maarten_veeger.png

Maarten Veeger

@breakingsweep

Maarten Veeger is verslaggever bij RTL Z. Hij verwondert zich over de ontwikkelingen in Europa. 

Opinie

Je bent verdorie GROEN Links!

De ondergrens was bereikt. En daar wilde GroenLinks bij de onderhandelingen over het vormen van een regeringscoalitie VVD-CDA-D66-GL niet overheen. En dus vertrok Jesse Klaver van de onderhandelingstafel van Edith Schippers.  Er moest maar een regering worden gevormd zonder GroenLinks. Ondanks de historische overwinning voor de partij. En ondanks het feit dat regeringsdeelname van Klavers partij door vrijwel alle andere partijen in het parlement juist van harte wordt aangemoedigd.

De ondergrens betrof de manier waarop de andere partijen om wilden gaan met migratie.  Voor zover bekend wilde GroenLinks niet mee met het idee dat de tienduizenden of meer vluchtelingen die vanuit Afrika naar Europa komen varen, straks in de regio worden opgevangen. Voor Klaver kan Nederland meer vluchtelingen opvangen, moeten er ook meer vluchtelingen over Europa worden verdeeld en is opvang in Afrika dus onacceptabel.

Doodzonde dat Klaver hier een breekpunt van heeft gemaakt. Vooral omdat nu GroenLinks is vertrokken van de onderhandelingstafel het milieu, het groene dus, de grote verliezer wordt. Voor geen enkele andere partij is groen zo belangrijk als voor GroenLinks.  Zo ver als die partij groen wilde gaan, durft geen andere. Het wordt met GroenLinks mede aan het stuur pas echt meters gemaakt als het gaat om de klimaatdoelstellingen die de wereld in Parijs heeft afgesloten.

VVD en CDA zijn, ondanks dat ook werkgevers schreeuwen om een groener beleid, niet bepaald de trekkers voor beleid dat minder energie, minder vuilnis en minder verkeer oplevert. D66 wil zo graag meeregeren dat het lijkt dat ze bereid zijn met alle winden mee te waaien. En eventuele nieuwe coalitiepartners als de ChristenUnie en de SP roepen wel eens wat groens maar hebben vooral andere waarden.

Helemaal jammer omdat Den Haag als het om migratie gaat zo verdomd weinig in de melk te brokkelen heeft. Alsof onze ministers de grens dichthouden en afspraken met landen als Libië gaan maken. Dat doet een eventuele nieuwe regering Rutte helemaal niet zelf. Dat gebeurt op Europees niveau. En Nederland kan zich onder leiding van VVD en CDA dan wel hard maken voor opvang in de Afrikaanse regio: als de rest van de Europese Unie het anders wil, dan gaat het anders.

Op milieugebied kan Nederland wel heel erg veel zelf doen. Het beleid om ons land van het aardgas los te laten raken, kan worden versneld. Het rekeningrijden kan ons wat vaker uit de auto jagen. Mensen kunnen op andere manier uit de auto en van de brommer worden gejaagd. Hop de fiets op. Zonnepanelen en windparken. Dat beleid doen we allemaal zelf hier in Den Haag.  En dat gaat zonder GroenLinks ongetwijfeld stukken minder hard.

Alhoewel…. Jesse Klaver liet in een bijeenkomst met zijn partijgenoten ontvallen dat hij ook best compromissen wil sluiten. Rekeningrijden kan wat hem betreft van de baan. Ofwel, een stukje van het groene van zijn partij biedt hij de andere partijen aan als wisselgeld. Fout Jesse. Ga voor het groene. Daar ben je vooral om gekozen. Juist al het andere is je wisselgeld. En pak nu maar snel die tweede kans.

Meer van Maarten Veeger

Meer opinie