online foto's 400x300_Jos Heymans 2014.png

Jos Heymans

Politiek columnist Jos Heymans over wat hem opvalt in de Haagse en Europese politiek.

Opinie

De R is weer in de maand

De Parlementaire Pers Vereniging heeft de verkiezing van de politicus van het jaar net een dag te vroeg geschrapt. Amper 24 uur later slaagde Mark Rutte erin de 27 Europese regeringsleiders over te halen om een juridisch bindende verklaring toe te voegen aan het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Of je nu ja of nee hebt gestemd tijdens het referendum, de klus die Rutte heeft geklaard is – los van de inhoud – formidabel. Dat had hem zomaar de eretitel van politicus van het jaar kunnen opleveren.

"Als het wel een keertje fout ging, bleef dat wonderwel niet aan Rutte kleven"

De R is weer in de maand; de tovenaarsleerling heeft 't hem weer geflikt. In de afgelopen jaren heeft Rutte vaak voor hete vuren gestaan. Hij slaagde er telkens in de oplossing te bereiken die hij wilde. Hij werd lijsttrekker ten koste van de razend populaire Rita Verdonk, overtuigde de fracties van VVD en PvdA om een wel zeer ongebruikelijk huwelijk met elkaar aan te gaan, verleidde oppositiepartijen zijn kabinet te steunen toen hij de meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakte. En als het wel een keertje fout ging – loze belofte over 1000 euro extra voor elke werkende, geen cent meer naar de Grieken –  bleef dat wonderwel niet aan hem kleven. De teflon-premier, werd zijn bijnaam.

Hoe knap het is om dwarsliggende landen uit Oost-Europa te overtuigen, die Oekraïne het liefst lid zien worden van de EU, het zegt niets over de waardering voor dit huzarenstukje van de premier. De kritiek op Rutte is ongekend hard. Voor de PVV is Rutte een neppremier die met pek en veren het land uit moet, leiders van het nee-kamp zijn woedend en CDA-baas Buma verwijt Rutte de kloof tussen politiek en kiezers te vergroten. Voor de goede orde, het CDA is vóór het verdrag en tegen het referendum, maar vindt dat de uitslag moet worden gerespecteerd. Zo'n standpunt kan alleen het CDA verzinnen.

"Roemer is geen winnaar; hij kan het verlies van de PvdA niet verzilveren en geen kiezer boeien"

Ook Emile Roemer roert zich, dolblij dat de aandacht even niet op hem is gevestigd. "Er was al een deal", bromde de SP-leider. "Nee is nee".

Roemer is de tweede R in de maand die deze week alle camera's haalde. Hij werd verlinkt door fractiegenoten die geen stuiver geven voor zijn leiderschap. Binnen een paar uur was de ruzie bijgelegd, de vrede getekend, maar de vraag is of het bestand zal houden. De daders zijn immers nog op vrije voeten en kunnen zo weer opnieuw toeslaan. Want Roemer is geen winnaar; hij kan het verlies van de PvdA niet verzilveren en geen kiezer boeien. Als hij blijft hangen op die magere elf zetels in de peilingen, mag hij niet eens meedoen aan het premiersdebat van RTL. Dan is het na 15 maart alsnog over en uit voor Roemer.

Terug naar de succesvollere R, die van Rutte. De Brusselse muren zijn weliswaar geslecht, die in Den Haag nog niet. In de Tweede Kamer heeft Rutte vrij probleemloos een meerderheid voor zijn deal, maar door het dwarsliggende CDA heeft hij die nog niet in de Eerste Kamer. Als een handjevol CDA-senatoren overloopt naar het kabinetskamp, heeft Rutte de volle buit binnen. Rutte heeft het plan al klaar: in de Eerste Kamer wordt mogelijk pas na de verkiezingen gestemd over het Oekraïneverdrag; de senatoren van het CDA kunnen rustig vóór stemmen, zonder dat Buma daar last van heeft.

De verliezers zijn de 2,5 miljoen mensen die, om wat voor reden dan ook, tegen het verdrag met Oekraïne hebben gestemd. Ze voelen zich genegeerd door Rutte en zullen dat niet snel vergeten. Het gaat om 2.509.395 kiezers, onder wie heel wat VVD-stemmers; dat zijn zo’n veertig Kamerzetels. Het getuigt van verantwoord leiderschap als je je niet laat beïnvloeden door dat soort electorale gevaren.

Jos Heymans

Meer van Jos Heymans

Meer opinie