maarten_veeger.png

Maarten Veeger

@breakingsweep

Maarten Veeger is verslaggever bij RTL Z. Hij verwondert zich over de ontwikkelingen in Europa. 

Opinie

Stop toch eens met dat verwennen van 65-plussers

Woensdagmiddag. Amsterdam. De tentoonstelling over Tsarina Catharina in de Hermitage. Het is lekker druk. Vooral 65-plussers vinden de jurken, kronen, schilderijen van de vrouw zelf en van haar vrienden en minnaars interessant. Voor hen bedraagt − net als voor volwassenen − de toegangsprijs 17,50 euro. Want de Hermitage rekent geen korting voor 65-plussers. Trouwens ook niet voor studenten. Maar daar is er geen een van.

Het is voor de 65-plusser blijkbaar geen enkel probleem om dure toegangskaartjes voor musea en theater neer te leggen. De zalen zijn vaak gevuld met goedgeluimde grijsaards. Geef ze eens ongelijk. Pluk de dag. Pluk het 65plus-leven.

Daar hoeven ze − net als gewone volwassenen − helemaal niet meer bij geholpen te worden in Nederland. Want de senioren staan er in ons land beter voor dan ooit tevoren. Zeker als je het vergelijkt met de jongere generaties.

Ouderen boven de 65 zijn de laatste jaren een stuk rijker geworden, zegt het CBS. Ze hebben het minst last gehad van inkomensverlies door de economische crisis.

Maar 65-plussers (ik noem ze geen ouderen) worden nog volop geholpen om bij hun uitstapjes minder uit te geven dan 65-minners. In de trein krijgen ze korting met vrij reizendagen. In het openbaar vervoer in steden als Rotterdam, Nijmegen en Dordrecht hoeft de 65-plussers niets te betalen. Bioscopen bieden ouderenkorting. De stadspas van Amsterdam zorgt ervoor dat rijk en arm vanaf de AOW leeftijd toch gratis de musea in kan en biedt nog veel ander lucratief cultureel en ander voordeel. Zo bieden veel restaurants bieden ouderen korting aan, maar ook fitnessclubs, energiebedrijven, reisorganisaties, de Efteling, dierentuinen en ga maar door.

Ook voor de 65-plussers van de nabije toekomst wordt de toekomst financieel goed. Huishoudens met een hoofdkostwinner tussen de 55 en 65 jaar oud zijn het vaakst welgesteld, meldt het CBS in het jaarrapport 2016. Ze kunnen ze opmaken voor een pensioentijd waarin ze hun hard verdiende geld maar met mate kunnen uitgeven. Overal is tenslotte korting.

En laten we eerlijk zijn: dat is ze helemaal niet gegund. Het zijn vaak de hogere inkomens onder de 65-plussers die gebruik maken van al dat voordeel. Gevorderden die dankzij alle (fiscale) voordelen van de afgelopen decennia toch al de mazzel hadden om hun leven extra comfortabel in te richten. Dat neem ik ze overigens helemaal niet kwalijk. Maar geholpen worden met nog meer pleziertjes: die tijd dient voorbij te zijn.

Onder 65-plussers komen procentueel de minste lage inkomens voor. Die hebben geen steuntje nodig als het gaat om leuke dingen doen. Geef die korting juist aan jongeren, gezinnen met kinderen en anderen voor wie een (cultureel) uitstapje al snel wel heel erg duur wordt. Zo wordt het ook in de Hermitage wellicht wat minder grijs. 

Meer van Maarten Veeger

Meer opinie