maarten_veeger.png

Maarten Veeger

@breakingsweep

Maarten Veeger is verslaggever bij RTL Z. Hij verwondert zich over de ontwikkelingen in Europa. 

Opinie

Durf eens echt voorop te lopen, pensioenfonds ABP!

Louter lof voor het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Dat maakte donderdag bekend de pensioenpremies van onze ambtenaren niet meer te beleggen in tabaksbedrijven. 'Moedig en wijs', en 'ongelofelijk blij' was vanuit de antirooklobby de reactie op het besluit.

Maar het is helemaal niet moedig. En moeten wij blij zijn? Het is niet meer is dan normaal voor een pensioenfonds. Want waarom stopt het ABP met tabak? Omdat er geen toekomst meer in zit. In het verleden werd er goed geld mee verdiend. Maar dat wordt zoals ze bij het ABP zeggen in de toekomst "anders". Oftewel, sell sell sell.  

ABP heeft 1,5 miljard euro in tabak zitten; nog geen half procent van de totale portefeuille.

Het ABP wil een nettere investeerder worden. Er was een trots persbericht. ABP belegt niet meer in bedrijven die producten maken die aan alle hieronder staande criteria voldoen:

  • per definitie schadelijk is voor mensen,
  • daar met de invloed als aandeelhouder niets aan kan worden veranderd,
  • het geen nadelige gevolgen heeft als het er niet meer zou zijn,
  • en er een wereldwijd verdrag gericht is op het uitbannen ervan.

Als bij die vier punten een vinkje staat, gaat het ABP kijken of ze de belegging af kunnen stoten. Let wel: dat gaan ze dan bekijken. 'Kunnen leiden tot uitsluitingen', is wat ze zelf zeggen. Als het gewoon nog heel veel rendement lijkt te gaan opleveren dan doen ze het natuurlijk niet.

Het blijft zo een braaf pensioenfonds en niet een instelling die echt een punt wil maken.

In tegenstelling tot de stad New York. Het stadsbestuur verklaarde deze week echt de oorlog aan de oliemaatschappijen. Burgemeester Bill de Blasio zei dat de pensioenfondsen van de stad de 5 miljard dollar aan pensioeninvesteringen in de vijf oliemaatschappijen, BP, Shell, ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips moeten gaan verkopen. "Om onze bevolking te beschermen. Wij wachten niet meer."

De Blasio is de als het om klimaatverandering gaat veel te trage handelende oliebedrijven spuugzat. Ze wisten tenslotte al decennia wat hun impact is op het klimaat, maar hielden de bewijzen daarvoor achter. Natuurgeweld zoals de orkaan Sandy zadelde de stad vervolgens om met miljardenschades. 

Dat 'wij wachten niet meer' moeten ze ook bij de ABP eens tot in de bestuurskamer door laten dringen. Dus niet wachten tot het geen interessante belegging meer is maar voorop durven lopen. 

Want ook het ABP zegt klimaatverandering serieus te nemen. En erkent dat daarbij een heel belangrijke rol is weggelegd voor oliemaatschappijen. ABP zegt die 'van binnenuit' te willen veranderen. Zo melden ze vol trots op de website:  

'ABP is al jaren in gesprek met ExxonMobil over het klimaat. Langzaam maar zeker boeken we vooruitgang.'

'Langzaam maar zeker.'  

Natuurlijk.

We wachten wel.

ABP stemde ook tegen de resolutie die het activistische aandeelhouderscollectief Follow This bij de laatste aandeelhoudersvergadering van Shell indiende. Waarin stond dat Shell zelf schonere energiebronnen moet gaan gebruiken en ook de klanten daartoe moet aansporen.

Dat gaat ABP te ver. Shell heeft amper andere energiebronnen en dus moeten Shell-klanten vooral olie en gas blijven gebruiken. Niet te snel met elektrische auto's en zonnepanelen. Anders is er geen dividend voor het ABP. En minder pensioen voor de ambtenaren.

In dit geval gaat het ABP vrolijk verder met beleggen in een zaak die:    

'per definitie schadelijk is voor mensen; geen nadelige gevolgen heeft als het er niet meer zou zijn en waarvan er met het Klimaatakkoord toch een soort van wereldwijd verdrag is gericht op het uitbannen of in ieder geval sterk verminderen ervan.'

Het is alleen wel iets waar ze met hun invloed als aandeelhouder wél iets aan kunnen veranderen.

Alleen doen ze dat verdomme niet.

Ze wachten.

Het blijven tenslotte ambtenaren.

Meer van Maarten Veeger

Meer opinie