of Breda doen qua gezelligheid niet onder voor Amsterdam. Het schijnt ook in Eindhoven, Nijmegen en Arnhem best gezellig te kunnen worden. Een sterrenrestaurant is vandaag de dag ook in die steden nooit ver rijden. Internet is er even snel. De cappuccino net zo lekker.

Gezien de overspannen situatie in Amsterdam zouden bedrijven er maar weer eens aan moeten denken (terug) te verhuizen naar elders in het land. De argumenten die Philips in 1997 gebruikte om naar Amsterdam te komen, gelden niet meer voor het bedrijf. Vanuit de provincie werk je net zo global. Zo laten veel andere bedrijven zien. En Philips heeft een deel van het topmanagement verhuisd naar Azië. Ook andere multinationals zetten een groot deel van de top van het bedrijf in een ver buitenland. Zo belangrijk als plek om over je strategie na te denken is Amsterdam blijkbaar ook weer niet.

Voor AkzoNobel geldt hetzelfde. Terug naar Arnhem slaat misschien nergens meer op. Daar is niets meer van het bedrijf. Maar waarom niet naar bijvoorbeeld Amersfoort? Of Den Bosch?

En DSM? Dat blijft bij nader inzien gelukkig gewoon in Heerlen. Zo schreef ook de Limburger een paar dagen nadat het gerucht van de verhuizing de wereld in kwam. De groeimarkten China en Amerika zijn vanuit Heerlen immers net zo ver als vanaf de Zuidas.

Meer van Maarten Veeger

Meer opinie