maarten_veeger.png

Maarten Veeger

@breakingsweep

Maarten Veeger is verslaggever bij RTL Z. Hij verwondert zich over de ontwikkelingen in Europa. 

Opinie

Een naar diesel ruikende voorzitter die Europa ongeloofwaardig maakt

Hoe zorg je ervoor dat we nog minder enthousiast worden over de Europese Unie dan we nu al zijn? Twee nieuwtjes uit Brussel de afgelopen week helpen niet daarin voor een omslag te zorgen.

Ten eerste was daar het Europagebouw. Een architectonisch hoogstandje, maar zoals te verwachten is met dit soort projecten veel te duurder dan ooit was afgesproken. Het gebouw kostte 321 miljoen euro, 81 miljoen meer dan was afgesproken.

Maar dat is 'peanuts' vergeleken met het tweede nieuwtje. Het Europese Parlement moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Nu Martin Schulz heeft gekozen voor de binnenlandse politiek in Duitsland, moet er een andere Europeaan in hart en nieren komen om het enorme parlement te leiden. Er is een gedoodverfde kandidaat. Antonio Tajani. Het zou een klap in het gezicht zijn van de Unie.

Tajani is niet zomaar een Europeaan. In 1994 kwam de Italiaan in het Europees Parlement terecht. Daarvoor had hij politieke ervaring opgedaan, eerst als woordvoerder van premier Silvio Berlusconi, daarna als parlementariër voor diens partij Forza Italia. Hij noemt zichzelf ook een van de oprichters van de partij die ter eer en glorie van de voormalige Italiaanse premier is opgericht. Hij is een vertrouweling van Berlusconi. En dat pleit niet voor je, vooral niet buiten Italië.

Tajani overleefde alle Italiaanse regeringscrises door op gepaste afstand, namelijk in Brussel, te blijven. Daar was hij van 2008 tot 2014 commissaris, eerst van transport, daarna van industrie.

En in die rol wist hij al lang voordat wij het wisten dat er gesjoemeld werd met de dieselauto’s van Volkswagen. Maar hij ondernam destijds, in 2013, niets. En het gesjoemel van de Duitse automaker werd pas een schandaal toen de Amerikanen er in 2015 mee kwamen.

'I knew nothing', was het commentaar van Tajani op het dieselschandaal. Ondertussen legde uitgerekend dat schandaal pas echt goed bloot waardoor mensen een hekel krijgen aan de EU:  Europese politici die liever aan bedrijven dan aan burgers denken.

De autolobby in Brussel smijt er jaarlijks miljarden tegenaan en heeft in Tajani een goedwillige bestuurder. Der Spiegel schreef dat Volkswagen Tajani al met een fraai wedstrijdshirt van de toenmalige Duitse kampioen Wolfsburg (de stad die de bakermat is van Volkswagen) als een kind zo blij kon maken.

Er zijn Europarlementariërs met kritiek op de kandidaat met de meeste kansen. De leider van de Europese Groenen, Philippe Lambert noemt Tajani een 'no go' die het parlement nooit kan verenigen. Er was verdeeldheid binnen Tajani’s eigen EVP-fractie, de christendemocraten van de EU. Maar concurrenten daar trokken zich allemaal terug. En er komt mogelijk ook steun komt uit een onverwachte hoek, namelijk van de sociaaldemocraten, de andere grote partij in het parlement.

Die overwegen Tajani te steunen omdat nu instemmen met Tajani betekent dat  de nieuwe Europese president uit hun gelederen zal gaan komen. Donald Tusk stapt in mei 2017 op. En dat baantje willen de sociaaldemocraten nog liever dan de hamer in het parlement. De steun van de christendemocraten nu, is straks hun stem voor het sociaaldemocratische presidentschap.

Weg dus met principes over vuile dieselauto’s, de lobbymacht van het grootkapitaal en vriendjes van Silvio Berlusconi. Baantjes, daar gaat het om. 

17 januari wordt de nieuwe parlementsvoorzitter gekozen. Ook liberaal Guy Verhofstadt doet nog een gooi. Maar het lijkt allemaal voorgekookt en afgestemd. De naar dieselolie ruikende vriend van Berlusconi wordt de baas van de 736 leden. Als u wat twijfels heeft bij de Europese Unie, dan begrijp ik dat.

Meer van Maarten Veeger

Meer opinie